Κορονοϊός: άρση μέτρων στην Ελλάδα. Τέλος το lockdown; .: Είδα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Κορονοϊός: άρση μέτρων στην Ελλάδα. Τέλος το lockdown;

Λίγο πριν κλείσουμε 60 μέρες #menoumespiti ανακοινώθηκαν οι φάσεις για την άρση μέτρων του Κορονοϊού στην Ελλάδα

Γράφει: Matia Gr
Κορονοϊός: άρση μέτρων στην Ελλάδα. Τέλος το lockdown;

Τα στάδια άρσης των μέτρων στην Ελλάδα για τον Κορονοϊό, θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, για να αξιολογείται συνέχεια η εξέλιξη της επιδημίας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σύσταση για χρήση ΙΧ αυτοκινήτων και όχι ΜΜΜ. Δεν θα υπάρχει άλλωστε ο δακτύλιος. Ισχυρή σύσταση για τηλεεργασία.

Μετακινήσεις των πολιτών χωρίς sms

Τα κρούσματα Κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν σημειώσει μια ελαφρά ύφεση. Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου δεν θα χρειάζεται η αποστολή sms βεβαίωσης μετακίνησης στο 13033, για να βγει κάποιος από το σπίτι του.

Άθληση

Από τις 4 Μαΐου επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοικτούς χώρους και το κολύμπι στην θάλασσα. Δεν θα επιτράπει ωστόσο, να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.

Μετακινήσεις των πολιτών προς την επαρχία και τα νησιά

Από τις 18 Μαΐου, το νωρίτερο, θα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών προς την επαρχία. Επίσης από τα μέσα Μαΐου θα αρθούν οι περιορισμοί για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μετά την 1η Ιουνίου θα επιτραπεί και η μετακίνηση προς τα νησιά μας.

Πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια. Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά λιανικής.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Η ειδική αναφορά για τα κομμωτήρια πρέπει να πω ότι μας εξέπληξε ιδιαίτερα.

Από 4 Μαΐου θα ανοίξουν καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, βιβλιόπωλεια, ΚΤΕΟ, καταστήματα με αθλητικά είδη και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Δεν θα ανοίξουν όμως τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρώτα, στις 11 Μαΐου, θα πάνε στα σχολεία οι μαθητές της Γ Λυκείου, που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Α’ και Β’ Λυκείου και Γυμνάσιο να ανοίξουν 18 Μαΐου και Δημοτικά Σχολεία στις 1 Ιουνίου.

Χωρίς απουσίες με απλή βεβαίωση γονέα

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οι μαθητές μπορούν να μην πηγαίνουν στο σχολείο, εάν έχουν άτομο που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες στο σπίτι. Μια απλή βεβαίωση υπογεγραμμένη από τους γονείς θα αρκεί για να μην μετρήσουν οι απουσίες.

Η απόφαση της Υπουργού ανακοινώθηκε για να αντιμετωπιστούν οι έλλογες διαμαρτυρίες για το άνοιγμα των σχολείων από ιατρούς, εκπαιδευτικούς σύλλογους και φυσικά γονείς.

Πανελλήνιες Εξετάσεις

Θα ξεκινήσουν μέσα Ιουνίου και θα έχουν ολοκληρωθεί σε 10 ημέρες.

Σκοπός του Υπουργείου Παιδείας είναι να χρησιμοποιήθουν υπερδιπλάσιες αίθουσες και σε κάθε αίθουσα να εξετάζονται μέχρι 10 υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η απόσταση ανάμεσα στους μαθητές θα είναι τουλάχιστον δύο μέτρα και σε κάθε τμήμα θα υπάρχουν δύο επιτηρητές.

Πανελλήνιες 2020 Πρόγραμμα ΓΕΛ με το Νέο Σύστημα

Δευτέρα 15/6: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Τετάρτη 17/6: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά
Παρασκευή 19/6: Βιολογία, Κοινωνιολογία
Δευτέρα 22/6: Φυσική
Τετάρτη 24/6: Ιστορία, Πληροφορική
Παρασκευή 26/6: Χημεία,Οικονομία

Πανελλήνιες 2020 Πρόγραμμα ΓΕΛ με Παλαιό Σύστημα

Δευτέρα 15/6: Νεοελληνική Γλώσσα
Τετάρτη 17/6: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά
Παρασκευή 19/6: Βιολογία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Βιολογία (Γενικής Παιδείας)
Δευτέρα 22/6: Φυσική, Λατινικά
Τετάρτη 24/6: Ιστορία, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Παρασκευή 26/6: Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Πανελλήνιες 2020 Πρόγραμμα ΕΠΑΛ

Τρίτη 16/6: Νέα Ελληνικά
Πέμπτη 18/6: Μαθηματικά (Αλγεβρα)
Σάββατο 20/6: Στοιχεία Μηχανικών, Ανατομία-Φυσιολογία II, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
Τρίτη 23/6: Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Δίκτυα Υπολογιστών, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
Πέμπτη 25/6: Ηλεκτροτεχνία 2, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης II (ΜΕΚ II), Υγιεινή, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ)
Σάββατο 27/6: Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, Ναυτικές Μηχανές, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Ναυσιπλοΐα II
Δευτέρα 29/6: Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρικές Μηχανές, Οικοδομή, Τεχνολογία Υλικών
Τρίτη 30/6: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Σκαφών, Ψηφιακά Συστήματα

Πότε ανοίγουν τα πανεπιστήμια

Τα Πανεπιστήμια και οι Σχολές δεν αναμένεται να ανοίξουν στην πρώτη φάση. Την Τετάρτη 29 Μαΐου οι Πρύτανεις θα κάνουν τηλεδιάσκεψη. Υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί σε κάποιες Σχολές η εξεταστική του Ιουνίου και να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβριο.

Πότε ανοίγουν οι καφετέριες, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και διάφορες επιχειρήσεις

Σε επόμενη φάση, στις 1 Ιουνίου, θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Καφετέριες και εστιατόρεια θα λειτουργούν μόνο με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους και με κατάλληλες αποστάσεις. Τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν προς τα τέλη Ιουνίου.

Πότε ανοίγουν οι Εκκλησίες

Ανοικτές θα είναι και οι εκκλησίες από τις 4 Μαΐου. Η ατομική λατρεία εντάσσεται στα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Σε επόμενο στάδιο, από την Κυριακή 17 Μαΐου, οι πιστοί μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στην Θεία Λειτουργία. Η κυβέρνηση τονίζει ότι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για τους πιστούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του επιμένει να γιορτάσουμε δυο πασχαλιές μαζί φέτος.

Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Εν συνεχεία θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αρχικά 12μηνης διάρκειας, και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.

Πότε ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα κλειστά δημοτικά γυμναστήρια και γενικά όλες οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου.

Άδεια ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται, όσο παραμένουν κλειστοί οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα