«Τα παιχνίδια της γιαγιάς ζωντανέψανε με μιας», Κατερίνα Μουρίκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Τα παιχνίδια της γιαγιάς ζωντανέψανε με μιας», Κατερίνα Μουρίκη

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για μικρά παιδιά από 6-9 ετών (προσωπικά θα το πρότεινα και σε πολύ μικρότερα, ακόμη κι αν δεν μπορούν να το διαβάσουν θα ξετρελαθούν με τα τραγούδια του) που θα τους προσφέρει ώρες ποιοτικής απασχόλησης και διασκέδασης!

Γράφει: Matia Gr
«Τα παιχνίδια της γιαγιάς ζωντανέψανε με μιας», Κατερίνα Μουρίκη

Τα παιχνίδια της γιαγιάς ζωντανέψανε με μιας

Μια φορά κι έναν καιρό
ένα βράδυ βροχερό
φώτισε μια αστραπή
σπίτι με παλιά σκεπή.
 
Με μιας έλαμψε ένα κάδρο
στη σοφίτα την παλιά,
που ‘δειχνε έναν άσπρο γάτο
με σπουργίτη αγκαλιά.
 
Με το φως της αστραπής
-σε κανένα μη το πεις!-
θαύμα έγινε μεγάλο.
Σαν αυτό δεν είδα άλλο!

Πραγματικά, κάτι θαυμαστό συνέβη στην -πριν λίγο- σκοτεινή σοφίτα. Πρώτα από όλα λούστηκε στο φως! Τα παιχνίδια άρχισαν να βγαίνουν από το παλιό μπαούλο, να περιδιαβαίνουν σε όλο τον χώρο και να συζητούν μεταξύ τους! Μιλούν για τα χρόνια που πέρασαν από πάνω τους, ενώ βρίσκονταν κλεισμένα στην μεγάλη κασέλα, άπραγα… Αναθυμούνται τις παλιότερες εποχές που το σπίτι ήταν γεμάτο με παιδικά γέλια. Την εποχή δηλαδή που ο Κώστας και η Αφροδίτη έπαιζαν μαζί τους και τα γέλια τους πλημμύριζαν κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Το γλέντι των παιχνιδιών συνεχίζεται μέχρι νωρίς το πρωί, όταν ξαφνικά ένας ήχος, ο ήχος της κλειδαριάς της εξώθυρας, κάνει τα παιχνίδια να παγώσουν προς στιγμή στη θέση τους και να αφουγκραστούν. Ναι, σωστά άκουσαν! Για να δούμε κι εμείς. Ω! ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μπαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού και ανεβαίνει την σκάλα που οδηγεί στη σοφίτα. Γρήγορα – γρήγορα τα παιχνίδια κρύβονται μέσα στο παλιό μπαούλο, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Για την ακρίβεια η γάτα ή μάλλον ο γάτος επέστρεψε στη θέση του, στο κάδρο, αγκαλιά με τον φίλο του τον σπουργίτη και περίμεναν να δουν ποιοι ήταν οι αναπάντεχοι επισκέπτες.

Μα… μα είναι… Είναι κάποιοι που τα παιχνίδια περίμεναν καιρό! Κάποιοι που όσο χρόνια κι αν έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία φορά που έκλεισαν το μπαούλο, θυμούνται ένα ένα τα περιεχόμενά του αλλά και με κάθε λεπτομέρεια την φιλία του γάτου με τον σπουργίτη!

Μα ποιοι είναι άραγε οι ηλικιωμένοι επισκέπτες και τι ψάχνουν στην σοφίτα του σπιτιού;

Το βιβλίο «Τα παιχνίδια της γιαγιάς ζωντανέψανε με μιας» που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2015 από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη, είναι ένα ξεχωριστό παραμύθι, γραμμένο έμμετρα, με ονειρεμένη εικονογράφηση, σελίδες δραστηριοτήτων στις τελευταίες σελίδες του και ένα υπέροχο cd που περιέχει μελοποιημένο το παραμύθι. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι απλά ένα παραμύθι! Τα έχει όλα!

Η ιστορία που αφηγείται η ταλαντούχα Κατερίνα Μουρίκη είναι γεμάτη από συναισθήματα και αισιοδοξία. Τα στιχάκια της θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους, μιας και είναι ευχάριστα, καλοδουλεμένα και διασκεδαστικά. Οι σελίδες των δραστηριοτήτων απολαυστικές, με ακροστιχίδα, ζωγραφική, λαβύρινθο, κρυμμένα αντικείμενα κ.α., θα χαρίσουν ώρες απόλαυσης στους μικρούς αναγνώστες. Η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη παραμυθένια, τρυφερή και με υπέροχα χρώματα, θα κερδίσει δια μιας τα παιδικά μάτια. Το καταπληκτικό cd με την φωνή της Ζανέτ Καπούγια, του Ντίνου Νομικού και της Κατερίνας Μουρίκη ντύνει μουσικά τα στιχάκια του παραμυθιού και αναλαμβάνει να αφηγηθεί το παραμύθι ακούραστα στα παιδιά.

Με λίγα λόγια, το βιβλίο «Τα παιχνίδια της γιαγιάς ζωντανέψανε με μιας» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για μικρά παιδιά από 6-9 ετών (προσωπικά θα το πρότεινα και σε πολύ μικρότερα, ακόμη κι αν δεν μπορούν να το διαβάσουν θα ξετρελαθούν με τα τραγούδια του) που θα τους προσφέρει ώρες ποιοτικής απασχόλησης και διασκέδασης! Αγοράστε το, χαρίστε το και απολαύστε το μαζί με τα παιδιά που αγαπάτε!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια μαγική αστραπή δίνει ζωή σε μια παλιά κασέλα και σ’ ένα παράξενο κάδρο. Κάδρο και φυλαγμένα παιχνίδια ζωντανεύουν και μια ιστορία γεμάτη ρυθμό, τρυφερή νοσταλγία και αγάπη ξετυλίγεται στη μικρή σοφίτα. Το χτες με το σήμερα συναντιούνται για να δείξουν ότι τελικά τίποτα δεν χάνεται όταν υπάρχει αγάπη.

Η έμμετρη γραφή, δίνει ρυθμό στο κείμενο και το κάνει εύκολα αφομοιώσιμο από τα μικρά παιδιά.

Στο CD συνεργάστηκαν:
Κατερίνα Μουρίκη
Ζανέτ Καπούγια
Ντίνος Νομικός

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.