«Η κορδέλα με τις βούλες», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η κορδέλα με τις βούλες», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ

Από τις εκδόσεις Μίνωας, τον Απρίλιο του 2020, κυκλοφόρησε το τέταρτο μέλος της προεφηβικής σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”. Έχει τίτλο «Η κορδέλα με τις βούλες», το έγραψε η Στέφανι Μποντέ, το εικονογράφησε η Αριάνα Μπελούτσι και το μετάφρασε στα ελληνικά η Χαρά Κατσαρή.

«Η κορδέλα με τις βούλες», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ
«Η κορδέλα με τις βούλες», Στέφανι Μποντέ«Η κορδέλα με τις βούλες», Στέφανι Μποντέ

Υπόθεση βιβλίου

Ήταν αρχές Απριλίου του 1883, στην αρχή της φιλίας μας, όταν ξύπνησα ένα πρωί και είδα τον Σέρλοκ Χολμς να στέκεται ντυμένος στο πλάι του κρεβατιού μου. Συνήθως ξυπνούσα αργά και ανοιγόκλεισα τα μάτια μου με έκπληξη και με μια μικρή ενόχληση όταν είδα το ρολόι πάνω στο τζάκι να λέει επτά και τέταρτο. Ήμουν σταθερός στις συνήθειές μου και ήταν αρκετά νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα που σηκωνόμουν.
— Ζητώ συγγνώμη που σε ενοχλώ, Γουάτσον, είπε με ένα διστακτικό χαμόγελο. Όλοι μας ξυπνήσαμε νωρίς. Πρώτα η κυρία Χάτσον, ύστερα εγώ.
— Τι συμβαίνει, Χολμς; Καμιά φωτιά;
— Όχι, μια πελάτισσα. Μια εξαιρετικά φοβισμένη νεαρή κυρία έχει έρθει και επιμένει να με δει. Είναι στο καθιστικό. Για να βρίσκεται έξω τόσο νωρίς, θα πρέπει να είναι κάτι επείγον. Ξέρω πόσο σου αρέσει να παρακολουθείς τις υποθέσεις από την αρχή, γι’ αυτό σκέφτηκα να σου δώσω την επιλογή είτε να μείνεις στο κρεβάτι είτε να έρθεις μέσα για να ακούσεις την ιστορία της.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Δόκτωρ Γουάτσον την καταγραφή μιας ακόμα υπόθεσης του Σέρλοκ Χολμς. Μια καταγραφή στο αρχείο τους, η οποία έγινε πολύ καιρό αργότερα από τα συμβάντα, εξαιτίας ενός όρκου εχεμύθειας που είχε δοθεί. Όσο για τα συμβάντα; Πριν σας εξιστορήσω -τουλάχιστον την αρχή τους- μπορώ να σας πω πως ήταν από τις πιο περίεργες υποθέσεις που είχε αναλάβει μέχρι τότε ο Χολμς!

Εκείνο το πρωί λοιπόν, στο 221Β της οδού Μπέικερ, εμφανίστηκε μια νεαρή κοπέλα που λεγόταν Έλεν. Η Έλεν, είχε μια αδελφή, την Τζούλια, η οποία επρόκειτο να παντρευτεί. Οι δύο αδερφές ζούσαν, μετά τον θάνατο της μητέρας τους, με τον πατριό τους, έναν σκληρό και δύστροπο άντρα.

Δύο εβδομάδες πριν από τον γάμο της Τζούλιας, η μέλλουσα νύφη πέθανε στα χέρια της αδερφής της, χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανής αιτία και χωρίς η νεκροψία, που έγινε αργότερα, να φέρει στο φως κάποιο σχετικό, με τον θάνατό της, εύρημα. Η Τζούλια δυο τρεις μέρες πριν πεθάνει, είχε εκμυστηρευτεί στην Έλεν, πως τα βράδια άκουγε κάποιο περίεργο σφύριγμα, ενώ την στιγμή που ξεψυχούσε ψιθύρισε κάτι για μια “κορδέλα με βούλες”.

Ο διαλεύκανση του μυστηριώδους θανάτου της Τζούλιας δεν είναι ο μόνος λόγος που έκανε την Έλεν να ζητήσει τη συνδρομή του ντετέκτιβ μας. Η Έλεν γνώρισε έναν κύριο και πρόκειται να τον παντρευτεί. Εξ αυτού, φοβάται μην έχει την ίδια τύχη με την αδερφή της! Αφήστε που τα τελευταία βράδια άκουσε κι εκείνη ένα περίεργο σφύριγμα, του οποίου δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή!

Η νεαρή κοπέλα που είχαν απέναντί τους ο Χολμς και ο Γουάτσον ήταν τρομοκρατημένη! Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να την αφήσουν αβοήθητη. Το ίδιο κιόλας απόγευμα θα πήγαιναν στο σπίτι της -μιας και θα απουσίαζε ο πατριός της- για να εξετάσουν τον χώρο που συνέβη ο τραγικός θάνατος της Τζούλιας.

Για κάποιο λόγο, ο Χολμς πιστεύει πως ο πατριός των κοριτσιών φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο σε αυτά τα γεγονότα. Και όπως όλοι γνωρίζουμε καλά… ο Σέρλοκ σπανίως κάνει λάθος… μην πω ποτέ!


Αγοράστε το «Η κορδέλα με τις βούλες», του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Στέφανι Μποντέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το “The speckled band”, του Sir Arthur Conan Doyle, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο εξωτερικό τον Φεβρουάριο του 1892, αποτέλεσε την βάση για το προεφηβικό μυθιστόρημα «Η κορδέλα με τις βούλες». Καταλαμβάνει, δε, την τέταρτη θέση στα έργα της σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, των εκδόσεων Μίνωας.

Η φυσική αυτουργός και συγγραφέας του, Stephanie Baudet, άντλησε από αυτό το αριστούργημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ όλα τα βασικά στοιχεία της πλοκής και δημιούργησε ένα εξαίσιο προεφηβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Με ολοζώντανες εικόνες και λεξιλόγιο βατό στους μικρούς αναγνώστες, θα τους προσφέρει πολλές ώρες ψυχαγωγίας και διερεύνησης στοιχείων.

Στη δημιουργία αυτού του μαγευτικού μυθιστορήματος συνέβαλαν όμως τόσο η εικονογράφος, Arianna Belluci, -με τα υπέροχα ασπρόμαυρα σχέδιά της, όσο και η μεταφράστρια Χαρά Κατσαρή, που απέδωσε τόσο όμορφα το αγγλικό κείμενο της συγγραφέως στην γλώσσα μας!

Εύσημα όμως θα πρέπει να αποδοθούν και στις εκδόσεις Μίνωας, τόσο για όλα τα μέλη της σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, όσο και ειδικότερα για το «Η κορδέλα με τις βούλες».

Ως ένα ακόμα θεσπέσιο ανάγνωσμα, που θα γνωρίσει στους νεαρούς αναγνώστες τον υπέροχο κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας και του Σέρλοκ Χολμς, αποτελεί ιδανικό δώρο για κάθε κορίτσι και αγόρι που είναι από 8 ετών και άνω.

Όπως άλλωστε έκανα και με τα υπόλοιπα μέλη της σειράς, σας προτείνω να το αναζητήσετε, να το αγοράσετε και να το κάνετε δώρο σε κάθε νεαρή και νεαρό του περιβάλλοντός σας! Θα το απολαύσει και θα θελήσει να διαβάσει και άλλα βιβλία αυτού του είδους!

Οπισθόφυλλο:

Με πραγματική θλίψη σάς ανακοινώνουμε τον θάνατο της δεσποινίδας Τζούλια Στόουνερ. Η AITIA θανάτου παραμένει ΑΓΝΩΣΤΗ.

Δύο εβδομάδες πριν από τον γάμο της η Τζούλια πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η αδελφή της, Έλεν, αρχίζει να ακούει παράξενους θορύβους – τους ίδιους που άκουγε και η Τζούλια λίγο πριν πεθάνει. Η Έλεν φοβάται πολύ και γνωρίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου ώσπου να βρεθεί κι εκείνη στην ίδια μοίρα. Μια πλεκτάνη εξελίσσεται σκοτεινά και ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ο δράστης είναι να πέσει μόνος του σε μια θανατηφόρα παγίδα…


Αγοράστε το «Η κορδέλα με τις βούλες», του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Στέφανι Μποντέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η κορδέλα με τις βούλες
The speckled band

Σειρά βιβλίων

Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς

Αριθμός μέλους σειράς

4

Συγγραφείς

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ
Sir Arthur Conan Doyle

Στέφανι Μποντέ
Stephanie Baudet

Εικονογράφος

Αριάνα Μπελούτσι
Arianna Belluci

Μετάφραση

Χαρά Κατσαρή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2020

Αριθμός σελίδων

110

ISBN

978-618-02-1538-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.