«Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ

Τον Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, το πέμπτο μέλος της προεφηβικής σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, με τίτλο «Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων». Συγγραφέας του είναι η Στέφανι Μποντέ, εικονογράφος του η Αριάνα Μπελούτσι, ενώ την μετάφρασή του στα ελληνικά υπογράφει η Χαρά Κατσαρή.

«Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και Στέφανι Μποντέ
«Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», Στέφανι Μποντέ«Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», Στέφανι Μποντέ

Υπόθεση βιβλίου

Μια φθινοπωρινή μέρα επισκέφτηκα τον φίλο μου Σέρλοκ Χολμς στο παλιό μας σπίτι στην οδό Μπέικερ. Από τότε που παντρεύτηκα, δεν είχαμε ιδωθεί πολλές φορές. Εκείνος ήταν συνήθως απασχολημένος με κάποια υπόθεση, ενώ εγώ είχα ανοίξει δικό μου ιατρείο και δούλευα σκληρά. Παρότι ήμουν ευτυχισμένος με τη Μαίρη, μου έλειπε ο ενθουσιασμός της ζωής με τον Χολμς.

Αυτός είναι ο Δόκτωρ Γουάτσον, ο στενός φίλος και συνεργάτης, του πανέξυπνου και πασίγνωστου ιδιωτικού ντετέκτιβ. Μπαίνοντας ο γιατρός στο καθιστικό, που μέχρι πρότινος μοιραζόταν με τον Σέρλοκ, τον βρήκε να συζητά με έναν σχετικά ηλικιωμένο, αρκετά εύσωμο και με κατακόκκινα μαλλιά κύριο.

Όπως έμαθε, λίγες στιγμές αργότερα, ο κύριος Γουίλσον είχε απευθυνθεί στον Χολμς για να του αναθέσει την διερεύνηση μιας πολύ περίεργης υπόθεσής του. Για να στήσουμε αυτί, να μάθουμε κι εμείς τι ακριβώς του είχε συμβεί. Ο τροφαντός τζέντλεμαν, έβγαλε μια εφημερίδα και έδειξε μια αγγελία στους δύο ερευνητές. Τι έλεγε η αγγελία; Ιδού…


Σύμφωνα με τη διαθήκη που άφησε ο Εζεκία Χόπκινς από την Πενσιλβάνια, ΗΠΑ, η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων αναζητεί ένα καινούριο μέλος για να αναλάβει κάποια μικροκαθήκοντα. Ο μισθός για τη θέση αυτή θα είναι τέσσερις λίρες την εβδομάδα. Όλοι οι κοκκινομάλληδες άντρες με καλή υγεία και με ηλικία πάνω από 21 ετών είναι δεκτοί. Καταθέστε την αίτησή σας, προσωπικά, τη Δευτέρα στις έντεκα η ώρα στον Ντάνκαν Ρος, στα γραφεία της οργάνωσης, οδός Φλιτ, νούμερο 7, Ποπ Κορτ.

Τι παράξενη αγγελία. Άκου εκεί… Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων! Ο κύριος Γουίλσον πάντως, όχι μόνο έκανε αίτηση, αλλά πήρε και την θέση! Και τι θέση! Απλά, θα έπρεπε να πηγαίνει καθημερινά στα γραφεία της Οργάνωσης, και για τέσσερις ώρες… τι λέτε ότι του ζητήθηκε; Δεν θα το πιστέψετε! Τα καθήκοντά του ήταν τα εξής δύο: πρώτον απαγορευόταν να φύγει από το δωμάτιο που θα εργαζόταν και δεύτερον θα αντέγραφε σε λευκές κόλλες χαρτιού, τη Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια, ξεκινώντας από τον πρώτο τόμο!

Ο φίλος μας, αν και διατηρούσε ένα ενεχυροδανειστήριο, δέχθηκε την δουλειά ασυζητητί. Η επιχείρησή του δεν απέφερε κάποια σεβαστά κέρδη, οπότε αυτές τις τέσσερις λίρες την εβδομάδα τις είχε απόλυτη ανάγκη για την αξιοπρεπή διαβίωσή του.

Όπως ήδη ξέρουμε, την θέση την δέχτηκε. Ο λόγος όμως που απευθύνθηκε στον Σέρλοκ Χολμς δεν είναι το πόσο περίεργα είναι όλα αυτά -η Οργάνωση, το αντικείμενο της εργασίας- αλλά το γεγονός ότι σήμερα το πρωί που πήγε στα γραφεία των Κοκκινομάλληδων, βρήκε ένα σημείωμα που έλεγε ότι η Οργάνωση διαλύεται. Προσπαθώντας δε να μάθει περισσότερα, ανακάλυψε πως ο άνθρωπος που είχε γνωρίσει ως εκπρόσωπό της, είχε δώσει σε όλους ψεύτικα στοιχεία!

Νομίζω φαντάζεστε τι έγινε μόλις ο κύριος Γουίλσον τελείωσε την παράθεση των γεγονότων στον Χολμς και στον Γουάτσον. Ο γιατρός ήταν μπερδεμένος στο κουβάρι των στοιχείων, ο ντετέκτιβ είχε ήδη διαμορφώσει μια πιθανή θεωρία και μια νέα περιπέτεια αυτών των δύο μόλις ξεκινούσε. Η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων, λίαν συντόμως, θα βρισκόταν κάτω από τον μεγεθυντικό φακό του αγαπητού μας Σέρλοκ!


Αγοράστε το «Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Στέφανι Μποντέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Στο “The red-headed league”, του Sir Arthur Conan Doyle, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στο εξωτερικό τον Αύγουστο του 1891, είναι βασισμένο το προεφηβικό μυθιστόρημα «Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων». Είναι, δε, το πέμπτο μέλος της σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, των εκδόσεων Μίνωας.

Η ταλαντούχα Βρετανή συγγραφέας Stephanie Baudet, πήρε αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και με την πένα της το μετουσίωσε σε ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα μυστηρίου και δράσης για μικρούς βιβλιόφιλους. Η γραφή της δροσερή και ανάλαφρη, περιγράφει με αξιοθαύμαστο τρόπο όλα τα βασικά σημεία του πρωτότυπου έργου, κάνοντάς το ταυτόχρονα εύκολα κατανοητό από αναγνώστες που δεν έχουν πλούσιο λεξιλόγιο λόγω ηλικίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εικονογράφος, η Ιταλίδα Arianna Belluci. Με απλά ασπρόμαυρα σχέδια, συμπλήρωσε το κείμενο της συγγραφέως, δίνοντάς του μια εικονοποιημένη διάσταση, κάνοντας το σύνολο ακόμα πιο απολαυστικό!

Φυσικά, σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν τόσο η εξαιρετική μετάφραση στα Ελληνικά της Χαράς Κατσαρή όσο και η προσοχή που δόθηκε από τις εκδόσεις Μίνωας στην υλοποίηση του βιβλίου αυτού!

Όπως κάθε μέλος της σειράς “Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς”, έτσι και το «Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», αποτελεί μια δίοδο των νεαρών αναγνωστών στον υπέροχο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα των περιπετειών του ευφυέστατου Σέρλοκ Χολμς.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα, όπως έκανα και με τα υπόλοιπα μέλη της σειράς, να το αναζητήσετε, να το αγοράσετε και να το κάνετε δώρο σε κάθε νεαρό αναγνώστη του περίγυρού σας! Θα το λατρέψει!

Οπισθόφυλλο

Η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων αναζητεί ένα καινούριο μέλος για να αναλάβει κάποια μικροκαθήκοντα. Ο μισθός για τη θέση αυτή θα είναι τέσσερις λίρες την εβδομάδα. Όλοι οι κοκκινομάλληδες άντρες με καλή υγεία και με ηλικία πάνω από 21 ετών είναι δεκτοί.

Ο Ζαμπέζ Γουίλσον, κοκκινομάλλης, απαντά στην παραπάνω αγγελία και προσλαμβάνεται στην Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων. Όταν, όμως, χάνει την καλοπληρωμένη θέση του χωρίς μάλιστα καμιά προειδοποίηση, ζητά από τον Σέρλοκ Χολμς να ανακαλύψει γιατί συνέβη αυτό. Και ενώ στην αρχή η υπόθεση φαίνεται απλή, καταλήγει σε μια μεταμεσονύκτια παρακολούθηση, με τον Χολμς να προσπαθεί να αποτρέψει ένα συνταρακτικό έγκλημα.


Αγοράστε το «Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων», του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Στέφανι Μποντέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η οργάνωση των κοκκινομάλληδων
The red-headed league

Σειρά βιβλίων

Μυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς

Αριθμός μέλους σειράς

5

Συγγραφείς

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ
Sir Arthur Conan Doyle

Στέφανι Μποντέ
Stephanie Baudet

Εικονογράφος

Αριάνα Μπελούτσι
Arianna Belluci

Μετάφραση

Χαρά Κατσαρή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2020

Αριθμός σελίδων

100

ISBN

978-618-02-1631-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.