Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

Ο Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος γιορτάζει στις 13 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: E Α

Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος. Βίος

Ο Άγιος Κορνήλιος ήταν Εκατόνταρχος του Ρωμαϊκού Στρατού. Αν και ειδωλολάτρης, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του, ήταν ευσεβής και είχε φόβο Θεού.

Μια μέρα, καθώς ο Άγιος Κορνήλιος ήταν στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, είδε έναν Άγγελο Κυρίου που τον παρακίνησε να βρει και να μιλήσει με τον Απόστολο Πέτρο.

Στο μεταξύ στην Ιόππη (σημερινή Γιάφα), ο Απόστολος Πέτρος, ενώ προσευχόταν είδε σε όραμα ένα μεγάλο σεντόνι και μέσα σε αυτό βρισκόντουσαν όλα τα ζώα της γης. Και άκουσε μία φωνή από τον ουρανό: “Πέτρο, πάρε από αυτά τα ζώα όποια θες, σφάξε τα και φάε”. “Όχι Κύριε, ποτέ δεν έχω φάει ακάθαρτο ζώο”, ήταν η απάντηση του Πέτρου. “Ό,τι και όσα έπλασε ο Θεός είναι καθαρά και μη τα σιχαίνεσαι”, είπε τότε η φωνή. Αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές και κατόπιν, το σεντόνι με τα ζώα ανέβηκε προς τον ουρανό. Τι να σήμαινε αυτό άραγε;

Τις σκέψεις του Πέτρου διέκοψαν φωνές. Οι απεσταλμένοι του Εκατόνταρχου Κορνήλιου είχαν φτάσει και τον ζητούσαν. Τότε άκουσε την φωνή του Θεού στην καρδιά του: “Πέτρο, να, σε ζητούν κάτω τρεις άνδρες. Χωρίς να εξετάσεις το τι, το πώς και το γιατί, κατέβα και πήγαινε μαζί τους. Εγώ σου τους έστειλα”.

Την επόμενη μέρα, πήγαν στην οικία του Αγίου Κορνηλίου. Ο Απόστολος Πέτρος τους κατήχησε στην Πίστη του Χριστού, τους μίλησε για τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Ο Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος και οι συγγενείς του ήταν οι πρώτοι Εθνικοί, οι πρώτοι Ειδωλολάτρες που βαπτίστηκαν και έγιναν Χριστιανοί.

Ο Άγιος Κορνήλιος πήγε στη Μικρά Ασία στην πόλη Σκέψη ( ή Σκήψη, σημερινό Kurşunlu Tepe στην περιοχή της Τρωάδας ) για να κηρύξει τον Χριστό. Όταν το έμαθε ο Δημήτριος, ο άρχοντας της πόλης, κάλεσε τον Κορνήλιο να παρουσιαστεί μπροστά του. Ο Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος προσποιήθηκε ότι θέλει να κάνει θυσία στα είδωλα. Έτσι τον οδήγησαν στον ναό των ειδώλων. Εκεί ο Άγιος Κορνήλιος προσευχήθηκε και βγήκε γρήγορα έξω. Με την προσευχή του έγινε σεισμός που γκρέμισε τα είδωλα και ολόκληρο τον ναό.

Μέσα στο ναό βρισκόντουσαν η Ευανθία, σύζυγος του Δημητρίου και το παιδί τους, οι οποίοι καταπλακώθηκαν αλλά με τη χάρη του Θεού δεν έπαθαν τίποτα. Ο Δημήτριος θύμωσε πολύ όταν έμαθε ότι καταστράφηκε ο ναός και επειδή ήταν αργά το απόγευμα διέταξε να αλυσοδέσουν τα χέρια και τα πόδια του Αγίου Κορνηλίου και να τον ρίξουν στην φυλακή. Όταν μάλιστα έμαθε ότι μέσα στο ναό ήταν η γυναίκα του και το παιδί του έπεσε σε βαρύ πένθος. Ξαφνικά, έρχεται ο ιερέας των ειδώλων και του λέει ότι άκουσαν φωνές μέσα από τα χαλάσματα. Η γυναίκα του και ο γιος του είναι ζωντανοί και ζητούν τον Κορνήλιο!

Ο Δημήτριος έτρεξε στην φυλακή και βρήκε τον Άγιο Κορνήλιο χωρίς αλυσίδες. Τις είχε αφαιρέσει ένας Άγγελος! “Αν όντως είναι ζωντανοί η γυναίκα μου κι ο γιος μου θα πιστέψω στον Χριστό”, του είπε. Έτσι και έγινε! Ο Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος, βάπτισε Χριστιανούς τον Δημήτριο και την οικογένειά του και στη συνέχεια τους ανθρώπους του και όλους τους πολίτες της Σκέψης.

Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Κορνηλίου του Εκατόνταρχου τιμούμε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος. Απολυτίκιο

Δικαιοσύνης διαπρέπων τοις έργοις, τον φωτισμόν της ευσεβείας εδέξω και αποστόλων σύμπονος εδείχθης αληθώς· τούτοις κοινωνήσας γαρ, δι’ ενθέων καμάτων του Χριστού την σάρκωσιν ανέκραξας πάσι· μεθ’ ών δυσώπει σώζεσθαι ημάς τους σε τιμώντας, παμμάκαρ Κορνήλιε.

Απολυτίκιο Αγ. Κορνηλίου του Εκατόνταρχου - 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Κορνηλίου του Εκατόνταρχου – 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
13 Σεπτεμβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα