«Μέχρι να γίνεις γάτα», της Στέλλας Σαμιώτου Φιτσάιμονς .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Μέχρι να γίνεις γάτα», της Στέλλας Σαμιώτου Φιτσάιμονς

Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τους σκύλους και άνθρωποι που λατρεύουν της γάτες. Αυτή η προτίμηση, υποστηρίζουν κάποιοι, χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου. Η ηρωίδα μας, αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια στη νουβέλα «Μέχρι να γίνεις γάτα» […]

Γράφει: Matia Gr
«Μέχρι να γίνεις γάτα», της Στέλλας Σαμιώτου Φιτσάιμονς

Μέχρι να γίνεις γάτα
Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τους σκύλους και άνθρωποι που λατρεύουν της γάτες. Αυτή η προτίμηση, υποστηρίζουν κάποιοι, χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου. Η ηρωίδα μας, αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια στη νουβέλα «Μέχρι να γίνεις γάτα» της Στέλλας Σαμιώτου Φιτσάιμονς, είναι μια 29χρονη που οι προτιμήσεις της κλείνουν προς τα αιλουροειδή.

Μια σύγχρονη γυναίκα που -καθώς στέκεται στο κατώφλι των 30 ετών- περνά από μία συναισθηματική στενωπό. Με μεγεθυμένους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της σχετικά με την ζωή και την μέχρι τώρα πορεία της, αναζητά μια διέξοδο από το τέλμα…


Είμαι παντρεμένη εδώ κι εφτά χρόνια μ’ έναν άντρα με τον οποίο έχω πάψει να είμαι ερωτευμένη. Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές του γάμου μου είναι όταν πηγαίνει σε κάποιο από τα επαγγελματικά ταξίδια του. Η λογοτεχνική μου σταδιοδρομία είναι μάλλον αποτυχημένη αφού δεν έχω καταφέρει να γράψω ούτε μια σελίδα που να με ικανοποιεί, έστω και μερικώς. Τη δουλειά μου στον εκδοτικό οίκο τού θείου μου τη βαριέμαι αφόρητα και ο πρώτος μου έρωτας έφυγε όσο πιο μακριά μου μπορούσε. Α ναι, κι έχω ένα γιο που ο πατέρας του δεν είναι ο άντρας μου, παρόλο που το νομίζει. Στα είκοσι εννιά μου χρόνια θα περίμενα κάτι περισσότερο από τη ζωή μου.

Θα περίμενε κάτι περισσότερο από την ζωή της, και ίσως και οι γύρω της να περίμεναν κάτι περισσότερο από εκείνη. Ο Μάνος, για παράδειγμα, ο άντρας της. Ένας εγκάρδιος άνθρωπος που αν και έχει -κατά τα λεγόμενα της ιδίας- προβλήματα κατανόησης των όσων λαμβάνουν χώρα γύρω του, μοιάζει να είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην κοινή τους πορεία. Η Νόρα, η κολλητή της φίλη, η φωνή της λογικής, η εξομολόγος της! Ακόμα και ο Τζον -κατά κόσμο Δομίνικος, 26 ετών- το αντικείμενο του αποκλειστικού ενδιαφέροντος-πόθου της, και πατέρας του τετράχρονου γιου της…


Τον βλέπω λοιπόν που περιμένει ταξί. Είναι όμορφος ο άτιμος. Τόσο όμορφος που ώρες-ώρες του κακιώνω. Έπρεπε να έχει κάποιο ελάττωμα, έτσι θα δικαιολογιόταν ευκολότερα το ενδιαφέρον μου. Αλλά όχι, όλα πάνω του είναι ακριβώς στη θέση που έπρεπε να είναι, έχουν το σωστό μέγεθος και, κυρίως, τη σωστή άποψη. Γιατί ο Τζον ξέρει να ντύνεται και να κινείται και να μιλάει. Αν με γοητεύει το γεγονός πως στις φλέβες του κυλά εξωτικό αίμα; Ασφαλώς.

Αυτό βέβαια που έχει πάνω απ’ όλα σημασία είναι τι περιμένει η ίδια από εκείνους αλλά και από τον εαυτό της. Εδώ βρίσκεται η πηγή του αδιεξόδου στο όποιο έχει βρεθεί. Από την μία οι μέχρι τώρα επιλογές της και από την άλλη ο χρόνος που κυλά αμείλικτα, ασκούν μια αφόρητη πίεση! Θα καταφέρει η ηρωίδα μας να αποτινάξει από πάνω της τα βαρίδια του παρελθόντος ή θα τα αφήσει να την παρασύρουν σε όλο μεγαλύτερα ψυχολογικά βάθη;

Η απάντηση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά σας, μιας και ο μοναδικός τρόπος να φτάσει το «Μέχρι να γίνεις γάτα», της Στέλλας Σαμιώτου Φιτσάιμονς, στο σπίτι σας, είναι μέσω Internet. Μπορείτε να το βρείτε σε έντυπη μορφή αλλά και σε e-book σε πολύ προσιτές τιμές στο Λογοτεχνικό Μπιστρό ή στο Amazon.

Ο τρόπος γραφής της συγγραφέως -γνωστός μας ήδη από το «Αποσπάσματα από το τέλος ενός προσώπου»- αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Δωρικός, κατά βάση, κυλά αβίαστα και σαγηνευτικά. Σε αρπάζει στην πρώτη σελίδα και δεν σε αφήνει παρά μόνο αν φτάσεις στην τελευταία. Απνευστί με όλη την σημασία της λέξεως!

Οι ήρωες της; Καλοκαμωμένες μαριονέτες, που σκοπό έχουν να οδηγήσουν και να συντροφεύσουν τον αναγνώστη σε ένα λογοτεχνικό περίπατο με μικρά φιλοσοφικού, και μη, περιεχομένου λαμπερά διαμάντια στο μονοπάτι των 148 σελίδων. Ερωτήματα, απαντήσεις και αλήθειες θα βρεθούν διάσπαρτα στο δρόμο σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα συλλέξετε και να τα “εκμεταλλευτείτε”. Αυτός είναι και ένας από τους ανώτερους σκοπούς της λογοτεχνίας. Της τέχνης που η Στέλλα Σαμιώτου Φιτσάιμονς υπηρετεί με πείσμα και περισσή μαεστρία. Καλή ανάγνωση!

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.