«Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», Σωτήρης Παστάκας .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», Σωτήρης Παστάκας

Τον Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το ξεχωριστό δημιούργημα του Σωτήρη Παστάκα με τίτλο «Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους».

«Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», Σωτήρης Παστάκας
«Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», Σωτήρης Παστάκας«Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», Σωτήρης Παστάκας

Κριτική και εντυπώσεις

Με φόντο ένα γκριζαρισμένο πλακάτο χρώμα, ένας κύριος με καπέλο εποχής κρατά ένα πλακάτ με τα δυο του χέρια, κρύβοντας με αυτό το πρόσωπό του. Πάνω στο πλακάτ έχει μόνο ένα γράμμα… ένα μεγάλο Ψ. Ποιος να είναι αυτός ο άντρας; Λέτε να είναι αυτοπροσώπως ο δόκτωρ Ψ που αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου το οποίο κοσμεί με την εικόνα του; Και άραγε ανήκει στη σφαίρα του αληθινού ή του φανταστικού;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά στα ερωτήματα αυτά, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα. Όσα διαβάσετε πίσω από αυτό το εξώφυλλο, είναι γραμμένα από έναν πραγματικό Ψυχίατρο -τον Σωτήρη Παστάκα- που εκτός από την ιατρική έχει διαγράψει και μια λαμπρή πορεία στα ελληνικά γράμματα!

Μέσα στις τετρακόσιες ενενήντα εννέα σελίδες του έργου του αυτού, έχει τοποθετήσει εντέχνως εκατόν εξήντα εννέα ολιγοσέλιδα διαμάντια. Κάντε την διαίρεση… περίπου σε τρεις σελίδες ξεδιπλώνεται η κάθε ιστορία. Τι σημαίνει αυτό; Απλά, μπορείς να το διαβάζεις όπου, όποτε και για όση ώρα έχεις ελεύθερο χρόνο! Βολικότατο!

Η δε αυτοτέλεια αυτών των λογοτεχνικών περιπάτων σου επιτρέπει ακόμα και να τους διαβείς με μακρά χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους· αν μπορέσεις βέβαια, γιατί το «Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», του Σωτήρη Παστάκα, σε συναρπάζει αμέσως μόλις ξεκινήσεις την ανάγνωσή του και σε υποχρεώνει να διατρέξεις αναγνωστικά τις σελίδες του απνευστί! Εξαίσιο!

Θα αναρωτιέστε φαντάζομαι τι θα συναντήσει ο κοινωνός αυτού του λογοτεχνήματος στους πολλούς σταθμούς που το απαρτίζουν. Χα! Πιο σύντομη θαρρώ θα ήταν η απάντηση στο αντίστροφο ερώτημα, τι δεν θα συναντήσει κανείς στο έξοχο αυτό βιβλίο, που τα έχει ΟΛΑ!

Από τον χώρο της υγείας; Οι φαρμακευτικές εταιρίες, το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ και τόσα άλλα έχουν το καθένα την δική του καταγραφή. Από τον τομέα της ψυχικής υγείας, που είναι και ο επαγγελματικός χώρος του συγγραφέα; Η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, τα σεξουαλικά προβλήματα, οι αυτοκτονίες, οι διάφορες θεωρίες της ψυχιατρικής επιστήμης και τα τρελόχαρτα για απαλλαγή από την στρατιωτική θητεία είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσετε στις σελίδες του. Όσο για τα κοινωνικά θέματα; Η τέχνη, η προσφορά στους συνανθρώπους μας, το τραγικό στη ζωή μας, οι ψυχοτρόπες ουσίες, η συμπεριφορά των πλουσίων και των φτωχών, ο έρωτας, το σεξ, τα οικογενειακά δράματα, η ενδοοικογενειακή βία, τα ταξίδια, η διασκέδαση, η φιλία, ο υπόκοσμος, τα κατοικίδια, τα μέντιουμ, τα social media, η συζυγική απιστία, οι πίνακες Ouija (Ουίγια), η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το αλκοόλ και η εξυπηρέτηση πελατών παρελαύνουν μαζί με πολλά πολλά άλλα από τα μικρά αυτά διηγήματα του Σωτήρη Παστάκα!

Ναι, φυσικά και δεν τελειώσαμε εδώ. Η ευρυμάθεια, η κοινωνική και επιστημονική μόρφωση, οι εμπειρίες και η διερευνητική ματιά του συγγραφέα, φέρνουν μπρος στα μάτια μας κομμάτια από την αρχαία ελληνική μυθολογία, περιστατικά από το Άγιο Όρος, λόγια των καθηγητών του, συμπεριφορές από ασθενείς στο ιατρείο αλλά και ασθενείς σε ψυχιατρείο ιδιωτικό με πολυτέλεια ή δημόσιο που ταυτίζεται συνήθως με κολαστήριο, γνώμες και απόψεις συναδέλφων του ιατρών και τόσα μα τόσα άλλα! Το είπαμε ξανά… το «Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», του Σωτήρη Παστάκα, τα έχει ΟΛΑ!

Μόνο ένας τόσο ταλαντούχος, πολυεπίπεδος και πολυμαθέστατος άνθρωπος, όπως ο συγγραφέας, θα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε ένα ανάγνωσμα μια πλήρη καταγραφή της κοινωνίας και των ηθών αυτής τουλάχιστον όσον αφορά τις τελευταίες δεκαετίες, από αυτή του ‘70 και μετά. Αμέσως μόλις ξεκινήσετε την ανάγνωσή του, θα καταλάβετε ότι ο Σωτήρης Παστάκας, λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, χωρίς να μασάει τα λόγια του και χωρίς να χρησιμοποιεί ευφημισμούς. Αγοραία γλώσσα; Διόλου! Ποιητική, ορθά ελληνική και πάνω απ’ όλα αληθινή!

Σαν κερασάκι στη τούρτα; Πρώτα από όλα, η γνωριμία του με διάσημα ονόματα και ο τρόπος που περνάνε κομμάτια τους μέσα στο κείμενο. Για παράδειγμα, για την επαφή του με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, μας λέει…


Η ιστορία του κου Ασιμόπουλου ήταν ένα τσεκούρι για την εντός μου παγωμένη θάλασσα.

Ήταν τυχερός που πέθανε στις απαρχές μιας εποχής που είχε αρχίσει ήδη να χάνει και αυτή την ελάχιστη έστω αισθητική, για να ενδώσει τελικά στην κακογουστιά, στην γκλαμουριά, στον ηθικό μηδενισμό, στην απροκάλυπτη και δίχως αιδώ δημόσια πορνεία, στα φθηνά αισθήματα, παραδομένη «χωρίς στιλ» στο παιχνίδι των γενετήσιων ενστίκτων. Ένας πρίγκιπας στις μέρες μας θα αισθανόταν εκτός τόπου και χρόνου. Μνημονεύοντας τον Παύλο μνημονεύουμε μια ολόκληρη γενιά που υπηρέτησε την αισθητική του τόπου και φεύγοντας την πήρε μαζί της, αφήνοντάς μας την απόλυτη ασχήμια του σήμερα.

Και δεύτερον, ο τρόπος που παρουσιάζει με απλό κατανοητό τρόπο δύσκολα ψυχιατρικά θέματα, όπως…


Ναι, η ψυχή είναι ένα άρμα που το σέρνουν δύο άλογα: η λογική και το συναίσθημα· το πρέπει και το θέλω. Αυτά τα δύο άλογα πρέπει να τρέχουν στην ίδια κατεύθυνση, γιατί αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί αν το ένα στρίβει αριστερά και το άλλο πάει αντίθετα – το άρμα δεν θα κρατήσει την πορεία του και ο αναβάτης ανατραπεί. Ίσως από κει να βγήκε και το «έχων σώας τας φρένας», γιατί η ψυχική υγεία είναι ζήτημα ισορροπημένων φρένων, σαν αμαξηλάτες πρέπει να χαλιναγωγούμε συνεχώς το ζεύγος των αλόγων μας, που είναι δεμένα στο καπίστρι, να ξέρουμε πότε θα τα μαστιγώσουμε και πότε θα αφήσουμε τα χαλινάρια χαλαρά.

Εν κατακλείδι και αφού πιστεύω ότι έχετε καταλάβει πως λάτρεψα αυτό το βιβλίο, να σας πω ότι όντας γραμμένο με πολύ χιούμορ και έχοντας πολλά γερά θεμέλια, έχει να προσφέρει σε όλους μας εκτός από ψυχαγωγία, πιθανές κατευθυντήριες γραμμές για την συνέχιση του βίου μας σε πιο φωτεινά, πιο λειτουργικά μονοπάτια!

Διαβάστε το, οπωσδήποτε!

Οπισθόφυλλο:

Συνηθισμένος να θέτει σε εφαρμογή την ενσυναίσθηση (empathy) στη σχέση με τους ασθενείς του, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση τους συνεχώς (μια άσκηση που τον έκαψε ως ψυχίατρο), ο δόκτωρ Ψ νιώθει την ασυνείδητη ανάγκη να δει τον ίδιο μέσα από τα μάτια των άλλων.

Χρησιμοποιεί λοιπόν την ενσυναίσθηση και στη σχέση του με όλους τους άλλους, για να μπει στη θέση τους και να καταλάβει τον υπέροχο κόσμο και τα ανθρώπινα που τον απαρτίζουν. Ανάμεσα στους άλλους, δημιουργεί ψευδή βιογραφικά στοιχεία για να τους «ανοίξει», στήνεται στην ουρά και κρυφακούει, χρησιμοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες, λατρεύει τις τηλεοπτικές σειρές και τους μύθους…

Ένας ψυχίατρος που αποφεύγει την παρέα των συναδέλφων του (τους οποίους ωστόσο παρατηρεί αμείλικτα και καταγράφει τα τικ και τις συμπεριφορές τους) και προτιμά τη φιλία με μουσικούς, ζωγράφους, ποιητές, ηθοποιούς, πρεζάκια, φυλακόβιους και θεότρελους. Ένας ψυχίατρος που γράφει ποιήματα μας μιλάει με χιούμορ και αυτοσαρκασμό για τα μείζονα ψυχιατρικά θέματα: την απώλεια, τον έρωτα, τη φιλία, το σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την ευτυχία, τον χρόνο, την αυτογνωσία, και συνταγογραφεί ανύπαρκτα φάρμακα. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μόνος του αυτό που γνώριζε ήδη από τον τίτλο: τον ψεύτη και τον ψυχίατρο δόκτορα Ψ στη διαρκή προσπάθεια για αυτογνωσία. Γιατί 2.500 χρόνια ψυχιατρικής προσπαθούν να απαντήσουν στο σωκρατικό ζητούμενο, αυτό το «γνώθι σαυτόν», που παραμένει άλυτο.


Αγοράστε το «Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους», του Σωτήρη Παστάκα, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους

Συγγραφέας

Σωτήρης Παστάκας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κέδρος

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

499

ISBN

978-960-04-5196-2

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.