Κορονοϊός: 2.836 κρούσματα στην Ελλάδα. 2 νέα κρούσματα, συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα .: Είδα .: Ματιά
 

Κορονοϊός: 2.836 κρούσματα στην Ελλάδα. 2 νέα κρούσματα, συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα

Χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός. Ευχόμαστε περαστικά σε όσους έχουν νοσήσει και μακάρι η κατάσταση να εξελιχθεί ομαλά για όλους.

Γράφει: Matia Gr
Κορονοϊός: 2.836 κρούσματα στην Ελλάδα. 2 νέα κρούσματα, συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα

Κορονοϊός: επιβεβαιώθηκαν με ιατρικές εξετάσεις τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Χρονολογικό διάγραμμα με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 2.836 κρούσματα στην Ελλάδα. 2 νέα κρούσματα, συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα

πηγή covid2019app

Ανάλυση των κρουσμάτων του Κορονοϊού στην Ελλάδα

Αναλύοντας τα κρούσματα του Κορονοϊού ανά ηλικία βλέπουμε ότι:

  • 2.8% είναι κάτω των 18 ετών
  • 15.3% είναι 18 έως 39 ετών
  • 34.2% είναι 40 έως 64 ετών
  • 47.7% είναι άνω των 64 ετών

15% των κρουσμάτων είναι απροσδιόριστης πηγής – δεν ξέρουμε πώς κόλλησαν Κορονοϊό. Δηλαδή ήρθαν σε επαφή με ασυμπτωματικό κρούσμα το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Το 90% των νέων που νοσούν με Κορονοϊό είναι καπνιστές, ανακοίνωσε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στις 18/3.

ΠΡΟΣΟΧΗ κινδυνεύουν ΚΑΙ οι νέοι από τον Κορονοϊό.

Περίπου 80% των κρουσμάτων νοσηλεύεται σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Σχεδόν 9 στα 10 άτομα περνούν ήπια ή μέτρια προς σοβαρά τη νόσο. Πάνω από 10% των ατόμων αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές και κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο.

Φάση 2 και απροσδιόριστα κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει τον προβληματισμό του για άτομα τα οποία δεν είχαν έρθει σε επαφή με άλλο κρούσμα και δεν έχει τεκμηριωθεί πώς εκτέθηκαν στον Κορονοϊό.

Ο Μανώλης Κέλλης, καθηγητής του MIT, δήλωσε σχετικά:

Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχει ήδη κολλήσει κάποιος και να τον μεταδίδει χωρίς να το γνωρίζει. Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή (των χεριών) με το πρόσωπό μας.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήδη υπάρχουν κρούσματα στην Αττική τα οποία δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση γιατί μολύνθηκαν, ούτε ταξίδι πήγαν, ούτε είχαν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα. Ο ιός είναι εκεί έξω. Έχω χειριστεί προσωπικά τέτοιο περιστατικό που δεν έχουμε καμία καλή εξήγηση πως αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε με Κορονοϊό. Η επιδημία έχει έρθει στην Ελλάδα και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των πολιτών. Πρώτα οι πολίτες να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας και μετά η πολιτεία. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο.

Ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το κάπνισμα και εξήγησε τι σημαίνει η φάση δύο.

Με την αναγγελία της Πανδημίας Κορονοϊού δεν άλλαξε κάτι. Αυτό που άλλαξε στην Ελλάδα, και έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ήταν όταν περάσαμε στη φάση 2, αυτό που ονομάζεται μετάβαση σε στάδιο μετάδοσης στη κοινότητα

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Το πρωί της Τρίτης 10 Μαρτίου ανακοινώθηκαν άλλα 5 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το σύνολο στα 89. Το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώθηκε άλλος ένας ασθενής με COVID-19.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 10 είναι άτομα που δεν είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και τα χαρακτηρίζουν ως απροσδιόριστα ( ή απροσδιόριστης πηγής ή “ορφανά” ) κρούσματα. Υπάρχουν ακόμη 15 ύποπτα κρούσματα που διερευνάται αν είναι θετικά στον Κορονοϊό.

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι έχουμε 192 επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορονοϊού στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία, 79 άτομα, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-44. 47 άτομα είναι άνω των 65 ετών και 7 είναι κάτω των 18 ετών.

Το Σάββατο 14 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι έχουμε συνολικά 228 κρούσματα. Από αυτά τα 22 είναι απροσδιόριστα. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δόθηκαν ακόμη 6 εξιτήρια. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 3400 άτομα για Κορονοϊό.

Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 331 την Κυριακή. Οι 51 νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία Αναφοράς, κι από αυτούς οι 8 σε ΜΕΘ. 10 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο και τα υπόλοιπα άτομα ακολουθούν κατ’ οίκον νοσηλεία. Από τα 331 άτομα που έχουν Κορονοϊό στην Ελλάδα, τα 44 είναι άγνωστο πώς κόλλησαν τον ιό.

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι έχουμε συνολικά 352 κρούσματα στην Ελλάδα. Από αυτά τα 51 είναι απροσδιόριστα. 65 άτομα νοσηλεύονται κι από αυτά τα 9 έχουν διασωληνωθεί.

Στις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι έχουμε φτάσει στα 387 κρούσματα στην Ελλάδα. Τα 60 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής. 70 άτομα νοσηλεύονται και από αυτά οι 11 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Την Παρασκευή 20 ανακοινώθηκε ότι φτάσαμε στα 495 κρούσματα στην Ελλάδα. Τα 90 άτομα νοσηλεύονται και από αυτά οι 20 ασθενείς είναι διασωληνομένοι. Τα κρούσματα απροσδιόριστης πηγής ανέρχονται σε 84 και τα περισσότερα από αυτά είναι στην Αττική. 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Στις 22 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι έχουμε 624 ασθενείς με Κορονοϊό στην Ελλάδα.

Θάνατοι από Κορονοϊό στην Ελλάδα

Δυστυχώς έχουμε το πρώτο θύμα Κορονοϊού στην Ελλάδα. Ξημερώματα Πέμπτης 12 Μαρτίου έχασε την μάχη με τον Κορονοϊό ο 66χρονος από την Πάτρα. Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης από την Τρίτη παρουσίασε επιδείνωση στην υγεία του, που εξελίχτηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Δύο ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με το Κορονοϊό το Σάββατο 14 Μαρτίου. Πρόκειται για τον 90χρονο που νοσηλευόταν στην Πτολεμαΐδα και τον 67χρονο στη Ζάκυνθο. Την Κυριακή 15 Μαρτίου έχασε τη ζωή του ο άνδρας από την Κοζάνη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη 17 Μαρτίου έφυγε από ανακοπής καρδιάς 88χρονος από την Ζάκυνθο που νοσηλευόταν στην Εντατική ως ύποπτο κρούσμα Κορονοϊού.

Στις 6 Απριλίου οι θάνατοι από Κορονοϊό έφτασαν συνολικά τα 79 άτομα.

Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στέλνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας σε όλες τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων του Κορονοϊού.

Φρένο στα νέα κρούσματα

Στις 6 Απριλίου ανακοινώθηκαν μόνο 20 νέα κρούσματα. Ο Σωτήρης Τσιόρδας δήλωσε σχετικά τα εξής:

“Υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση περιστατικών, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, για ένα πρώτο κύμα που έχουμε σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε. Μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις.”

Κορονοϊός: χάρτης με τα κρούσματα σε Ελλάδα και Κύπρο

Κορονοϊός: 2.836 κρούσματα στην Ελλάδα. 2 νέα κρούσματα, συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα

Κορονοϊός: live στατιστικά με τα κρούσματα (realtime) και παγκόσμιος χάρτης

Κορονοϊός: Αττική

Ο Κορονοϊός έφτασε και στην Αθήνα, καθώς επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για κάτοικο του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία είχε ταξιδέψει και αυτή στην Ιταλία και τώρα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικό. Τα παιδιά της είναι μαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών, το οποίο εξέδωσε αρχικά ενημερωτική ανακοίνωση και στη συνέχεια αποφάσισε να κλείσει προσωρινά. Επίσης το Κολλέγιο Αθηνών ναύλωσε ειδική πτήση για να επιστρέψουν μαθητές που είχαν πάει για εκδρομή στο Λονδίνο. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Την Παρασκευή το πρωί ανακοινώθηκε και τέταρτο κρούσμα. Πρόκειται για καθηγήτρια που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και ζει στην Αθήνα.

Στα θετικά νέα, πάνω από 150 άτομα που ανήκουν στο στενό κύκλων των πρώτων τεσσάρων κρουσμάτων, εξετάστηκαν και βρέθηκε ότι δεν έχουν κολλήσει τον Κορονοϊό.

Το πέμπτο κρούσμα του νέου Κορονοϊού είναι φίλη της 38χρονης και νοσηλεύεται και αυτή στο ΑΧΕΠΑ.

Το έβδομο κρούσμα του SARS-COV-2 είναι φίλος ή συγγενής του τρίτου ασθενούς και νοσηλεύεται στην Αθήνα.

Το Σάββατο 7 Μαρτίου το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν 7 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική.

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι νοσεί υπάλληλος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Ινδία και στο Ισραήλ. Άρρωστος με COVID-19 είναι και μαθητής του 4ου Λυκείου Γαλατσίου. Να θυμίσουμε ότι το 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου είχε κλείσει προληπτικά από Δευτέρα 9/3 έως Κυριακή 22/3.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας έβγαλε ανακοίνωσε το Κολλέγιο Αθηνών ότι κλείνει επειδή υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γονέα.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι είναι θετικός στον Κορονοϊό στρατιωτικός Ιατρός που εργάζεται στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Κορονοϊός: Θεσσαλονίκη

Μια γυναίκα 38 χρονών, κάτοικος Θεσσαλονίκης, που μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Κορονοϊού στην χώρα μας. Οι αρχές ζήτησαν από τους κοντινούς της ανθρώπους να τεθούν ιδία θέληση σε απομόνωση και να προβούν σε προληπτικές εξετάσεις.

Η 38χρονη νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λαμβάνει αντιϊική αγωγή και είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θετικός στον Κορονοϊό βρέθηκε και ο ανήλικος γιος της, ο οποίος είχε εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Έκλεισε προληπτικά από τις 27 Φεβρουαρίου για 14 ημέρες το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και μπήκε σε διαδικασία απολύμανσης. Οι αρχές ζήτησαν από τους συναδέλφους της 38χρονης και από τους γονείς των μαθητών, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να αποφύγουν τις επαφές με φίλους και συγγενείς και να έχουν την προσοχή τους για πιθανές εκδηλώσεις συμπτωμάτων του Κορονοϊού.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απολυμάνει με ειδικά συνεργεία όλα τα σχολεία προληπτικά, εκμεταλλευόμενος το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας. Μετά την Τρίτη 3 Μαρτίου θα προχωρήσουν σε απολύμανση και σε όλα τα κτίρια του δήμου.

Την Τρίτη 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι γυναίκα από την Σιάτιστα που δούλευε σε νοσοκομείο της Καστοριάς, μεταφέρθηκε από την Κοζάνη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη, και επιβεβαιώθηκε ότι έχει Κορονοϊό.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι δύο άτομα θα ακολουθήσουν κατ’οίκον νοσηλεία. Πρόκειται για την 38χρονη που ήταν το πρώτο κρούσμα του Κορονοϊού στην Ελλάδα και τον γιο της που είναι σε καλύτερη κατάσταση και εντός της ημέρας θα βγουν με εξιτήριο. Εξιτήριο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και σε 4 ακόμη ασθενείς, όταν η υγεία τους το επιτρέψει.

SARS-COV-2

Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαρτίου ανακοινώθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πρόκειται για υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το κτίριο έκλεισε για απολύμανση και από 16 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστές οι εγκαταστάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Κορονοϊός: Δυτική Μακεδονία

Την Τρίτη 10 Μαρτίου μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ από τη Σιάτιστα Κοζάνης ένας άνδρας με Κορονοϊό. Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου το απόγευμα ανακοινώθηκαν 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Καστοριά.

Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι δύο χωριά, η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, στο Δήμο Βοϊού έχουν τεθεί σε καραντίνα, με 10 κρούσματα Κορονοϊού σε σύνολο 60 κατοίκων. Οι είσοδοι στα χωριά φυλάσσονται από αστυνομικούς.

Κορονοϊός: Κιλκίς

Μία φοιτήτρια, που επέστρεψε από ταξίδι στις Βρυξέλλες όπως ανακοινώθηκε στις 17 Μαρτίου, είναι το πρώτο κρούσμα στο Κιλκίς.

Κορωνοϊός: Ιωάννινα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 13 Μαρτίου ανακοινώθηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωνοϊού στα Ιωάννινα.

Κορωνοϊός: Λάρισα

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 15 Μαρτίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας ανακοίνωσε μέσω facebook ότι έχει κολλήσει τον Κορωνοϊό.

Μετά από ήπια συμπτώματα – χαμηλό πυρετό – εξετάστηκα για τον κορονοϊό και βρέθηκα θετικός στον #covid_19.
Παραμένω στο σπίτι μου,υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων.
Χωρίς πανικό,με αισιοδοξία,πίστη και ελπίδα,θα το περάσουμε κι αυτό και θα βγούμε νικητές!
#Μένουμε_σπίτι

Κορωνοϊός: Πιερία

Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Μαρτίου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Κατερίνη της Πιερίας. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Την Κυριακή το πρωί ανακοινώθηκε το δεύτερο κρούσμα. Πρόκειται για τη σύζυγο του πρώτου ασθενή. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε ότι είναι άρρωστη με COVID-19 νεαρή νοσηλεύτρια η οποία είναι καλά στην υγεία της και αυτοπεριορίστηκε στο σπίτι της.

Κορονοϊός: Νομοί Αχαΐας και Ηλείας

Την Τρίτη 3 Μαρτίου ανακοινώθηκαν όγδοο και ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Συνολικά νοσηλεύονται 4 ασθενείς στην Αθήνα, 4 στην Θεσσαλονίκη και ένας (το ένατο κρούσμα) στην Πάτρα. Ο ασθενής στην Πάτρα είναι 66 ετών και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από ταξίδι με γκρουπ 50 ατόμων στα Ιεροσόλυμα και στο Σινά. Αρκετά άτομα από το ίδιο γκρουπ έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εξετάζονται για Κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”, που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς. Υπάρχουν φόβοι ότι ίσως έχουν κολλήσει και άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού και 15 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου ανακοινώθηκε 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου η οποία νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ανακοινώθηκε ότι 20 ακόμη άτομα που είχαν ταξιδέψει στο ίδιο γκρουπ είναι επιβεβαιωμένοι φορείς του ιού και 4 άτομα όχι. Φοιτητής 20 ετών, που ανήκει στο στενό περιβάλλον των ασθενών στην Πάτρα και σπουδάζει στην Κρήτη, ελέγχεται εάν είναι φορέας του Κορονοϊού.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου ανακοινώθηκαν επιπλέον 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 11 ανήκουν στο ταξιδιωτικό γκρουπ και τα 3 στο στενό τους περιβάλλον.

Το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 13 ακόμη κρούσματα στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, τα οποία είναι είτε άτομα του ταξιδιωτικού γκρουπ, είτε άτομα του στενού τους κοινωνικού κύκλου.

Κορονοϊός: Εύβοια

Το Σάββατο 7 Μαρτίου ανακοινώθηκε νέο κρούσμα στην Ιστιαία, στην βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για 48χρονο που είχε ταξιδέψει με το γκρουπ από την Πάτρα στο Ισραήλ. Ο άνδρας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 7 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αττική, Αχαΐα και Ηλεία. Όλοι τους είχαν έρθει σε επαφή με προηγούμενα κρούσματα. Φτάσαμε έτσι στα 73 κρούσματα πανελλαδικά.

Κορονοϊός: Καλαμάτα

Την Τρίτη 17/3 ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Καλαμάτα. Πρόκειται για καρδιολόγο που εργάζεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία. Αρνητικοί στον Κορονοϊό είναι 4 άτομα και περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων για 10 ακόμη άτομα.

Κορονοϊός: Κρήτη

Το πρωί της Πέμπτης 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Νομό Ηρακλείου. Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε και δεύτερο κρούσμα. Πρόκειται για 45χρονο που μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Τα δύο περιστατικά της Κρήτης ανήκουν στα απροσδιόριστα κρούσματα.

Κορονοϊός: Νησιά Ανατολικού Αιγαίου

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου ανακοινώθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για υπάλληλο σε σούπερ μάρκετ στο Πλωμάρι.

Πιθανά κρούσματα έχουν αναφερθεί επίσης στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και στα Χανιά, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Κρούσματα σε άτομα που ταξίδεψαν στην Ιταλία έχουν αναφερθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και συγκεκριμένα σε Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Κροατία και Ολλανδία.

Κορονοϊός: Κύπρος

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε για την κατάσταση με τον Κορονοϊό στην Κύπρο.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά;

Την Τρίτη 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν όλα τα σχολεία για δύο εβδομάδες.

Προληπτικά έκλεισαν κάποια σχολεία από 3 Μαρτίου 2020.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα Πανεπιστήμια σε όλη την χώρα.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν λήφθηκε απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία. Ανάλογα με τα κατά τόπους κρούσματα θα αποφασίζεται ποια σχολεία θα κλείσουν.

coronavirus covid19

Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι με απόφαση του Υπουργείου Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται όλες οι αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις. Άσχημα νέα για μεγάλους και λιλιπούτειους καρναβαλιστές σε όλη την χώρα, αλλά φυσικά είναι καλύτερο να προλαμβάνεις το κακό, παρά να χρειαστεί να το θεραπεύσεις. Έτσι δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Πάτρα, στην Καστοριά, στην Ξάνθη, στο Ναύπλιο, στο Ρέθυμνο, στη Νάουσα, στην Κοζάνη, στην Έδεσσα, στον Τύρναβο, στην Άμφισσα, στη Σκύρο, στη Νάξο, στη Σύρο, στην Κέρκυρα, στην Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, στη Χαλκίδα κτλ. Δυστυχώς είναι μια πολύ λογική και ίσως καθυστερημένη απόφαση, καθώς ο Κορονοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο.

Για να διαβάσετε για τα Νέα Μέτρα του Μαρτίου κάντε κλικ εδώ.

Κορονοϊός: τα νοσοκομεία αναφοράς

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν έχουμε στενή επαφή με άτομο που υποψιαζόμαστε πως έχει COVID-19, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πάμε σε Νοσοκομείο ή άλλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας ΠΡΟΤΟΥ ενημερώσουμε τον ΕΟΔΥ. Καλούμε στο 1135 ή στο 210 52 12 054 που είναι το τηλέφωνο του ΕΟΔΥ και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

Για όσους νοσήσουν από Κορονοϊό έχουν οριστεί ειδικά νοσοκομεία αναφοράς. Σε αυτά υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης ώστε να μην μεταδοθεί ο Κορονοϊός και σε άλλους ασθενείς, συγγενείς ή στο προσωπικό νοσηλείας. Για τον ίδιο λόγο οι ασθενείς πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ιατρών.

Νοσοκομεία αναφοράς υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Κορονοϊός: τρόποι προφύλαξης

Δύο είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι προφύλαξης από τον κορονοϊό. Καλός καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι και να μην αγγίζουμε ποτέ το πρόσωπό μας, τα μάτια ή το στόμα μας. Εάν ο ιός είναι στην επιφάνεια των χεριών μας κινδυνεύουμε λίγο. Φέρνοντας όμως τα χέρια μας σε επαφή με το πρόσωπό μας, τον βοηθούμε να εισχωρήσει στον οργανισμό μας και κινδυνεύουμε έτσι να νοσήσουμε. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αυτοί οι δύο τρόποι προφύλαξης, προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι όλων των ιών.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης.

Κορονοϊός: πανδημία

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Reuters:

Τα κράτη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται, ο ιός αυτός έχει δυναμική πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για φόβο. Τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων προκειμένου να εμποδίσουμε τη μετάδοση του κορονοϊού και να σώσουμε ζωές.

Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμώξεων που μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς, σε μεγάλη περιοχή και απειλεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναβάθμισε τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 / Covid19 από έκτακτη ανάγκη σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως.

Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ αναβάθμισε τον Κορονοϊό σε πανδημία και κάλεσε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μεθοδικά και υπεύθυνα.

Είναι η πρώτη πανδημία που προκαλείται από έναν Κορονοϊό και είναι η πρώτη πανδημία που μπορούμε να ελέγξουμε.

  1. Να προετοιμαστείτε και να είστε έτοιμοι.
  2. Διαγνώστε, προφυλάξτε και αντιμετωπίστε τα κρούσματα.
  3. Μειώστε τη διασπορά του ιού.
  4. Κάντε καινοτομίες και αποκτήστε γνώση.

Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Διευθυντής Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα