Ματιά

Ανδρέας Συγγρός 1830 – 1899μ.Χ.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Τσιγγρός…

Ανδρέας Συγγρός 1830 – 1899μ.Χ.

1830 – 1899 μ.Χ.: Ανδρέας Συγγρός

📍 Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Τσιγγρός.

📍 Ήταν τραπεζίτης, επιχειρηματίας, πολιτικός και ευεργέτης της Ελλάδας. Έφτασε στο σημείο να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα.

📍 Το φιλανθρωπικό του έργο ήταν τεράστιο. Κατασκεύασε το δημοτικό σχολείο Σκιάθου, το δημοτικό σχολείο Καλοχωρίου Λάρισας, τις φυλακές Συγγρού, το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, το αρχαιολογικό μουσείο Δελφών, μία πτέρυγα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, κ.ά. Μετά τον θάνατό του το φιλανθρωπικό του έργο το συνέχισε η γυναίκα του Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου. Συγκεκριμένα: δώρισε στο ελληνικό δημόσιο το Κτήμα Συγγρού, το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού για να στεγάσει το υπουργείο εξωτερικών, ενώ από κληροδότημα του ίδιου και με την εποπτεία της Ιφιγένειας, κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και η λεωφόρος Συγγρού.

📍 Η κηδεία του έγινε στην Αθήνα. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν ο Βασιλιάς, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, το διπλωματικό σώμα, αλλά και πλήθος κόσμου.

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα