«Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ένα βιβλίο που συναρπάζει, περνώντας ταυτόχρονα σημαντικά μηνύματα για την αυτοθυσία, την επιμονή και τον ηρωισμό.

Γράφει: Matia Gr
«Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε, τον Οκτώβριο του 2018, ένα ακόμα μαγευτικό παιδικό ανάγνωσμα του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Έχει τον τίτλο «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου» και την εικονογράφησή του υπογράφει η Λίλα Καλογερή.

Υπόθεση βιβλίου

Πριν εκατό και πλέον χρόνια, ένα περιστέρι, η Σερ Αμί, υπήρξε κάτι περισσότερο από “αγαπητός φίλος” -όπως μεταφράζεται το όνομά της· υπήρξε σωτήρας ανθρώπων.

Ήταν τα χρόνια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου…


Την εποχή εκείνη γινόταν ένας πολύ μεγάλος πόλεμος σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι δεν είχαν ξαναζήσει κάτι τόσο φρικτό. Σκληρές μάχες δίνονταν καθημερινά, χωριά και πόλεις καταστρέφονταν, οικογένειες διαλύονταν. Ήταν από τους χειρότερους πολέμους που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα. Ο κόσμος όλος είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και το ένα πολεμούσε το άλλο.

Κάπου εκεί στην Γαλλία ένα τάγμα Αμερικανών στρατιωτών πολεμά τον εχθρό. Όμως κατά τη διάρκεια μιας μάχης αποκλείονται πίσω από ένα λόφο και βρίσκονται περικυκλωμένοι από τις γερμανικές δυνάμεις. Τα πυρομαχικά, τα φάρμακα, η τροφή, αρχίζουν να στερεύουν και οι στρατιώτες βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν φτάνει μόνο η αντίπαλη πλευρά που τους πυροβολεί και τους αποδεκατίζει, εξ αιτίας της θέσης τους οι σύμμαχοί τους νομίζοντας πως είναι εχθροί, τους πυροβολούν και εκείνοι.

Οι στρατιώτες κατάκοποι, απελπισμένοι, πεινασμένοι και εξουθενωμένοι είναι πια και φοβισμένοι. Η επικοινωνία αδύνατη. Ο διοικητής τους, ο ταγματάρχης Μπράουν, γράφει ένα σημείωμα και το δένει στο πόδι ενός ταχυδρομικού περιστεριού εναποθέτοντας σε αυτό τις λιγοστές ελπίδες του. Με το μήνυμα δεμένο σφιχτά στο ποδαράκι του πετά πάνω από τις Γερμανικές πολεμικές στρατιές…


και ξαφνικά… ένας πυροβολισμός ακούστηκε και το πουλί έπεσε στο έδαφος.

Οι στρατιώτες τότε, βλέποντας την μικρή σπίθα ελπίδας για σωτηρία να σβήνει, αποφασίζουν να ξαναπροσπαθήσουν με άλλο περιστέρι. Προσεύχονται να πάνε όλα καλά αυτή τη φορά… Μάταια όμως. Το δεύτερο περιστέρι καταφέρνει να πάει λίγο πιο μακριά, αλλά έχει δυστυχώς την ίδια τύχη με το πρώτο. Οι στρατιώτες απελπισμένοι σκέφτονται την πατρίδα τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν πιστεύουν πως θα ξαναδούν και δακρύζουν.

Ένα μόνο ταχυδρομικό περιστέρι έχει μείνει και αποφασίζουν να το στείλουν! Και ξέρετε ποιο ήταν αυτό το ταχυδρομικό περιστέρι; Η Σερ Αμί!

Ο ταγματάρχης τη φιλά και της ψιθυρίζει “είσαι η τελευταία μας ελπίδα”. Η Σερ Αμί νιώθει την αγωνία και το τρέμισμα της φωνής του. Ξέρει πως πρέπει να διανύσει την απόσταση με ασφάλεια, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, και να μεταφέρει το μήνυμα των αποκλεισμένων στρατιωτών. Ξεκινά να πετά δυνατά. Δυστυχώς μια σφαίρα της τραυματίζει το το πόδι και μια δεύτερη τη φτερούγα. Η Σερ Αμί πέφτει με δύναμη πάνω σε μια συστάδα θάμνων. Είναι τραυματισμένη, πονάει πολύ μα είναι και αποφασισμένη. Πρέπει να παραδώσει το μήνυμα! Οι Γερμανοί στρατιώτες ψάχνουν να την βρουν. Πρέπει να τους ξεφύγει! Πρέπει! Πρέπει!

Καταφέρνει να ξαναπετάξει όσο κι αν πονά, με σπασμένο φτερό και βαριά τραυματισμένο πόδι. Οι σφαίρες την καταδιώκουν και της τραυματίζουν την κοιλιά. Όμως το ταχυδρομικό περιστέρι δεν σταματά. Πετά με τις λιγοστές του δυνάμεις και καταφέρνει να ξεφύγει. Τώρα πια είναι μακριά από τη μάχη και κοντά στον προορισμό του. Φτάνει αποδυναμωμένο και μεταφέρει το μήνυμα! Έτσι, οι Αμερικανοί στρατιώτες σώζονται από την βοήθεια που στέλνει η γραμμένη πληροφορία της Σερ Αμί!


Για να αγοράσετε το «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, είναι ένα υπέροχο βιβλίο, μια εξαιρετική και αληθινή ιστορία γραμμένη από τον συγγραφέα που κερδίζει τον αναγνώστη με την πένα του.

Η συγκινητική και διδακτική ιστορία της Σερ Αμί, φτάνει στους μικρούς αναγνώστες μέσω του συγκλονιστικού κειμένου που έγραψε ο Βασίλης Παπαθεοδώρου. Συναρπάζει, περνώντας ταυτόχρονα σημαντικά μηνύματα για την αυτοθυσία, την επιμονή και τον ηρωισμό. Ναι, αυτά τα τρία επέδειξε το περιστέρι της αληθινής ιστορίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δίνοντας ένα διαχρονικό παράδειγμα προς μίμηση σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα και πλαισιωμένο από την εκπληκτική εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, το «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, θα μαγέψει όποιον το διαβάσει ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όπως και στα άλλα βιβλία της σειράς “Απρόσμενοι Φίλοι” -των εκδόσεων Καστανιώτη- μετά την εξιστόρηση, μπορούμε να απολαύσουμε στο δεύτερο μέρος, με περισσότερες λεπτομέρειες, την πραγματική ιστορία καθώς επίσης και στο μέρος “Μαθαίνουμε” να αποκτήσουμε πολύ χρήσιμες γνώσεις δοσμένες με ανάλαφρο χιουμοριστικό τρόπο, που καταφέρνει τόσο να τις εντυπώνει στη μνήμη όσο και να τις κάνει ευχάριστες, ελαφρές και απολαυστικές.

Αγοράστε το «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου» του Βασίλη Παπαθεοδώρου και απολαύστε το οικογενειακώς! Είναι Άριστο!

Οπισθόφυλλο:

Μια ιστορία αυτοθυσίας και βαθιάς αίσθησης του καθήκοντος που συνέβη το 1918, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε πεδίο μάχης στη Γαλλία. Ένα εκπαιδευμένο περιστέρι περνά πάνω από τις γραμμές του εχθρού, τραυματίζεται βαριά από τα πυρά, αλλά καταφέρνει να μεταφέρει το μήνυμα απόγνωσης των αποκλεισμένων στρατιωτών στο αρχηγείο τους κι έτσι τελικά να τους σώσει. Η Σερ Αμί («αγαπητός φίλος») τιμήθηκε αργότερα με μετάλλιο για την ηρωική της πράξη.

Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


Για να αγοράσετε το «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2018

Αριθμός σελίδων

34

ISBN

978-960-03-6408-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.