«Το παζλ του Ράιγκεϊτ», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το παζλ του Ράιγκεϊτ», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ

Τον Ιανουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, το έκτο μέλος της προεφηβικής σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, με τίτλο «Το παζλ του Ράιγκεϊτ». Συγγραφέας του είναι η Στέφανι Μποντέ, εικονογράφος του η Αριάνα Μπελούτσι, ενώ την μετάφρασή του στα ελληνικά υπογράφει η Χαρά Κατσαρή.

«Το παζλ του Ράιγκεϊτ», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ
«Το παζλ του Ράιγκεϊτ», Στέφανι Μποντέ«Το παζλ του Ράιγκεϊτ», Στέφανι Μποντέ

Υπόθεση βιβλίου

Ήταν 14 Απριλίου 1887 όταν έλαβα ένα τηλεγράφημα από τη Λυών, που με πληροφορούσε ότι ο Σέρλοκ Χολμς είχε αρρωστήσει εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που είχε υποστεί κατά την τελευταία του υπόθεση στη Γαλλία. Απ’ όσα είχα διαβάσει στις εφημερίδες, ήταν μια υπόθεση που είχε κρατήσει δύο μήνες.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Δόκτωρ Γουάτσον, την εξιστόρηση της περιπέτειας που είχαν με τον καρδιακό φίλο του, Σέρλοκ Χολμς, στο Ράιγκεϊτ. Ας πιάσουμε όμως το νήμα της ιστορίας από την αρχή.

Ο παγκοσμίου φήμης ιδιωτικός ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς βρισκόταν στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στη Λυών, όπου μετά από πολύ κόπο, ενέργεια και εργατοώρες, κατάφερε να ξεδιαλύνει μια διεθνή σκευωρία και να ξεσκεπάσει τον πιο ικανό απατεώνα της Ευρώπης, τον βαρόνο Μοπερτουά.

Η υπόθεση αυτή επηρέασε την υγεία του σε τέτοιο βαθμό, που αναγκάστηκε να τηλεγραφήσει στον φίλο του, ζητώντας του να σπεύσει κοντά του, ώστε να τον βοηθήσει στο ταξίδι της επιστροφής στην Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουάτσον, φυσικά, έβαλε φτερά στα πόδια και βρέθηκε το συντομότερο δυνατό στο πλευρό του Χολμς…


Φαινόταν χλωμός και εξουθενωμένος, ένιωσα όμως ένα κύμα ανακούφισης όταν διαπίστωσα ότι στην έκφρασή του υπήρχε ακόμη ένα ίχνος του παλιού Χολμς.
Άρχισα αμέσως να ασχολούμαι με την οργάνωση του ταξιδιού μας στην Αγγλία και τρεις ημέρες αργότερα βρισκόμασταν
πίσω, στην οδό Μπέικερ.

Ταυτόχρονα με την επάνοδό τους στο Λονδίνο, έφτασε και μια πρόσκληση από έναν παλιό φίλο του Γουάτσον. Ο συνταγματάρχης Χέιτερ, καλούσε και τους δύο άντρες να τον επισκεφθούν στο Ράιγκεϊτ και να περάσουν εκεί μια εβδομάδα ξεκούρασης και ανοιξιάτικης λιακάδας στην εξοχή!

Τι καλύτερο από αυτό για την κατάσταση της υγείας του Σέρλοκ; Αν και ο τετραπέρατος ντετέκτιβ στην αρχή δίσταζε, τελικά πείσθηκε και μια και δυο βρέθηκαν στην επαρχιακή πόλη του βρετανικού νότου. Όλα κυλούσαν ήρεμα και χαλαρά μέχρι που…

Ε, ναι, σωστά καταλάβατε! Κάτι συνέβη που θα “υποχρέωνε” τον Σέρλοκ Χολμς να αναλάβει δράση. Στην αρχή ήταν μια ληστεία. Κατόπιν ακολούθησε μια παρ’ ολίγο ληστεία, που συνοδεύτηκε όμως από ένα φόνο! Ο αμαξάς ενός πλούσιου γαιοκτήμονα της περιοχής, είχε χάσει την ζωή του προσπαθώντας να προφυλάξει την περιουσία του εργοδότη του.

Είναι τα εγκλήματα αυτά τόσο εύκολα εξηγήσιμα, όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά, ή κρύβεται κάτι άλλο από πίσω τους; Η τοπική αστυνομία ζητά την βοήθεια του αγαπημένου μας ερευνητή και αυτός, φυσικά, δεν την αρνείται.

Θα καταφέρει ο Σέρλοκ Χολμς να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση του φόνου και των κλοπών; Θα μπορέσει να ξεκουραστεί και να αναρρώσει ή το να εξιχνιάσει άλλο ένα μυστήριο, θα επιβαρύνει περισσότερο την ήδη εύθραυστη υγεία του;


Αγοράστε το «Το παζλ του Ράιγκεϊτ», του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Στέφανι Μποντέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το προεφηβικό μυθιστόρημα «Το παζλ του Ράιγκεϊτ», είναι βασισμένο στο “The Adventure of the Reigate Squire”ή αλλιώς “The Adventure of the Reigate Puzzle”, του Sir Arthur Conan Doyle που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στο εξωτερικό τον Ιούνιο του 1893. Ήταν, δε, μια από τις 12 ιστορίες που αποτέλεσαν τον κύκλο “The Memoirs of Sherlock Holmes”.

Αυτό το κείμενο πήρε η Στέφανι Μποντέ και με το περίσσιο ταλέντο της, το μετέτρεψε σε ένα αξιοθαύμαστο προεφηβικό μυθιστόρημα. Στη συνέχεια η Αριάνα Μπελούτσι, το έντυσε με μια λιτή αλλά πολύ όμορφη εικονογράφηση. Κατόπιν, η Χαρά Κατσαρή έκανε δυνατή την ανάγνωσή του στην ελληνική γλώσσα και, τέλος, οι εκδόσεις Μίνωας του έδωσαν την τελική μορφή, δημιουργώντας ένα εξαίσιο αστυνομικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες!

Το «Το παζλ του Ράιγκεϊτ», της Στέφανι Μποντέ, όπως και όλα τα άλλα μέλη της σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, είναι μια άριστη πύλη για να γνωρίσουν τα παιδιά μας τον μαγευτικό χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα των περιπετειών του τετραπέρατου Σέρλοκ Χολμς.

Διαβάζοντάς το θα διασκεδάσουν, θα εξασκήσουν το μυαλό τους στη επίλυση μυστηρίων και όταν με το καλό μεγαλώσουν, θα αναζητήσουν το αυθεντικό κείμενο του Sir Arthur Conan Doyle, για να έρθουν σε επαφή με την αρχική, απευθυνόμενη σε ενηλίκους, μυθιστορία.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αναζητήσετε, να το αγοράσετε, να το ντύσετε με όμορφο χαρτί περιτυλίγματος και να το κάνετε δώρο σε κάθε νεαρό αναγνώστη του περιβάλλοντός σας! Θα το εκτιμήσει δεόντως!

Οπισθόφυλλο:

Ράιγκεϊτ. Μια αρκετά συμπαθητική πόλη με κύριο αξιοθέατο ένα μισογκρεμισμένο κάστρο. Τα μεγάλα σπίτια της περιοχής μπορεί να φανούν ελκυστικά σε διαρρήκτες. Ο Γουίλιαμ Κέργουαν, αμαξάς ενός τοπικού γαιοκτήμονα, βρέθηκε δολοφονημένος στην προσπάθειά του να προστατεύσει την ιδιοκτησία του εργοδότη του. Αυτή ήταν η δεύτερη διάρρηξη που συνέβη στην πόλη μέσα σε μία εβδομάδα.

Για να τον βοηθήσει να αναρρώσει από μια δύσκολη υπόθεση, ο Γουάτσον προτείνει στον Χολμς να επισκεφθούν έναν φίλο του στην ήσυχη και όμορφη πόλη του Ράιγκεϊτ. Όταν όμως φθάνουν εκεί διαπιστώνουν ότι η αστυνομία προσπαθεί να λύσει την υπόθεση μιας διάρρηξης. Οι διακοπές του Χολμς θα πάρουν απροσδόκητη τροπή και θα εμπλακεί σε μια μυστηριώδη πλεκτάνη. Θα καταφέρει να λύσει το παζλ του Ράιγκεϊτ και να αποκαλύψει τον ένοχο;


Αγοράστε το «Το παζλ του Ράιγκεϊτ», του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Στέφανι Μποντέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το παζλ του Ράιγκεϊτ
The Reigate squires

Σειρά βιβλίων

Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς

Αριθμός μέλους σειράς

6

Συγγραφείς

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ
Sir Arthur Conan Doyle

Στέφανι Μποντέ
Stephanie Baudet

Εικονογράφος

Αριάνα Μπελούτσι
Arianna Belluci

Μετάφραση

Χαρά Κατσαρή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2021

Αριθμός σελίδων

88

ISBN

978-618-02-1734-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.