«Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου», Χίρο Αρικάουα .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου», Χίρο Αρικάουα

Το νέο μυθιστόρημα της ταλαντούχας Χίρο Αρικάουα, βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. Υπόθεση βιβλίου Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν στο σύγχρονο Τόκιο ένας τετραπέρατος γάτος. Ένα ανεξάρτητο πνεύμα που δεν ήθελε […]

Γράφει: Matia Gr
«Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου», Χίρο Αρικάουα

Το νέο μυθιστόρημα της ταλαντούχας Χίρο Αρικάουα, βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

Υπόθεση βιβλίου

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν στο σύγχρονο Τόκιο ένας τετραπέρατος γάτος. Ένα ανεξάρτητο πνεύμα που δεν ήθελε με τίποτα να θυσιάσει την ελευθερία και την περίπλοκη -γεμάτη εμπειρίες- ζωή του δρόμου με την ασφάλεια και την ηρεμία ενός σπιτιού. Ιδιαίτερες σχέσεις με τους ανθρώπους δεν ήθελε να έχει, με μια και μοναδική εξαίρεση· τον τριαντάχρονο Σατόρου Μιγιαουάκι.

Ο γάτος μας είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για το ασημί βαν του Σατόρου. Πολλές φορές λούφαζε στις ρόδες του, ακριβώς εκεί που συχνά πυκνά ο καλόκαρδος νεαρός άντρας του άφηνε κροκετούλες για να γεμίσει το στομαχάκι του! Αυτός ήταν και ο λόγος που το ατίθασο τετράποδο άφηνε που και που το ευγενικό δίποδο να του προσφέρει και ένα χάδι εκτός από τροφή!

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι δυο τους είχαν μια ιδιόμορφη μορφή σχέσης. Αυτός είναι βασικά και ο λόγος που όταν ο γατούλης της ιστορίας μας χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο, ο Σατόρου ανέλαβε την περίθαλψη του. Τον πήγε στο γιατρό και μετά από τις οδηγίες που έλαβε τον έφερε στο σπίτι του, κάτι που αναγκαστικά δέχθηκε το αιλουροειδές μας εξαιτίας της κατάστασης του.

Τότε ήταν που ο γάτος μας απέκτησε και όνομα. Ο Σατόρου άρχισε να τον φωνάζει Νάνα (nana – επτά στα Ιαπωνικά) εξαιτίας του σχεδίου που είχε στην ουρά του. Του μικρού φίλου μας δεν του άρεσε και πολύ το όνομα αυτό, αφού μάλιστα παρέπεμπε και σε θηλυκού γένους ζωάκι. Όμως ο Σατόρου δεν γνώριζε τη γατίσια διάλεκτο και έτσι το «Νάνα» έγινε το επίσημο όνομα του γάτου μας!

Κάθε συγκατοίκηση όμως απαιτεί και θυσίες. Έτσι, και σε αυτήν της ιστορίας μας, χρειάστηκε…


«Θα πρέπει να μετακομίσουμε, ε;»
Ο σπιτονοικοκύρης δεν επέτρεπε τα κατοικίδια στο διαμέρισμα, αλλά είχε κάνει μια εξαίρεση για μένα, μέχρι να σταθώ στα πόδια μου.
Έτσι ο Σατόρου με πήρε και μετακόμισε σε άλλο διαμέρισμα στην ίδια πόλη. Το γεγονός ότι μπήκε σε τέτοιον κόπο, να μετακομίσει για το χατήρι μιας γάτας -ε, ίσως δεν θα έπρεπε να το πω αυτό, αφού κι εγώ γάτα είμαι-, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεγάλη γατομάνα.
Κι έτσι ξεκίνησε η καινούρια κοινή μας ζωή. Ο Σατόρου ήταν ιδανικός συγκάτοικος για μια γάτα, κι εγώ ήμουν ιδανικός συγκάτοικος για έναν άνθρωπο.
Τα πηγαίναμε περίφημα οι δυο μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ναι, πέντε χρόνια έζησαν ήρεμα ο Νάνα και ο Σατόρου. Μετά, για κάποιον λόγο που ο Σατόρου δεν φανερώνει σε κανέναν, ο νεαρός άντρας άρχισε να ψάχνει κάποιον που θα αναλάμβανε την φροντίδα του γάτου του. Οι δρόμοι των δύο συντρόφων θα έπρεπε, δυστυχώς, να χωρίσουν.

Μια μικρή λίστα με άτομα από το παρελθόν του φτιάχτηκε και μαζί με τον Νάνα ξεκίνησαν τις επισκέψεις σε αυτούς. Με το ασημί βανάκι τους δρόμο έπαιρναν, δρόμο άφηναν, αναζητώντας τη νέα κατοικία του τετράποδου. Πρώτος ήταν ο Κόσκε Σαγουάντα, ο φωτογράφος, παιδικός φίλος του Σατόρου από τα χρόνια του δημοτικού σχολείου. Κατόπιν ακολούθησε ο Γιοσιμίνε, ο αγρότης, ένας φίλος από τα γυμνασιακά χρόνια. Συνέχεια είχαν η Τικάκο και ο Σούγκι, ιδιοκτήτες μιας πανσιόν, και φίλοι του Σατόρου από το λύκειο και τα πανεπιστημιακά έδρανα.

Όπως θα καταλάβατε, σε κανέναν από αυτούς δεν βρήκε κατάλληλο σπίτι για τον Νάνα ο Σατόρου. Που τελικά θα καταλήξει ο δυναμικός και ευφυής γάτος μας; Και πάνω απ’ όλα… μέχρι να βρεθεί το σωστό κατάλυμα, ποιες περιπέτειες θα ζήσουν μαζί οι δύο ήρωές μας;

Το μόνο που μπορώ να σας φανερώσω είναι το ότι με τα τέσσερα μάτια τους θα αντικρίσουν… την πολύβουη εθνική οδό, την γαλάζια θάλασσα, αρκετούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, καταπράσινους ορυζώνες, ένα υπέροχο αγροτόσπιτο, το επιβλητικό όρος Φούτζι, ένα πλοίο, υπέροχα τοπία, πανέμορφα άλογα, και φυσικά γάτες και σκύλους!


Για να αγοράσετε το «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου», της Χίρο Αρικάουα, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Τι να γράψει κανείς για ένα μοναδικό ανάγνωσμα όπως το «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου», της Χίρο Αρικάουα; Για να δούμε, θα καταφέρω να σας μεταφέρω έστω και λίγη από τη μαγεία αυτού του μυθιστορήματος;

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από τους δύο κεντρικούς ήρωές του. Τον νεαρό άντρα, τον Σατόρου, και τον γάτο του τον Νάνα. Δύο εξαίρετα σκιαγραφημένοι χαρακτήρες -η πένα της Αρικάουα ζωγραφίζει, δεν γράφει απλά- που όχι μόνο θα σας διευρύνουν τους ορίζοντες με τις πράξεις και τις σκέψεις τους αλλά θα καταλάβουν και ένα μεγάλο τμήμα στο κομμάτι της καρδιάς σας όπου βρίσκονται οι αγαπημένοι σας λογοτεχνικοί ήρωες.

Οι εικόνες -της Ιαπωνίας του σήμερα- που ξεπηδούν από τις γραμμές του κειμένου θα σας ταξιδέψουν και θα σας γεμίσουν όμορφα συναισθήματα αλλά και αρώματα! Ναι, είναι τόσο καλά δοσμένες από τη συγγραφέα που θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε μαζί με το πρωταγωνιστικό δίδυμο… στον δρόμο, στη πόλη, στο ασημί βανάκι, στην εξοχή, στη θάλασσα, στο βουνό!

Η μυθιστορία; Περνώντας -όπως και η πραγματική ζωή- από όλες τις καταστάσεις που μπορεί να ζήσει κάποιος, από την απόλυτη ευτυχία μέχρι την ζοφερή δυστυχία, θα πλημμυρίσει την καρδιά και θα μαγέψει το νου σας ολοκληρωτικά! Η κατάληξη της, δε, είναι… σας το αφήνω για έκπληξη!!!

Είναι ένα πολύπλευρο, συγκινητικό, ψυχωφελές, αλλά και δροσερό, διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό ανάγνωσμα! Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ανθρώπους και ζώα, χαρά και λύπη, διδάγματα και αστείες καταστάσεις… και τα συνδυάζει με ένα μαγευτικό μοναδικό τρόπο!

Με το που θα βρεθείτε στην αγορά, μπείτε στο πρώτο βιβλιοπωλείο και αγοράστε το ή δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία εδώ! Το λιγότερο που θα σας συμβεί είναι να το λατρέψετε!!! Είναι ένα από τα βιβλία που οπωσδήποτε θα ξαναδιαβάσω και θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά. Όταν με το καλό το διαβάσετε κι εσείς θα συμμεριστείτε την άποψη μου! Καλό ταξίδι στην Ιαπωνία της Χίρο Αρικάουα!!!

Οπισθόφυλλο:

Ένας αδέσποτος γάτος ζει σε ένα πάρκινγκ στο σύγχρονο Τόκιο. Για τίποτα στον κόσμο δεν θα αντάλλασσε την ελευθερία του με την άνεση ενός διαμερίσματος. Την ημέρα, όμως, που τον χτυπά ένα αυτοκίνητο καταφεύγει στη βοήθεια του νεαρού Σατόρου, που τον φροντίζει, του προσφέρει τη ζεστασιά ενός σπιτικού και του δίνει το όνομα Νάνα.
Πέντε χρόνια αργότερα ο Σατόρου ξεκινά ένα ταξίδι με το βαν του, σχεδιάζοντας να επισκεφτεί τρεις παλιούς παιδικούς του φίλους. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Νάνα, που είναι χαρούμενος γι’ αυτή την εμπειρία παρόλο που δεν γνωρίζει τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού· ο Σατόρου δεν θέλει να του τον αποκαλύψει.
Με φόντο την εναλλαγή των εποχών στην Ιαπωνία, η ιστορία του Νάνα χαρτογραφεί τα συναισθήματα που προκαλούν οι αναπάντεχες λοξοδρομήσεις της ζωής, εξυμνώντας την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας.
Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που έχει συγκινήσει εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνει πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας οι πράξεις αγάπης, μεγάλες αλλά και μικρές.


Για να αγοράσετε το «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου», της Χίρο Αρικάουα, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου

Συγγραφέας

Χίρο Αρικάουα
Hiro Arikawa

Μετάφραση

Αλεξάνδρα Κονταξάκη
(από την αγγλική μετάφραση του Philip Gabriel)

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2018

Αριθμός σελίδων

280

ISBN

978-618-02-1093-4

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.