«Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα», Φωτεινή Βασιλείου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα», Φωτεινή Βασιλείου

Το «Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα» της Φωτεινής Βασιλείου είναι ένα πολύ καλό και ωφέλιμο δώρο για τους μικρούς λάτρεις των βιβλίων.

Γράφει: Matia Gr
«Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα», Φωτεινή Βασιλείου

Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα
Στα καθαρά νερά του λιμανιού της, καθρεφτίζεται η πόλη της ιστορίας μας. Ιδιαίτερα το βράδυ, καθώς όλα φωτίζονται από το χάδι του φεγγαριού, στις αντανακλάσεις τους μπορείς να διακρίνεις όχι μόνο τα κτίρια, τα σκάφη και τα κατάρτια τους, αλλά και λεπτομέρειες. Να! Ο ζωγράφος, η καντίνα με τους λουκουμάδες, ο πωλητής με τα πολύχρωμα μπαλόνια και εκεί, εκεί ψηλά σε μια ταράτσα, ένα λευκό σεντόνι απλωμένο. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, θα δούμε τρεις σκιές πάνω του, που αν και αταίριαστες μεταξύ τους, μέλλει να μας γίνουν οικείες.

Πρώτος από όλους ο Κάπτεν, ο αγαπημένος γλάρος ενός καπετάνιου που μαζί όργωναν τις θάλασσες όλου του κόσμου. Ένας γλάρος ατρόμητος και αληθινά θαρραλέος που τον σεβόντουσαν όλοι.

Η δεύτερη σκιά είναι αυτή του Ρομπέν…


Ο Ρομπέν ήταν ένας παχουλός και καλοφαγάς ποντικός. Αν και δεν ήξεραν το αληθινό του όνομα, όλοι οι ποντικοί του λιμανιού τον φώναζαν Ρομπέν, γιατί πάντα ό,τι φαγώσιμο έβρισκε το μοιραζόταν με τους άλλους. Μάλιστα πολλές φορές έβρισκε φαγητό και το μοίραζε σε φτωχές ποντικό-οικογένειες.
Γενναιόδωρος ακόμα κι όταν η κοιλιά του γουργούριζε δυνατά, είχε ανακαλύψει πως το φαγητό είναι πάντα πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι.

Και τέλος, το κορίτσι της παρέας, η Ιζαμπέλ, η ρομαντική και αισιόδοξη χελώνα που μετά από χρόνια συμβίωσης -ως ζώο συντροφιάς- με ένα Γάλλο ζωγράφο, οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά και αμετάκλητα.

Οι τρεις αυτοί εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες παραμέρισαν τις διαφορές τους και έδωσαν την υπόσχεση να μη χωρίσουν ποτέ και να συναντιούνται εκεί, στην ταράτσα, κάθε βράδυ. Πέρα από την καλή παρέα που έκαναν, ήθελαν να βλέπουν το φεγγάρι που και οι τρεις τους λάτρευαν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας.

Μα και το φεγγάρι λες και τα γνώριζε όλα αυτά, κάθε βράδυ ήταν εκεί, πάνω από την καμινάδα, να φωτίζει την ταράτσα τους. Όμορφα κυλούσε ο καιρός για την συντροφιά. Μέχρι που, ένα ζεστό καλοκαιρινό βραδάκι, μεθυσμένοι από το μαγευτικό άρωμα του νυχτολούλουδου, δεν πρόσεξαν πως ένα μαύρο σύννεφο έκρυψε το ολοστρόγγυλο φεγγάρι. Ώρα μετά, η Ιζαμπέλ προσέχοντας την απουσία του φεγγαριού, βιάζεται να συμπεράνει πως “Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα”!

Όμως ο Κάπτεν και ο Ρομπέν τρέχουν, κοιτούν, ελέγχουν και δεν βρίσκουν το φεγγαράκι μέσα στη καμινάδα. Μα που να έχει πάει το φεγγάρι; Οι φίλοι μας, δυστυχώς, αρχίζουν να υποψιάζονται ο ένας τον άλλο και να εκτοξεύουν κατηγορίες που τους πληγώνουν βαθιά. Έτσι χωρίζουν, χωρίς να πουν ούτε καν μια καληνύχτα…

Μόνος του πια ο καθένας, επιστρατεύει την λογική του και καταλαβαίνει το πόσο λάθος έκανε να υποψιαστεί τους άλλους δύο, πως πήραν τάχα το φεγγάρι.

Άραγε οι τρεις φίλοι θα μείνουν πιστοί στην υπόσχεσή τους; Θα ξαναβρεθούν πάλι μαζί; Ο Κάπτεν, ο Ρομπέν ή η Ιζαμπέλ λέτε να βρουν το φεγγάρι;

Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο «Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα» της Φωτεινής Βασιλείου, με εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, που πρωτοκυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο, ύμνο στη φιλία και την συντροφικότητα. Οι εξαιρετικές περιγραφές του συνδυάζονται με την δυναμική, μοναδική εικονογράφηση και σε κερδίζουν από την πρώτη κιόλας σελίδα του. Χάρη στο θαυμάσιο κείμενο και τις εικόνες οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν το πόσο σημαντική είναι η φιλία και η συνέπεια απέναντι στις υποσχέσεις που έχουμε δώσει. Οι τρεις μικροί ήρωες του βιβλίου διδάσκουν με το παράδειγμά τους και ταυτόχρονα μας χαρίζουν μια απολαυστική ιστορία που θα ευχαριστηθούμε ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι αν διαβάσουμε το βιβλίο μαζί με τα παιδιά μας.

Το «Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα» της Φωτεινής Βασιλείου είναι ένα πολύ καλό και ωφέλιμο δώρο για τους μικρούς λάτρεις των βιβλίων. Αναζητήστε το, αγοράστε το και χαρίστε το με όλη σας την αγάπη!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Δεν υπάρχουν τέλειες φιλίες, μόνο δυνατές. Δεν μετριούνται με τα χρόνια, ούτε με τα κοινά ενδιαφέροντα.

Είναι οι φιλίες που η πίστη στον άλλον είναι εξίσου σημαντική με την αγάπη. Τρεις τελείως ξεχωριστοί και διαφορετικοί χαρακτήρες θα μοιραστούν μια τέτοια φιλία.

Ένας θαρραλέος γλάρος, ένας γενναιόδωρος ποντικός και μια αισιόδοξη χελώνα θα δοκιμάσουν και θα δοκιμαστούν σε μια φιλία όπου όλοι είναι ίσοι και αποδεκτοί ανεξάρτητα από τις διαφορές τους και το φύλο τους.

Θα μάθουν να πιστεύουν στη δύναμη της φιλίας ακόμα κι όταν εκείνη μοιάζει να έχει σβήσει κι όλα δείχνουν σκοτεινά και ύποπτα… όπως τότε που το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα.

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.