Ο φιλέλληνας ιστορικός της Αβάνας

Έναν χαιρετισμό… Ευλογημένη ουράνια ανάπαυση, φίλε Eusebio.

Γράφει: Η Ματιά είσαι ΕΣΥ
Ο φιλέλληνας ιστορικός της Αβάνας
Tags

Πέρασε και αυτή η ευλογημένη ημέρα της 31 Ιουλίου 2020, αφήνοντας πολυάριθμους ανθρώπους προς το ουράνιο ταξίδι, όπως τον αείμνηστο αγαπητό φίλο Eusebio, ηλικίας 77 ετών.

Υπήρξε o διασώστης της ιστορικής κληρονομιάς της Αβάνας. Υπηρέτησε επί τέσσερις δεκαετίες την αποκατάσταση του κέντρου της Αβάνας, αποτρέποντας την κατάρρευση κτηρίων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας με δακρύουσα συγκίνηση. Αγωνίστηκε πάντοτε με συντροφιά την αισθητική του ωραίου. Σήμερα, το κέντρο της Αβάνας είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Επίκαιρα

Έλαβε πολλαπλές παγκόσμιες διακρίσεις και μετάλλια για την προσφορά του και ως ιατρού. Στην Ελλάδα, ήρθε ιδιωτικά αρκετές φορές, για να θαυμάσει τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Η τελευταία επίσκεψη του ήταν όταν ήλθε καλεσμένος από το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής τον υποδέχθηκε με ένθερμη αγάπη και δέουσα τιμή. Σ’ ένα μήνυμά του μού έγραψε: «Με υποδεχθήκατε, όπως τον Άγιο Απόστολο Παύλο, όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη…». Επισκέφθηκε κατόπιν το Άγιον Όρος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολιτη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρα.

Τον πνευματικό θαυμασμό του τον μετέφερε, ως έμπιστος σύμβουλος που ήταν, προς τον Πρόεδρο Fidel Castro Ruz, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του επιθυμία να επισκεφθεί και ο ίδιος το Άγιον Όρος. Δυστυχώς, επενέβησαν οι Δυτικές Κυβερνήσεις και ματαιώθηκε η άφιξή του στον ιερό αυτό τόπο.

Είναι ο ιδρυτής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Αβάνα, με δωρεά της Κουβανικής Κυβέρνησης. Τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 25 Ιανουαρίου 2005 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έλαβε το κλειδί του Ιερού Ναού από τον Πρόεδρο Fidel Castro Ruz. Επίσης, χορήγησε στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής ένα ιστορικό κτήριο, για να μεταμορφωθεί σε θεολογική ιεραποστολική σχολή για όλους τους σπουδαστές της Λατινικής Αμερικής.

Έναν χαιρετισμό… Ευλογημένη ουράνια ανάπαυση, φίλε Eusebio.

Νόστης Ψαρράς

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Τεύχος 250 του περιοδικού “Εξωτερική Ιεραποστολή” της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής!

Μάθετε για το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τους τρόπους που μπορείτε να το συνδράμετε, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα