«Ο Αίσωπος και οι μύθοι του», Ράνια Μπουμπουρή .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο Αίσωπος και οι μύθοι του», Ράνια Μπουμπουρή

Το παιδικό βιβλίο «Ο Αίσωπος και οι μύθοι του» της Ράνιας Μπουμπουρή, με εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ο Αίσωπος και οι μύθοι του», Ράνια Μπουμπουρή
Ο Αίσωπος και οι μύθοι του, της Ράνιας ΜπουμπουρήΟ Αίσωπος και οι μύθοι του, της Ράνιας Μπουμπουρή

Ο Αίσωπος και οι μύθοι του. Υπόθεση βιβλίου

Τα πολύ παλιά χρόνια υπήρχε ένας μυθοποιός θρυλικός και ξακουστός σε όλο τον κόσμο για τα μικρά παραμύθια -μύθους- που έφτιαχνε και για την μεγάλη σοφία του.


Όταν επισκεπτόταν μια πόλη, όλοι μαζεύονταν στην πλατεία για να τον γνωρίσουν. Ο νους του κατέβαζε ένα σωρό ωραίους μύθους με λαγούς και με χελώνες, με αλεπούδες σ’ αμπελώνες, με λιοντάρια και ποντίκια, με μυρμήγκια και τζιτζίκια, μ’ έντομα, πτηνά και ζώα, πονηρά μα και αθώα, με ανθρώπους και θεούς, με μεγάλους και μικρούς.

Ο Αίσωπος, γιατί γι’ αυτόν είναι όλα τα παραπάνω και πολλά πολλά ακόμη, έλεγε τους καλύτερους, τους ωραιότερους, τους πιο διδακτικούς μύθους. Και με αυτούς μπήκε στα μεγαλύτερα παλάτια και όλοι, πολίτες και βασιλιάδες, ανυπομονούσαν να τον γνωρίσουν από κοντά.

Μα για να δούμε πως ξεκίνησε.

Ο Αίσωπος ήταν ένας άνθρωπος άσχημος εξωτερικά αλλά πανέξυπνος, καλόκαρδος και καλόγνωμος. Για πολλά χρόνια δεν είχε τίποτα δικό του και για τίποτα δεν μπορούσε να πάρει απόφαση ο ίδιος, παρά μόνο ο αφέντης του. Ήταν βλέπετε δούλος. Δεν είχε την ελευθερία του και αυτό ήταν το χειρότερο από όλα.

Ξυπνούσε όταν τον πρόσταζαν, έτρωγε όταν του επέτρεπαν, δούλευε για όσο ήθελε ο εξουσιαστής του χωρίς να πληρώνεται, πήγαινε για ύπνο μόνο όταν ήθελαν και για όσο ήθελαν και πάλι από την αρχή. Που και που τον πουλούσε και ο ένας στον άλλο σαν να ήταν άψυχο αντικείμενο.

Άλλη μια σκλαβιά που είχε στην αρχή της ζωής του ο Αίσωπος ήταν πως ήταν άλαλος. Από όλα τα δεινά του, τον γλύτωναν η φαντασία του και η εξυπνάδα του. Και ήταν πολύ έξυπνος ο Αίσωπος. Μα πάρα πολύ.

  «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο», Στέφανος Δάνδολος

Όταν μπόρεσε να μιλήσει, μπόρεσε να επικοινωνήσει και να καταλάβουν οι γύρω του τα χαρίσματά του. Και έτσι κάποια στιγμή, από την Φρυγία -όπου εικάζεται πως καταγόταν- έφτασε να τον αγοράσει ο μεγάλος φιλόσοφος της Σάμου Ξάνθος και να ωφεληθούν αμφότεροι από τα χαρίσματα ο ένας του άλλου.

Γιατί μη νομίζετε πως μόνο ο Αίσωπος έμαθε και εξελίχθηκε δίπλα στον φιλόσοφο· και ο φιλόσοφος έμαθε πάρα πολλά από τον Αίσωπο. Η φήμη του Αισώπου απλώθηκε σε όλη την Σάμο και έγινε ακόμη πιο αγαπητός όταν έσωσε το νησί από την υποδούλωση του βασιλιά Κροίσου.


Η φήμη του ταξίδεψε μακριά και ταξιδεύει ακόμα, αφού μέχρι και σήμερα βρίσκουμε τους μύθους του όχι μόνο πανέξυπνους και διδακτικούς, αλλά και πολύ διασκεδαστικούς!
Τι λέτε, θέλετε να διαβάσουμε μερικούς από αυτούς;

Το λιοντάρι και ο ποντικός

Ο μικρούλης ποντικός σκαρφαλώνει τρέχοντας πάνω στο κεφάλι του κοιμισμένου βασιλιά του δάσους. Το λιοντάρι ξυπνά ξαφνιασμένο, οργισμένο και τέλος αποφασισμένο να κάνει μια χαψιά τον ποντικούλη που του χάλασε τον ύπνο.


Μη, σπουδαίο μου λιοντάρι,
άσε με κι άλλο να ζήσω!
Σου ζητώ χίλια συγγνώμη,
δε θα σε ξαναενοχλήσω!
Χάρισέ μου τη ζωή,
των γονιών σου εσύ καμάρι!
Χάρισέ μου τη ζωή
και θα σ’ το χρωστώ για χάρη.

Πολλά γέλια έφερε στο λιοντάρι αυτή η υπόσχεση του ποντικού. Σιγά μη χρειαζόταν ολόκληρο λιοντάρι την βοήθεια ενός μικρού ποντικού! Όμως έτσι θα γίνουν τα πράγματα;

Ο ψεύτης βοσκός

Ένας νεαρός βοσκός βρίσκει τρόπο να διασκεδάσει βάζοντας όλο το χωριό του να κυνηγάει ανύπαρκτους λύκους.


Με αξίνες και στειλιάρια,
τρέχουν, γύρω τους κοιτάνε.
“Που ‘ν’ οι λύκοι;” αναρωτιούνται.
“Που ‘ν’ οι λύκοι;” τον ρωτάνε.

Πουθενά οι λύκοι, βέβαια, αφού ο ανώριμος βοσκός έλεγε ψέματα για να γελάσει. Το έκανε μια, το έκανε δυο το αστείο μέχρι που οι χωριανοί, σταμάτησαν να τον πιστεύουν. Και τώρα που οι λύκοι εμφανίστηκαν, τι θα γίνει;

Ο λαγός και η χελώνα

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα όμορφο και ήσυχο δάσος. Την γαλήνη του τόπου όμως χαλούσαν συχνά πυκνά οι φωνές του λαγού και της χελώνας που τσακώνονταν. Η χελώνα υποστήριζε ότι μπορεί κι εκείνη να τρέξει, πράγμα που δεν δεχόταν ο λαγός επ’ ουδενί!

  «Ποιήματα», Αντώνης Σαμαράκης

Μα, να, η λύση βρέθηκε. Ένας αγώνας δρόμου μεταξύ τους, θα αποδείκνυε περίτρανα ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Όσο για κριτή; Η θέση δόθηκε ομόφωνα στο κοράκι!


Και σταθήκαν στη γραμμή
κι ήρθε δίπλα το κοράκι
λέγοντάς τους: “Νικητής,
όποιος φτάσει στο ρυάκι.”

Όχι, όχι, μη βιάζεστε να βάλετε στοίχημα ποιος θα είναι ο νικητής. Καθίστε δίπλα στο ρυάκι να δούμε μαζί την εξέλιξη του αγώνα.

Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας


Καλοκαίρι, μεσημέρι,
λάμπει ο ήλιος, ζεστασιά!
Κι ένας τζίτζικας στο δέντρο,
χαίρεται την ξεγνοιασιά.

Θα μου πείτε, αυτό δεν κάνουν όλα τα τζιτζίκια; Αυτό κάνουν, συμφωνώ. Αλλά να ένας εργατικός μέρμηγκας περνάει δίπλα από τον “τουρίστα” μας και πιάνουν την κουβέντα. Τι λέτε να συζητάνε; Για να πλησιάσουμε να ακούσουμε κι εμείς.

Ο βοριάς και ο ήλιος

Πω, πω! Περίεργη μέρα ξημέρωσε! Τσακωμός στον ουρανό… ο ήλιος και ο βοριάς ανταλλάσουν βαριές κουβέντες. Ο καθένας υποστηρίζει για τον εαυτό του ότι είναι ο πιο δυνατός. Βρε όρεξη που την έχουν για καβγά και τι λόγια είν’ αυτά;


Κι όπως τα λέγανε αυτά
φωνάζοντας διαρκώς,
στο δρόμο εμφανίζεται
ένας περαστικός.

Ωχ κάτι μου λέει ότι θα “πληρώσει” ο διαβάτης τον μεγάλο τσακωμό! Για να δούμε όμως τι θα γίνει;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ο Αίσωπος και οι μύθοι του. Κριτική και εντυπώσεις

Το βιβλίο «Ο Αίσωπος και οι μύθοι του», της Ράνιας Μπουμπουρή, είναι ένα άρτιο ανάγνωσμα που θα πιάσει τους μικρούς αναγνώστες από το χεράκι και θα τους οδηγήσει στον υπέροχο κόσμο των μύθων του Αισώπου.

Στην αρχή με τον υπέροχο πρόλογό του -μακάρι όλοι οι πρόλογοι των βιβλίων να ήταν σαν αυτόν- θα τους μάθει για την ζωή του μεγάλου παραμυθά! Τι όμορφο! Διαβάζαμε τους μύθους και δεν ξέραμε τίποτα για τον δημιουργό τους! Όχι πια, τώρα ξέρουμε!

Και μετά έρχεται η σειρά των μύθων! Πέντε από τους πιο όμορφους και ωφέλιμους μύθους του Αισώπου, δοσμένοι μάλιστα σε διασκεδαστικό έμμετρο λόγο, σε υπέροχα μοναδικά στιχάκια.

  «Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας», Σόφη Θεοδωρίδου

Και φυσικά δεν είναι μόνο το κείμενο. Η μαγευτική εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος αγκαλιάζει το πρόσχαρο και διδακτικό κείμενο της Ράνιας Μπουμπουρή και δημιουργούν ένα εκπληκτικό παιδικό βιβλίο!

Το «Ο Αίσωπος και οι μύθοι του», είναι μια ξεχωριστή εκδοχή των μύθων αυτών του Αισώπου, που μεταφέρουν εδώ και τόσους αιώνες τα ανεκτίμητα και ευεργετικά τους νοήματα. Μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει στην δημιουργία παιδικών θεατρικών παραστάσεων και να διασκεδάσει “ηθοποιούς” και “θεατές”!

Οι μικροί αναγνώστες του, φτάνοντας στο οπισθόφυλλό του, θα θυμούνται όσα τους εντυπωσίασαν και θα έχουν αναπτύξει την ενσυναίσθησή τους. Επίσης θα έχουν το έναυσμα να συζητήσουν το θέμα της ελευθερίας, της δουλείας, της σύνεσης, της αλήθειας και πολλών άλλων τόσο με τους γονείς όσο και μεταξύ τους.

Ένα υπέροχο δώρο που θα κοσμήσει την παιδική βιβλιοθήκη της οικογένειάς σας και θα γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία των παιδιών σας!

Ο Αίσωπος και οι μύθοι του. Οπισθόφυλλο:

Αλήθεια, παιδιά, το ξέρατε ότι ο Αίσωπος ήταν δούλος; Κι ότι πολλούς από τους μύθους του τους σκαρφίστηκε δουλεύοντας σκληρά απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ; Άραγε, πώς κατάφερε ένας δούλος να γίνει γνωστός στα πέρατα του κόσμου, να φιλοξενείται στα παλάτια των πιο σπουδαίων βασιλιάδων και να μιλάμε για αυτόν μέχρι σήμερα;
Τις απαντήσεις θα τις βρείτε στο βιβλίο αυτό, μαζί με πέντε υπέροχους μύθους του σε έμμετρη απόδοση:
Το λιοντάρι και ο ποντικός
Ο ψεύτης βοσκός
Η χελώνα και ο λαγός
Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας
Ο Βοριάς και ο Ήλιος

Πέντε απίθανοι του Αισώπου μύθοι κι η ζωή του σαν παραμύθι!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο Αίσωπος και οι μύθοι του

Συγγραφέας

Ράνια Μπουμπουρή

Εικονογράφος

Χρύσα Σπυρίδωνος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

9 Δεκεμβρίου 2021

Αριθμός σελίδων

61

ISBN

978-618-01-3955-6

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.