Ματιά

«Τα σημάδια της Λου», Γκέλυ Τουλή

Ο άνεμος είναι ούριος. Επιβιβαστείτε, ανοίξτε πανιά, σηκώστε άγκυρα και… πρόσω ολοταχώς!

«Τα σημάδια της Λου», Γκέλυ Τουλή

Η Λου. Μια γυναίκα της εποχής μας. Διεύθυνση, τηλέφωνο δεν έχει. Για να την συναντήσετε όμως, δεν θα κοπιάσετε πολύ. Αρκεί να ανοίξετε ένα βιβλίο· το «Τα σημάδια της Λου», της Γκέλυς Τουλή, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2014. Όχι, η Λου δεν είναι λογοτεχνική ηρωίδα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού το βιβλίο είναι μια συλλογή ποιημάτων.

Η Λου είναι η “εικονική ξεναγός” σας στον κόσμο του «Τα σημάδια της Λου». Είναι το πρόσωπο που μέσα από τη δική της ματιά, έχουν λάβει σάρκα και οστά -ή πιο σωστά λέξεις και γραμμές- τα τριάντα τέσσερα ποιήματα της Γκέλυς Τουλή.

Που θα μας ταξιδέψει η Λου; Στον τόπο μας, στις μέρες μας. Στην Ελλάδα του σήμερα. Σε ανθρώπους σαν εμένα, σαν εσάς, που προσπαθούν να περιπλανηθούν -με τη δική τους περπατησιά- στον κήπο που ονομάζουμε ζωή.

Η Λου, σαν άριστη ξεναγός θα τονίσει τα σημεία που αντικειμενικά έχουν τον σημαντικότερο ρόλο στον βίο του σύγχρονου ανθρώπου. Πως; Οριοθετώντας μία διαδρομή, τοποθετώντας τα σημάδια της…

Τα σημάδια από τη κρίση…


Κρίσεις! Πολλά είδη. Και πως να μη λαβωθούμε; Αναπότρεπτο!
Κρίση οικονομική, κρίση ταυτότητας, κρίση ηλικίας, κρίση αξιών, κρίση στην οικογένεια, κρίση στις σχέσεις, κρίσεις, κρίσεις κι επικρίσεις… Κι ο εύκολος δρόμος είναι να ρίξουμε τις ευθύνες αλλού… Αλλά η πορεία για την έξοδο αρχίζει αλλιώς. Πρώτα η βαθιά συνειδητοποίηση και το άγγιγμα των ήλων.

Τα σημάδια από τον έρωτα…


Αχ, ο έρωτας! Δύναμη κινητήρια και τόσο ποιητικά πολυτραγουδισμένη!
Αχ εγώ η Λου έπεσα στα βαθιά νερά του και όπως κάθε εραστής με πάθος αναζήτησα αυτή τη γλυκιά μοναδικότητά του. Το παραμύθι του με μάγεψε κι ήθελα εκεί να μείνω. Γιατί με τα φτερά του μεταμόσχευα πούπουλα στα δικά μου, έδινα ορθοπεταλιές στα σύννεφα κι έτρεφα την έμφυτή μου ευαισθησία.

Τα σημάδια από τη συνέχειά μου, τα αιτιατά μου…


Και θα βρεις μια λίμνη,
ένα ήσυχο μέρος
που θα αστράφτει στη καρδιά σου
και θα πλένει το νου.

και τέλος, τα σημάδια από την αυτοπραγμάτωση…


Και λέω πως “ναι”
μα είναι ψέμα
γιατί η ψυχή μου ποθεί
ξανά και ξανά
το ίδιο παραμύθι
για το “πάντα”,
και το “ζήσαν αυτοί μια χαρά”.

Τα σημάδια αυτά, οι σκέψεις αυτές της Λου -συνοδευμένες από τα όμορφα σκίτσα της Χριστίνας Παρακεντέ- με λογοτεχνική υπόσταση και διερευνητική ματιά, σας περιμένουν να τα ακολουθήσετε! Που θα σας οδηγήσουν; Αυτό δεν το γνωρίζω. Η πορεία εξαρτάται τόσο από εκείνα όσο και από εσάς. Έτσι είναι η τέχνη και η ποίηση ειδικότερα.

Αυτό που μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα, είναι ότι τόσο το ταξίδι όσο και η επερχόμενη “Ιθάκη”, αξίζουν τον χρόνο που θα τους αφιερώσετε. Ο άνεμος είναι ούριος. Επιβιβαστείτε, ανοίξτε πανιά, σηκώστε άγκυρα και… πρόσω ολοταχώς!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια γυναίκα μέσα στις προσωπικές της κρίσεις και στις κρίσεις της εποχής που επιμένει να ονειρεύεται και να ερωτεύεται όταν όλα γκρεμίζονται γύρω της. Ποίηση λυρική, βιωματική από την Γκέλυ που έγινε Λου και την Λου που ξαναγίνεται Γκέλυ σε μια πρόκληση ένωσης της Γης και του Ουρανού.

πες μου κι απόψε ένα παραμύθι,
κι εκείνο με το δράκο
που με έσωσες, μου άρεσε…
κι η σιωπή σου
μου στοιχίζει-
τόσο όσο…

Τόσο όσο το όνειρο
το έκανες εφικτό.

Κοίτα με τώρα
που μου κατέστησες κατανοητό
ότι τις δούκισσες τις κοιμίσαμε,
τα δουκάτα μας βούλιαξαν
τα μολυβένια στρατιωτάκια έγειραν
γιατί ένα πόδι δεν ήταν ποτέ αρκετό…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα