Ματιά

«Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα», Ξανθή Μαντέλα

Τόσο το εξαιρετικό κείμενο, όσο και η τρυφερή-εκφραστική εικονογράφηση κάνουν το «Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα» ένα άριστο ανάγνωσμα για παιδιά 5+ ετών.

Γράφει: Matia Gr
«Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα», Ξανθή Μαντέλα

Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο. Συγγραφέας του είναι η Ξανθή Μαντέλα και εικονογράφος του η Ντανιέλα Σταματιάδη. Ο τίτλος του; Δεν σας τον έγραψα; Ουπς… «Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα»!

Υπόθεση βιβλίου

Ένα γλυκό, άσπρο, αδέσποτο σκυλάκι, ένα λευκό χνουδωτό ζαχαρωτό, βγαίνει από το κλουβί και προσπαθεί χοροπηδώντας να δει που βρέθηκε και τι υπάρχει έξω από τον ψηλό φράχτη. Χμ… που αλλού; Σε άλλη μια εκδήλωση της φιλοζωικής, όπου μικροί και μεγάλοι εκτός του φράχτη κρατούν στην αγκαλιά τους από ένα ζωάκι.

Ο λευκός μας φίλος -μέσα πάντα από την περίφραξη- βρίσκεται μαζί με πέντε χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα κουταβάκια. Υπήρξε κι ο ίδιος κάποτε κουτάβι· το θυμάται καλά. Συχνά, μετά από μια τέτοια εκδήλωση της φιλοζωικής, έφευγε με τα καινούργια του αφεντικά, με χαρά μάθαινε το νέο του όνομα και ξαφνικά, μετά από λίγο καιρό… Χωρίς καν να καταλαβαίνει το πως και το γιατί, ο φίλος μας βρισκόταν πάλι στη φιλοζωική. Και να πεις πως έγινε μια και δυό; Όχι δα! Από κουτάβι που ήταν έχει φτάσει πια οκτώ χρονών. Μάλιστα! Οκτώ! και κάθε φορά ελπίζει πως το όνομα και η στέγη που του δίνεται, θα είναι πλέον τα παντοτινά του…

Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα αυτά σκέφτεται· τις ιστορίες του. Το πόσα έζησε, το πόσα πέρασε αυτά τα χρόνια.


Και χωρίς να το θέλει, του ήρθε στο μυαλό εκείνο το απόγευμα που χάρηκε όταν είδε ένα τενεκεδάκι γεμάτο φαγητό. Τριγύριζε μέρες νηστικός και ήταν αναπάντεχο δώρο εκείνο το τενεκεδάκι. Όμως με την ίδια χαρά έτρεξε κι ο άλλος σκύλος που στεκόταν στη γωνία μπροστά απ’ το περίπτερο. Ο καβγάς που ακολούθησε ήταν μεγάλος, όμως τους έσωσε τη ζωή: το τενεκεδάκι που κλότσησαν άθελά τους μέσα στα λασπόνερα δεν είχε μόνο φαγητό μέσα.
Η κυρία που βγήκε από το περίπτερο λόγω της φασαρίας το είπε καθαρά. “Πάλι έβγαλε αυτός ο τρελός δηλητηριασμένο φαγητό; Στο τσακ τη γλίτωσαν τα ζωντανά” φώναξε θυμωμένη και τους έβγαλε κονσέρβες να χορτάσουν. Αυτά θυμήθηκε ο άσπρος σκύλος και κοίταξε γύρω του. Ήταν πολλές οι ιστορίες που έζησε.

Αχ! Πόσο θα ΄θελε να έβρισκε τον τρόπο να κερδίσει τον παντοτινό του άνθρωπο, να του δώσει λίγη στοργή κι αγάπη… Κι εκείνος; Α, εκείνος, τα πάντα θα έκανε για να ανταποδώσει! Αγάπες, χαρές, συντροφιά, κουνήματα ουράς χιλιάδες και παιχνίδια χωρίς σταματημό. Μόνο να βρισκόταν ένας!

Τι λέτε; θα βρεθεί κάποιος να δώσει ένα παντοτινό καταφύγιο, και αγάπη; Και ένα όνομα, ένα κατάδικό του, παντοτινό όνομα, για τον ολόασπρο φιλαράκο μας;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο

κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα» της Ξανθής Μαντέλα σε εικονογράφηση της Ντανιέλα Σταματιάδη είναι ένα βιβλίο που έλειπε από τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ευαισθητοποίησης των παιδιών που μέσα από μια απόλυτα ρεαλιστική περιγραφή της ζωής ενός ιδρυματοποιημένου ή αδέσποτου σκύλου, θίγει όλες τις πτυχές της διαβίωσής του και ενημερώνει για το πόσο υπεύθυνη πρέπει να είναι η υιοθεσία ενός ζώου συντροφιάς.

Στις τελευταίες του μάλιστα σελίδες, η συγγραφέας εξηγεί στα σημερινά παιδιά -και αυριανούς ενήλικες- με περιεκτικό τρόπο τις υποχρεώσεις που έχεις και την φροντίδα και τον χρόνο που απαιτεί μια τέτοια υιοθεσία, έτσι ώστε να γίνεται με τα πλήρους γνώσεως και ωρίμου σκέψεως κάτι τέτοιο.

Με εύστοχες ερωτήσεις προβληματίζει έτσι ώστε να…


…μπορούμε να κάνουμε το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο.
Να προσφέρουμε στοργή και φροντίδα σε ένα πλάσμα που θα μας προσφέρει απλόχερα την αγάπη του και την παντοτινή φιλία του!

Τόσο το εξαιρετικό κείμενο, όσο και η τρυφερή-εκφραστική εικονογράφηση κάνουν το «Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα» ένα άριστο ανάγνωσμα για παιδιά 5+ ετών. Η δε προσεγμένη έκδοσή του θα εξασφαλίσει ότι αυτό το θαυμάσιο βιβλίο θα τα συντροφεύσει πολλά χρόνια από το ράφι της βιβλιοθήκης τους μέχρι να έρθει η ώρα να το δώσουν και στα δικά τους παιδιά!

Διαβάστε το κι εσείς οι… μεγαλύτερης ηλικίας! Το πιθανότερο -όταν το κάνετε αυτό- είναι να δακρύσετε, αλλά… αξίζει κάθε λεπτό που θα του αφιερώσετε!

Οπισθόφυλλο:

Για ακόμη μια φορά ένας σκύλος βρίσκεται σε μια έκθεση φιλοζωικής ελπίζοντας πως θα βρεθεί κάποια οικογένεια να τον υιοθετήσει.
Όσο περνά η ώρα, ο σκύλος προσπαθεί να καταλάβει τι σημαίνει η υιοθεσία γι’ αυτόν.
Μοιράζεται τις ιστορίες του, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του με τα άλλα σκυλιά που είναι μαζί του, και τελικά απλώς περιμένει να περάσει η ώρα.
«Μια από τα ίδια» σκέφτεται…
Είναι όμως έτσι;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο

κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα

Συγγραφέας

Ξανθή Μαντέλα

Εικονογράφος

Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ημερομηνία έκδοσης

2017

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-5151-32-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα