«Μάντεψε τι μου έφερε ο Άι-Βασίλης», της Λένας Μερίκα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Μάντεψε τι μου έφερε ο Άι-Βασίλης», της Λένας Μερίκα

Κάθε, μα κάθε φορά που διαβάζω ένα γραπτό της Λένας Μερίκα εκπλήσσομαι ευχάριστα. Όχι μόνο λόγω του τρόπου γραφής της -πιστεύω ότι διαθέτει μια από τις καλύτερες πένες στην Ελλάδα- όσο της ευκολίας της […]

Γράφει: Matia Gr
«Μάντεψε τι μου έφερε ο Άι-Βασίλης», της Λένας Μερίκα

Κάθε, μα κάθε φορά που διαβάζω ένα γραπτό της Λένας Μερίκα εκπλήσσομαι ευχάριστα. Όχι μόνο λόγω του τρόπου γραφής της -πιστεύω ότι διαθέτει μια από τις καλύτερες πένες στην Ελλάδα- όσο της ευκολίας της να μπαίνει στην ψυχολογία οποιασδήποτε ηλικίας αναγνωστών και να τους μεταφέρει με πλάγιο και ευχάριστο τρόπο το μήνυμά της.

Έτσι και αυτή την φορά, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με άφησε άφωνο με το νέο της πνευματικό τέκνο που φέρει τον τίτλο «Μάντεψε τι μου έφερε ο Άι-Βασίλης». Ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (σειρά Πετάει-Πετάει) και απευθύνεται σε παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού.

Σε αυτήν την ηλικία βρίσκονται και οι δύο ήρωες της συγγραφέως. Ο Γιάννης και η Μαρία – το Μαράκι. Όταν η δασκάλα τους, τους ζητάει να γράψουν ένα γράμμα στον Άι-Βασίλη ο Γιάννης λέει στο Μαράκι ότι θα του το γράψει ο πατέρας του μιας κι εκείνος δεν ξέρει καλά-καλά την αλφάβητο.

Τον λατρεμένο του πατέρα αναφέρει συχνά-πυκνά ο μικρός μας φίλος, ίσως γιατί του λείπει πολύ. Βλέπετε οι γονείς του έχουν χωρίσει και ο πατέρας του Γιάννη μένει σε άλλο σπίτι.

Περνούν τα Χριστούγεννα και φτάνει η ημέρα της γιορτής του μικρού μας φίλου. Και καλά θα κάνετε να πιστέψετε ότι υπάρχει Άι-Βασίλης γιατί όχι μόνο έλαβε αυτό που του έστειλε το μικρό αγόρι, αλλά πραγματοποίησε και την ευχή του.

Το ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο δεν χρειάζεται να σας το γράψω. Η υπογραφή της Λένας Μερίκα βρίσκεται πάντα κάτω από αξιόλογα, ωφέλιμα και ψυχαγωγικότατα αναγνώσματα για μικρούς και μεγάλους. Συνεπώς για το κείμενο της συγγραφέως δεν βρίσκω λόγια… Ασχολείται για άλλη μια φορά με ένα σύγχρονο θέμα και το «περνάει» με μαγευτικό τρόπο στους νεαρούς αναγνώστες. Μαγευτικό. Το εξαίσιο όμως αυτό κείμενο πλαισιώνεται και στολίζεται από μια φανταστική εικονογράφηση της Δέσποινας Καραπάνου που με περισσή μαστοριά έχει συνδυάσει χρώματα και σχέδια αντάξια του κειμένου. Εξίσου μαγευτικό.

Και για το τέλος; Έκπληξη! Παιχνίδια, οδηγίες για να κατασκευάσουν ένα ημερολόγιο του Άι-Βασίλη καθώς κι εικόνες για να τις χρωματίσουν περιμένουν τους πιτσιρίκους και τις πιτσιρίκες. Εξάλλου, παιδί=παιχνίδι και παιχνίδι=παιδί, κι αυτό είναι κάτι που η Λένα Μερίκα το γνωρίζει πολύ καλά.

Εγώ για άλλη μια φορά οφείλω να υποκλιθώ στο ταλέντο και την ευφυΐα της. Αν κάποιος μπόμπιρας των πρώτων τάξεων του Δημοτικού τριγυρνάει στα δωμάτια του σπιτιού σας, χαρίστε του αυτό το βιβλίο. Διαβάστε το, όμως, κι εσείς. Θα το χαρείτε εξίσου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Λένε πως τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική γιορτή. Και πως, αν κάνεις μια ευχή τα Χριστούγεννα, αυτή θα γίνει πραγματικότητα. Έτσι και ο Γιάννης ευχήθηκε να συναντήσει τον… Σπάιντερμαν! Αλλά ποιος ήρθε στ’ αλήθεια στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή;

Ν.Π.

Για να διαβάσετε για την συγγραφέα Λένα Μερίκα κάντε κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.