Ματιά

«Τα μυστήρια των Ελλήνων», Χρίστος Γούδης

Μια έξοχη κατάδυση στα Μυστήρια των Ελλήνων. Ένα εξαιρετικά τολμηρό βιβλίο, τόσο αφηγηματικά και γλωσσικά όσο και φωτογραφικά. Αληθινό, συγκινητικό, βαθύ.

«Τα μυστήρια των Ελλήνων», Χρίστος Γούδης

Εκδόσεις Κάκτος, 20189
Σελ. 278

Το εξαίρετο αυτό βιβλίο, με τον μεγάλο πλούτο φωτογραφιών, αναλύει το Μαντείο των Δελφών (το Στάδιο, τον χάλκινο Ηνίοχο, τον Λοξία-Πύθιο Απόλλων, τον Θόλο, τον Ομφαλό, την Πυθία χρησμοδοτούσα, τον αρχέγονο βράχο της Σίβυλλας, την Κασταλία πηγή, τον Όλμο, των δωρικό ναό του Απόλλωνα, τον αρχετυπικό όφι, τους αμφίσημους δελφικούς χρησμούς), μιλάει για το διπλό, κρυπτικό Έψιλον του Μαντείου των Δελφών που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες και προσεγγίσεις, αναφέρει την Ορφική Κοσμογονία (Χρόνος, Νύχτα, Νερό, Λάσπη, Χάος, Έρεβος, Αιθέρα, Ορφικό αυγό), περιγράφει τον Ορφέα τον θεμελιωτή των Ελληνικών Μυστηρίων και υπέρμαχο της αθανασίας της ψυχής και του κύκλου μετανσαρκώσεώς της μέχρι την τελική της κάθαρση, τον θάνατο του Ορφέα, την στροφή των Μυστηρίων στην αναζήτηση του «Ενός» Θεού, την διαπάλη του Καλού με το Κακό, εξηγεί ποιες ήταν οι Μαινάδες, οι Σάτυροι, οι Σιληνοί, ο τραγόμορφος Πάνας, ο Διόνυσος, οι Κουρήτες ή Κορύβαντες, μας αναφέρει την διελκυστίνδα Απόλλωνος-Διονύσου που εμπεριέχει τον συμβολισμό της διαπάλης της φωτεινής ένθεας απολλώνιας τάξης με το σκοτεινό διονυσιακό χάος της μέθης και της έκστασης και την άκρατη ελευθεριότητα των ηθών που εκπηγάζει από την υπέρβαση των ορίων, δείχνει την σημασία των οργιαστικών λατρειών της αρχαιότητας, αναλύει τις εννέα ημέρες που διαρκούσαν τα Ελευσίνια Μυστήρια, περιγράφει την μυητική τελετή και το μήνυμα της «καλής ελπίδας» που εκπέμπεται από την μύηση, την ιερογαμία της Δήμητρας με τον Δία, τις χθόνιες θεότητες, την άνοδο της Περσεφόνης από τον Άδη υπό την καθοδήγηση του «ψυχαγωγού» Ερμή, την αρπαγή της Αριάνδης από τον Διόνυσο, στη Νάξο, μας μυεί στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης, αναφέρεται στην αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, τις θεϊκές μεταμορφώσεις, μας αναλύει τη τελετουργία των Ελληνικών Μυστηρίων, τη λατρευτική της γονιμότητας της φύσης (την Μεγάλη Μητέρα) που στοχεύουν στην πνευματική τελείωση του ανθρώπου του αναζητούντος την ανύψωσή του στο θείο και την σωτηρία της ψυχής του και την υπέρβαση του θανάτου δια του ενάρετου βίου, ιχνηλατεί την μυστική οδό των Ελλήνων και σηματοδοτεί τις ιεροτελεστίες του περάσματός τους στο επέκεινα, σε αναζήτηση και ανεύρεση του θείου και τελειώνει με την αίσθηση του υπερβατικού και την εμφάνιση του θρησκευτικού αισθήματος.

Η Ελευσίνα είναι η νύχτα, το μυστήριο, ο θάνατος και το πέραν του τάφου…

Μια έξοχη κατάδυση στα Μυστήρια των Ελλήνων. Ένα εξαιρετικά τολμηρό βιβλίο, τόσο αφηγηματικά και γλωσσικά όσο και φωτογραφικά. Αληθινό, συγκινητικό, βαθύ.

Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1981-2014) και παράλληλα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2001-2012). Γνωρίζει επτά γλώσσες. Άλλα έργα του είναι «Κοσμικές διαδρομές», «Αστροθεολογία», «Η μεγάλη εικόνα του Ουρανού», «Περί Αστρολογίας», «Οι Πρωτοπόροι της Επιστήμης και της Τεχνολογίας», «Οδός Ελλήνων», «Το Σήμερα ως Αύριον και ως Χθες», «Νέος Πατριωτισμός», «Οδοιπορικό στη Μάνη», «Μνήμες» (Ποίηση), «Η Σελήνη των Νεκρών» (Ποίηση), «Καινοφανή και Αστερόεντα» (Ποίηση) κ.α. Μετέφρασε, σχολίασε και παρουσίασε Λόρκα, Πάουντ και ποιήματα Βρετανών και Ιρλανδών ποιητών.

Τραχανάς Κώστας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα