«Οχτώ ώρες», του Ντέιβιντ Μορρέλ - «Creepers», by David Morrell .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Οχτώ ώρες», του Ντέιβιντ Μορρέλ – «Creepers», by David Morrell

Ο David Morrell είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ καλός συγγραφέας βιβλίων θρίλερ. Το πιο γνωστό είναι το “Πρώτο Αίμα”, πάνω στο οποίο βασίστηκε περίπου η ταινία Rambo. Πολύ επιτυχημένα είναι επίσης το “Πέμπτο Επάγγελμα” και […]

Γράφει: Matia Gr
«Οχτώ ώρες», του Ντέιβιντ Μορρέλ – «Creepers», by David Morrell

οχτώ ώρες David MorrellΟ David Morrell είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ καλός συγγραφέας βιβλίων θρίλερ. Το πιο γνωστό είναι το “Πρώτο Αίμα”, πάνω στο οποίο βασίστηκε περίπου η ταινία Rambo. Πολύ επιτυχημένα είναι επίσης το “Πέμπτο Επάγγελμα” και η σειρά βιβλίων “Αδελφότητα”. Η “Αδελφότητα του Ρόδου” (“The Brotherhood of the Rose”) είχε προβληθεί με επιτυχία ως σειρά στην αμερικανική τηλεόραση. Επίσης, πάω στοίχημα ότι η “Αδελφότητα των Δολοφόνων” (“The Fraternity of the Stone”), με τον μανιακό δολοφόνο-μοναχό μέλους της Opus Dei, είναι ένα βιβλίο που είχε διαβάσει ο Dan Brown πριν γράψει τον “Κώδικα Da Vinci”.

Οι “Οχτώ Ώρες” του David Morrell κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το 2006 από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της Φανής Πανταζή. Σε αυτό του το βιβλίο ο David Morrell ασχολείται με τους creepers ή αν προτιμάτε με τους εξερευνητές πόλεων (urban explorers). Οι εξερευνητές πόλεων έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και την ιστορία. Θα μου πείτε, σιγά την πρωτοτυπία. Το θέμα όμως είναι ότι δεν καλύπτουν αυτή τους την ανάγκη με μια επίσκεψη στην βιβλιοθήκη, αλλά, επιχειρούν να μπαίνουν χωρίς άδεια σε μη κατοικημένα παλιά κτίρια. Μπορεί να μη σέβονται διάφορα “απαγορεύεται” αλλά σέβονται τους χώρους. Σύνθημα στις εξερευνήσεις τους είναι “αφήστε πίσω μόνο πατημασιές, πάρτε μαζί σας μόνο φωτογραφίες”. Κι όπως επισημαίνει σε μια συνέντευξή του ο Morrell μια τέτοια εξερεύνηση μπορεί να αποβεί μοιραία: “ανά πάσα στιγμή, μπορεί να υποχωρήσει ένα πάτωμα, να γκρεμιστεί ένας τοίχος, να καταρρεύσει μια σκάλα”. Ο συγγραφέας μάλιστα προτείνει τα παρακάτω site: infiltration.org, Jinx Magazine και urbanexplorers.net, που ασχολούνται με αυτές τις… “εξερευνήσεις”.

Η ιστορία στις “Οχτώ Ώρες” διαδραματίζεται μέσα σε… οχτώ ώρες, χωρίς σεναριακά κενά. Πέντε εξερευνητές πόλεων σκοπεύουν να μπουν αυτό το βράδυ στο Πάραγκον Χοτέλ στο Άσμπερι Παρκ. Θα πάρουν μαζί τους, για πρώτη φορά, ένα δημοσιογράφο, τον Φρανκ Μπάλεντζερ. Ο Φρανκ, τους πείθει να συμμετάσχει και αυτός στην εξερεύνηση του ξενοδοχείου μαζί τους, ώστε να γράψει ένα άρθρο για την εξερεύνηση πόλεων. Υπόσχεται φυσικά να κρατήσει τις ταυτότητές τους μυστικές ώστε να μην μπορούν να συλληφθούν για καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας.

Ήταν μια σειρά με εκπληκτικά εφόδια: κάσκες με προσαρμοσμένα φώτα μπαταρίας, φακοί, κεριά, σπίρτα, εφεδρικές μπαταρίες, γάντια εργασίας, μαχαίρια, σακίδια, σχοινί, μονωτική ταινία, εμφιαλωμένα νερά, σφυριά, ένας λοστός, ψηφιακές κάμερες, γουόκι τόκι, γύψος για να αφήνεις ίχνη, ξηρά τροφή και διάφορες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές … Δίπλα σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε μια κόκκινη νάιλον σακούλα βρισκόταν ένα σετ εργαλείων Leatherman (πένσες, συρματοκόφτης και διάφορα κατσαβίδια). Το κουτί πρώτων βοηθειών είχε την φίρμα Promed και ο Μπάλεντζερ ήξερε πως ήταν εφάμιλλο αυτών που είχαν οι στρατιωτικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Με ό,τι εφόδια μπορούν να φανταστούν για να την προστασία τους και με το μυαλό τους να δουλεύει στο φουλ για να προλάβουν οποιοδήποτε κίνδυνο μπαίνουν μέσω των αγωγών αποχέτευσης στο παλιό ξενοδοχείο. Εκεί, πέφτουν πάνω σε εκατοντάδες πεινασμένους αρουραίους και διάφορα άλλα μυστηριώδη αντιπαθή ζωάκια. Προχωρούν, σπάζουν κάποια λουκέτα και μετά από αρκετή περιπλάνηση στους υπόγειους αγωγούς, φτάνουν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Η είσοδός τους στο λόμπυ αλλά και σε δωμάτια του ξενοδοχείου, τους δημιουργεί εξίσουν έντονα αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα. Από τη μία, ήταν λες και με μια χρονομηχανή ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και είδαν με τα μάτια τους αντικείμενα που μέχρι τότε έβλεπαν μόνο σε εγκυκλοπαίδειες και μουσεία, ή σε φωτογραφίες. Από την άλλη, το πέρασμα όλων αυτών των ετών δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο. Μια δυσάρεστη μυρωδιά πλανιέται στον αέρα λόγω της υγρασίας, τα κρύσταλλα του πολυελαίου δεν αντανακλούν το φλας της φωτογραφικής καθώς είναι καλυμμένα με σκόνη πολλών ετών, και τα ξύλινα σκαλιά της σκάλας έχουν σαπίσει και είναι ετοιμόρροπα.

Όμως αυτά είναι μόνο η αρχή. Κάποια μέλη της ομάδας πιστεύουν ακράδαντα ότι υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός στο ξενοδοχείο. Ο Φρανκ Μπάλεντζερ δεν είναι αυτός που λέει. Το μυστικό του άραγε θα τον στρέψει ενάντια στους υπολοίπους; Ή μήπως θα είναι ο μόνος, ίσως, που θα μπορέσει να τους σώσει από κάποιο κίνδυνο που καραδοκεί κρυμμένος μέσα στο ξενοδοχείο. Ένα κίνδυνο που κανείς τους δεν είχε φανταστεί ποτέ. Παράξενοι ήχοι, αυξανόμενη αγωνία και ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι πλέον ψηλαφητός. Άλλοι επιτυχημένοι συγγραφείς θα ακολοθούσαν δρόμους μυστηρίου και μεταφυσικού. Αλλά στις “Οχτώ Ώρες” του David Morrell ο χειρότερος εχθρός των πρωταγωνιστών είναι ένας άνθρωπος με διεστραμμένη προσωπικότητά, που στο παρελθόν έχει αφαιρέσει πολλές φορές με φρικιαστικό τρόπο μια ανθρώπινη ζωή, χωρίς κανένα δισταγμό.

Α.Α.

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

“Στο τελευταίο του θρίλερ, ο Μορρέλ, με αφετηρία τη διάρρηξη ενός παλιού ξενοδοχείου, στήνει μια συναρπαστική ιστορία που σε αναγκάζει να τη διαβάσεις μια κι έξω! Για μια ακόμα φορά, ο Μορρέλ γράφει ένα πρώτης τάξεως μυθιστόρημα αγωνίας”.
Publishers Weekly

“Οι Οχτώ ώρες, παρουσιάζοντας έναν κατ’ εξακολούθηση δολοφόνο, ένα κυνήγι θησαυρού, μια περιθωριακή υποκουλτούρα, κοινωνικά σχόλια και καθαρή περιπέτεια, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μυθιστόρημα “σκοτεινής αγωνίας”, όσο αόριστος κι αν ακούγεται αυτός ο όρος. Αλλά όλα τα φαινομενικά αταίριαστα στοιχεία στο τέλος ενώνονται χάρη στον αφηγηματικό οίστρο του Μορρέλ, τους λιτούς διαλόγους, τη θεματική πρωτοτυπία και τους αυθεντικούς ήρωες”.
The Washington Post

“Ο Ντέιβιντ Μορρέλ έχει το χάρισμα να καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη παράγραφο τυ βιβλίου και τον βάζει στην καρδιά της δράσης. Σχεδόν ακούς τον ήχο του νερού που ανεβαίνει και τους περίεργους αρουραίους στα τούνελ. Νιώθεις τον παγωμένο αέρα στο σβέρκο σου, καθώς ακολουθείς τους ήρωες στη μοιράει τους εξερεύνηση”.
The Internet Writing Journal

“Το συναρπαστικό καινούριο θρίλερ του Ντέιβιντ Μορρέλ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό οχτώ ώρες βασανιστικής και αδυσώπητης αγωνίας, που θα στοιχειώνει τον αναγνώστη για πολλά βράδια…”
Editorial Reviews

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια κρύα νύχτα του Οκτώβρη, πέντε άτομα συγκεντρώνονται σε ένα άθλιο μοτέλ του Νιου Τζέρσεϊ και ετοιμάζονται να μπουν στο Πάραγκον Χοτέλ. Το ξενοδοχείο, χτισμένο από έναν εκατομμυριούχο την εποχή που το ‘Ασμπερι Παρκ ήταν στις δόξες του, είναι ένα μεγαλειώδες κτίσμα-προάγγελος της αρχιτεκτονικής Αρ Ντεκό. Τώρα όμως έχει σφραγιστεί και πρόκειται να κατεδαφιστεί.
Τα πέντε άτομα εξερευνητές πόλεων: αρχαιολόγοι άστεων που το πάθος τους είναι να εξερευνούν τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τα σκοτεινά μυστικά τους. Εκείνο το βράδυ, είναι μαζί τους κι ένας δημοσιογράφος που θέλει να τους παρουσιάσει ανώνυμα, γιατί η δραστηριότητα αυτή είναι άκρως παράνομη, σε ένα άρθρο των Νιου Γιόρκ Τάιμς.
Αλλά ο Φρανκ Μπάλεντζερ, ένας γκριζομάλλης δημοσιογράφος με φαρδιές πλάτες και μυστηριώδες ύφος, δεν ενδιαφέρεται μόνο για το ρεπορτάζ. Και μόλις η ομάδα μπαίνει στο γεμάτο ποντίκια τούνελ που οδηγεί στο ξενοδοχείο, γίνεται φανερό πως ο Μπάλεντζερ θα πάρει πολύ περισσότερα απ” αυτά που συμφώνησαν. Ο κίνδυνος, ο τρόμος και ο θάνατος περιμένουν την ομάδα σ’ ένα μέρος ρημαγμένο από το χρόνο και διαποτισμένο από το κακό.
Οι 8 ώρες, το συναρπαστικό θρίλερ του Ντέιβιντ Μόρελ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό οκτώ ώρες βασανιστικής, αδυσώπητης αγωνίας, που θα στοιχειώνει τον αναγνώστη πολλά βράδια.

“Καιρό είχα να διαβάσω ένα τόσο καλό θρίλερ όσο οι 8 Ώρες. Ανοίξτε αυτό το βιβλίο και θα είναι λες και σας πήραν τα μυαλά εξωγήινοι! Η ζωή σας δεν πρόκειται να επανέλθει στο κανονικό αν δεν τελειώσετε το μυθιστόρημα. Θυμηθείτε τα λόγια μου: θα γίνει κλασικό”.
Douglas Preston, συγγραφέας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.