Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Πόσο κοντά είναι; .: Είδα .: Ματιά
 

Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Πόσο κοντά είναι;

Οι ορέξεις της Τουρκίας και του Ερντογάν είναι όλο και μεγαλύτερες. Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα;

Γράφει: E Α
Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Πόσο κοντά είναι;

Ο καθηγητής Μάζης δήλωσε σήμερα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πολύ καθαρή εικόνα για την υπεροχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και γνωρίζει καλά ότι εάν επιτεθεί στην Ελλάδα τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την Τουρκία. Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του στο ραδιόφωνο, ο Ερντογάν «δεν θα επιτεθεί γιατί δεν μπορεί». Είναι καλό ωστόσο να αναρωτηθούμε πόσο θα το ήθελε ο Ερντογάν, ή το βαθύ κράτος της Τουρκίας, να επιτεθεί στην Ελλάδα ή να κάνει ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο που θα μας φέρει προ τετελεσμένων.

O Mustafa Oztop, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, απαριθμεί τις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Με μπλε χρώμα είναι οι χώρες στις οποίες βρίσκεται “η Τουρκία στα πλαίσια Ειρηνευτικών Δυνάμεων” του ΟΗΕ, της Ευρώπης ή του NATO.

Αφγανιστάν
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
Κόσοβο
Λίβανος
Μάλι

Με κίτρινο χρώμα βλέπουμε τις χώρες στις οποίες “η Τουρκία μάχεται κατά της Τρομοκρατίας”. Τι είναι Τρομοκρατία και τι Εισβολή σηκώνει αρκετή συζήτηση.

Ιράκ
Συρία

Με πράσινο χρώμα βλέπουμε στον χάρτη χώρες που έχουν υπογράψει αμυντική συνεργασία με την Τουρκία και έχουν παρουσία Τουρκικού Στρατού.

Αλβανία
Αζερμπαϊτζάν
Κατάρ
Λιβύη
Σομαλία
Σουδάν

Στρατός Κατοχής βρίσκεται στα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Να σημειώσουμε ότι διαφωνούμε με τον Τούρκο καθηγητή, που σημειώνει στον παραπάνω χάρτη ότι βρίσκονται εκεί επειδή η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα.

  Πιέζουν την Τουρκία να κάνει πίσω, ή εμάς για μοιρασιά;

Πριν δυό και βάλε δεκαετίες, το Τουρκικό Αμυντικό Δόγμα ήθελε να μπορεί η Τουρκία να μάχεται ταυτόχρονα σε δύο ή δυόμιση μέτωπα, με πρώτους στόχους την Ελλάδα και τους Κούρδους. Στις ημέρες μας είναι φανερό ότι η όρεξη της γείτονος έχει ανοίξει πάρα πολύ. Αναλυτικά στοχεία για τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών στο εξωτερικό μπορείτε να δείτε στο άρθρο της Δρ H.A. Aksoy Excursus: Turkey’s Military Engagement Abroad αν θέλετε.

Επιπλέον η Άγκυρα έχει υπογράψει τη δική της “Συμφωνία των Πρεσπών” με τα Σκόπια, αλλά έχει διευρύνει τη συνεργασία της με πολλές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (που τόσος λόγος είχε γίνει μέχρι το περασμένο φθινόπωρο ότι θα μας υποστηρίζουν κατά της Τουρκίας).

Ο Ερντογάν δηλώνει προστάτης των απανταχού Μουσουλμάνων και φέρεται ως Σουλτάνος. Στην πολιτική σκηνή συμπεριφέρεται ως δεινός χαρτοπαίκτης και οι τρόποι που κερδίζει αυτά που θέλει έχουν περιγραφεί ως “ανατολίτικο παζάρι”.

Πριν δυο χρόνια ο καθηγητής Μάζης είχε πει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει να φτάσει η Τουρκία στο Καστελλόριζο. «Κάνεις επέκταση της αιγιαλίτιδας σου στα 12 ν.μ. ενιαία τώρα, καταγγέλλεις την παραβίαση της από την Τουρκία, ζητάς σήμερα αυστηρές κυρώσεις από την Ε.Ε. αλλιώς μπλοκάρεις τα πάντα, καταγγέλλεις την καταπάτηση 7 ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καθιστάς υπαίτιους Ε.Ε., ΝΑΤΟ, μεγάλους παίκτες ισχύος και συμμάχους, στο ενδεχόμενο να μετατραπεί η Νοτιοανατολική Μεσόγειος σε κόλαση, τονίζοντας ότι είσαι αποφασισμένος να υπερασπιστείς μέχρι εσχάτων τις κόκκινες γραμμές της εθνικής σου κυριαρχίας».

Παραμένει γεγονός ότι το μόνο πράγμα που σταματάει την Τουρκία είναι ατσάλινη πυγμή. Και θα συμφωνήσω με τον κ Μάζη ότι οι Τούρκοι φοβούνται τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η στρατιωτική τους συμπεριφορά είναι θρασύδειλη και πολλοί έμπειροι και ικανοί στρατιωτικοί είτε έχουν “αποσυρθεί”, είτε βρίσκονται στις φυλακές από τα πογκρόμ του Ερντογάν. Αλλά δυστυχώς, οι Τούρκοι ήδη έχουν σενάρια πολύ χειρότερα για εμάς και από τα Ίμια και από το “Σχέδιο Βαριοπούλα”. Στο επόμενο θερμό επεισόδιο δεν θα καταλάβουν βραχονησίδα (Ίμια), ούτε θα προσπαθήσουν να εμβολίσουν πολεμικό σκάφος (επακούμβηση).

  Άγιος Παΐσιος. Τρομακτική προφητεία για την Τουρκία

Το λένε καθημερινά στα τουρκικά κανάλια και το γράφουν συνέχεια οι Τούρκοι δημοσιογράφοι. Το Αιγαίο είναι η “Γαλάζια Πατρίδα” και ο στόχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ένα ή παραπάνω νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θυμηθείτε και την πρόσφατη άσκηση απόβασης της Στρατιάς στη Σμύρνη, παρουσία του Ερντογάν. Ξέρουν ότι θα χάσουν πολλά σε απευθείας αναμέτρηση, και σκοπεύουν να καταλάβουν κάποια νησιά και να χρησιμοποιήσουν Έλληνες αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Δυστυχώς τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία τους έδειξε το δρόμο στον πόλεμο που ακόμη μαίνεται.

Πολύ φοβάμαι ότι η Τουρκία περιμένει απλά την κατάλληλη στιγμή. Όταν θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδυναμία, τότε θα κάνουν και την επόμενη κίνησή τους. Ελπίζοντας ότι θα βάλουν στο χέρι τα (όποια) κοιτάσματα του Αιγαίου, θα αδιαφορήσουν για τις δικές τους απώλειες και θα προχωρήσουν στο απονενοημένο.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.