«Τόγκο το σκυλί των πάγων», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Τόγκο το σκυλί των πάγων», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ένα βιβλίο απολαυστικό και ωφέλιμο για τους μικρούς μας βιβλιοφάγους!

Γράφει: Matia Gr
«Τόγκο το σκυλί των πάγων», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Το -μικρού σχήματος αλλά πλούσιου περιεχομένου- «Τόγκο, το σκυλί των πάγων» του Βασίλη Παπαθεοδώρου που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Είναι το πρώτο βιβλίο της -πολλά υποσχόμενης- σειράς “Απρόσμενοι φίλοι”.

Υπόθεση βιβλίου

Σε ένα μικρό και απίστευτα παγωμένο χωρίο της Αλάσκας, το Νομ, πριν από εκατό και πλέον χρόνια….


Κάποιο χειμώνα λοιπόν, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, ήρθε μεγάλη αρρώστια στο χωριό. Οι κάτοικοι έβηχαν και είχαν πυρετό για μέρες. Ο ένας κολλούσε τον άλλον. Δεν ήταν μια απλή γρίπη. Τα παιδιά δε χαίρονταν που έχαναν μαθήματα. Ήταν κι αυτά για μέρες στο κρεβάτι κι έλιωναν από τον πυρετό. Και όλο αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο. Σε μερικές μέρες, κανένας στο χωριό δε θα ήταν πια υγιής.

Όλες οι προμήθειες που είχε το χωριό, και το κυριότερο οι προμήθειές τους σε φάρμακα, άρχισαν να τελειώνουν. Το μόνο διαθέσιμο μεταφορικό μέσο που υπήρχε για το Νομ ήταν τα έλκηθρα που τα τραβούσαν σκυλιά. Όμως τα φάρμακα βρίσκονταν 1000 χιλιόμετρα μακριά, και δεν υπήρχε ζώο που να μπορεί να τα διανύσει…

Έτσι, η μοναδική λύση για να φτάσουν τα τόσο απαραίτητα φάρμακα στο Νομ, ήταν μια παράξενη σκυταλοδρομία. Το έλκηθρο θα ξεκινούσε από τη Νενάνα, θα σταματούσε στο πλησιέστερο -κάθε φορά- χωριό, θα άλλαζε τα σκυλιά με άλλα πιο ξεκούραστα και φορτωμένο με τα πολύτιμα φάρμακα θα συνέχιζε τον δρόμο προς το Νομ. Είχαν στη διάθεσή τους μόνο 6 ημέρες μιας και τα φάρμακα, οι οροί συγκεκριμένα, θα χαλούσαν.

Ο Έρικ Φαλάρντα, κάτοχος πολλών σκύλων αναλαμβάνει να κάνει ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδρομής. Αρχηγός των σκύλων του Έρικ είναι ο Τόγκο, το πιο δυνατό από όλα. Τρεις μέρες μέσα στον άγριο άνεμο και το πυκνό χιόνι, τρέχουν, τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Ο χρόνος λιγοστεύει και η θερμοκρασία διαρκώς ελαττώνεται. Άραγε θα καταφέρει ο ορός να φτάσει εγκαίρως -πριν αλλοιωθεί- στους ασθενείς κατοίκους του απομονωμένου χωριού Νομ;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Οι μικροί αναγνώστες που θα έχουν τη χαρά να κρατήσουν στα χέρια τους αυτό το υπέροχο βιβλίο θα μαγευτούν καταρχήν από το εξώφυλλο. Κατόπιν θα ενθουσιαστούν από την αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας. Ένα απίστευτο γεγονός που έγινε σε μια χώρα μακρινή και τελείως διαφορετική από τη δική μας! Θα ακούσουν για τον ηρωισμό ανθρώπων που διακινδύνευσαν την ζωή τους -ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους- και ζώων που, καταλαβαίνοντας την αγωνία των αφεντικών τους, προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να φέρουν εις πέρας μια σχεδόν αδύνατη αποστολή.

Ο Έρικ και ο Τόγκο πρωταγωνίστησαν σε μια συγκλονιστική, πέρα ως πέρα αληθινή ιστορία, που μας μαθαίνει πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται και έχουν θέληση -σε συνεργασία ακόμα και με τα ζώα- μπορούν να καταφέρουν να ξεπεράσουν εμπόδια που στην αρχή φαντάζουν ανυπέρβλητα!

Το «Τόγκο, το σκυλί των πάγων» ξεδιπλώνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο καταλαμβάνει η ιστορία έτσι όπως -μοναδικά και ανάγλυφα- μας την μεταφέρει ο ταλαντούχος Βασίλης Παπαθεοδώρου. Εδώ θα νιώσουν την αγωνία σε μια ιστορία αλτρουισμού και αυταπάρνησης-αυτοθυσίας. Στο δεύτερο υπάρχει η “δημοσιογραφική” καταγραφή της αληθινής ιστορίας, έτσι ώστε οι μικροί αναγνώστες να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες. Και τέλος, στο τρίτο μέρος, μπορούν να συλλέξουν σύντομες αλλά ουσιαστικές γνώσεις για τον μαγευτικό τόπο της Αρκτικής.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε πως το «Τόγκο, το σκυλί των πάγων» έχει την πολύ όμορφη, εκφραστική και άριστα δεμένη με το κείμενο εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή.

Φυσικά, το ότι το βιβλίο φέρει την υπογραφή του πολυβραβευμένου Βασίλη Παπαθεοδώρου είναι κάτι που μας εγγυάται ότι εκτός από απολαυστικό είναι και ωφέλιμο στους μικρούς μας βιβλιοφάγους! Αναζητήστε το, αποκτήστε το και χαρίστε το! Είναι ένα εξαιρετικό δώρο!

Οπισθόφυλλο:

Μια ιστορία απίστευτου ηρωισμού κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μια ασυνήθιστη σκυταλοδρομία φαρμάκων από σκυλιά έλκηθρου, που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλάσκα με σκοπό να σωθεί ένα απομονωμένο χωριό από την επιδημία που είχε ξεσπάσει. Το κατόρθωμα του αρχηγού Τόγκο έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα επιμονής, δύναμης και γενναιότητας και συζητιέται ακόμα και σήμερα στις παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας.
Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τόγκο το σκυλί των πάγων

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2017

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-960-03-6293-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.