Προφήτης Ιωνάς .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Προφήτης Ιωνάς

Ο Προφήτης Ιωνάς τιμάται στις 21 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: E Α
Προφήτης Ιωνάς

Προφήτης Ιωνάς. Βίος

Ο Προφήτης Ιωνάς ήταν υιός του Άμαθι. Γεννήθηκε στην πόλη Γεθ-Οφέρ και η καταγωγή του ήταν από την φυλή Ζαβουλών.

Ο Προφήτης Ιωνάς προφήτεψε κατά τα έτη 838-810πΧ. Όταν ο Θεός τον διέταξε να πάει στη Νινευή, την πρωτεύουσα των Ασσυρίων και να κηρύξει ότι η πόλη θα καταστραφεί για τις αμαρτίες των κατοίκων της, ο Ιωνάς δεν έκανε υπακοή. Μπήκε σε ένα πλοίο για να πάει αλλού.

Όσα κι αν κάνει ο άνθρωπος, αν είναι ενάντια στην θέληση του Θεού πάντα καταλήγουν σε αποτυχία. Μεγάλη τρικυμία έπιασε και το πλοίο κινδύνευε να χαθεί. Οι ναυτικοί έμαθαν για την ανυπακοή του Ιωνά και τον έρριξαν στην θάλασσα. Αμέσως η τρικυμία σταμάτησε και το πλοίο σώθηκε.

Ο Ιωνάς στην κοιλιά του κήτους

Αμέσως μόλις ο Προφήτης Ιωνάς έπεσε στο νερό, ένα μεγάλο κήτος άνοιξε το στόμα του και τον κατάπιε κατά προσταγή του Θεού. Τρία ημερόνυχτα έμεινε ο Ιωνάς μέσα στην κοιλιά του κήτους χωρίς να πάθει τίποτα. Συνέχεια έκανε προσευχή στον Θεό.

Το κήτος ξέρασε τον Ιωνά στη στεριά. Ο Θεός του έδωσε πάλι την εντολή να πάει στη Νινευή. Αυτή την φορά υπάκουσε.

Ο Προφήτης Ιωνάς στη Νινευή

Στην αμαρτωλή πόλη ο Προφήτης Ιωνάς κήρυξε ότι αν δεν μετανοήσουν οι κάτοικοι, σε τρεις ημέρες θα καταστραφούν. Οι κάτοικοι τον πίστεψαν, μετανόησαν, έκλαψαν και προσευχήθηκαν στον Θεό. Και ο Θεός τους συγχώρεσε και σώθηκαν.

  Άγιος Εφραίμ, ο Μεγαλομάρτυρας και Θαυματουργός

Η παρακοή έφερε την τιμωρία. Η υπακοή στον Θεό έφερε την σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων.

Οι τρεις ημέρες που ο Προφήτης Ιωνάς έμεινε στην κοιλιά του κήτους, προεικονίζουν τις τρεις ημέρες που έμεινε στον Τάφο ο Σωτήρας Χριστός. Η μετάβαση του Προφήτη στη Νινευή και η δια αυτού σωτηρία της, προδηλώνει τη μέλλουσα σωτηρία του αμαρτωλού κόσμου δια της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού.

Προφήτης Ιωνάς. Γιορτή

Τη μνήμη του Προφήτου Ιωνά τιμούμε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Προφήτης Ιωνάς. Απολυτίκιο

Ήχος γ’ (Θείας πίστεως)

Σάλπιγξ εύηχος, θείων κριμάτων, κόσμω πέφηνας, αναφωνούσα, Ιωνά τοις Νινευίταις μετάνοιαν και συσχεθείς εν τω κήτει προέγραψας, την του Σωτήρος τριήμερον έγερσιν όθεν πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.

Ο Άγιος της ημέρας - 21 Σεπτεμβριου - Προφήτης ΙωνάςΟ Άγιος της ημέρας – 21 Σεπτεμβριου – Προφήτης Ιωνάς
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα