«Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια», της Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

Είναι όμως κι ευτυχισμένη οικογένεια; Αν ναι γιατί χαμογελούν τόσο σπάνια, αναρωτιέται το αγγελάκι. Ένας μεγάλος άγγελος το ενημερώνει για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που δεν έχει ακόμη τελειώσει. ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ […]

Γράφει: Matia Gr
«Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια», της Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

Είναι όμως κι ευτυχισμένη οικογένεια; Αν ναι γιατί χαμογελούν τόσο σπάνια, αναρωτιέται το αγγελάκι. Ένας μεγάλος άγγελος το ενημερώνει για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Cavo Greco, Αγία Νάπα
Cavo Greco Κύπρος CyprusCavo Greco Κύπρος Cyprus

Στη Γη τώρα, ο Μανόλης παρακαλεί τον Θεό για ένα αδερφούλι, η Πηνελόπη για μια αδερφούλα και από τον ουρανό το αγγελάκι να γίνει το αδερφάκι τους. Και ο καλός Θεός κάνει το θαύμα του. Η Αργυρώ-Κλεοπάτρα, χαϊδευτικά Ρούλη, γίνεται από αγγελάκι κοριτσάκι και μεγαλώνει ευτυχισμένη μεταδίδοντας γέλιο και χαρά στην οικογένεια. Κι αυτό είναι κάτι που το χρειάζεται πραγματικά σ’ αυτά τα τόσο ταραγμένα χρόνια.

Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο είναι ένα βιβλίο γεμάτο Ελλάδα. Είναι γεμάτο με τραγούδια της εποχής, στιχάκια, νανουρίσματα, δημοτικά τραγούδια, καλλιτέχνες, περιοδικά. Καταστήματα, ήθη και έθιμα, και αναφορές σε όλη την βασική κλασσική παιδική-εφηβική λογοτεχνία. Η εικονογράφηση είναι απόλυτα σύμφωνη με το στυλ και μας ανοίγει ένα παράθυρο στην εποχή εκείνη. Μεταφέρει συνήθειες, γεγονότα, και ιστορικά, καθώς επίσης και παιχνίδια που είχαν τότε τα παιδιά. Όσο για τα πολιτικά γεγονότα, όπου χρειάζεται να πει κάτι γι’ αυτά, δεν προσπαθεί να περάσει γραμμή κάποιας παράταξης, αλλά μόνο το άρωμα και το χρώμα των ημερών. Οι λεκτικές διαμάχες των "αντιπάλων" παρουσιάζονται όσο πιο ανάλαφρα γίνεται κι ακούγονται τα επιχειρήματα όλων των πλευρών. Σου παρουσιάζει δε τόσο καλά και λεπτομερώς τα συμβάντα, ώστε νιώθεις ότι είσαι ο ίδιος παρών και τα παρακολουθείς.

Το βιβλίο της Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου «Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια» είναι ένα πολύ τρυφερό, εξαιρετικό βιβλίο το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι καθώς επίσης αποτελεί κι ένα εξαιρετικό δώρο μνήμης για αυτούς που έζησαν εκείνη την εποχή και μάθησης για τους νεότερους.

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2006 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Την εικονογράφηση υπογράφει η Λιάνα Βενεζάκη, ενώ τη σύνθεση του εξωφύλλου η Έρη Αγρίου.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου, μέσα από τα βιώματα, τις χαρές και τις λύπες μιας οικογένειας, που ζει στην καρδιά της Αθήνας τα χρόνια τα μεταπολεμικά και τη δεκαετία του 1950.

Με γνώση και αντικειμενική ματιά, αλλά και σατυρική διάθεση, κέφι και χιούμορ, η γνωστή συγγραφέας περιγράφει σπαρταριστά γεγονότα µε φόντο την τότε κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, καταγράφει πραγματικά περιστατικά, διηγείται μια αληθινή ιστορία µε ντύμα παραμυθιού, που κρατά ζεστή συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους.

Ο.Κ.

Μάθετε για την Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα