«Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα», Μαίρη Μανδάλη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα», Μαίρη Μανδάλη

Ψυχαγωγικό, με ηθογραφικές αναφορές και γεμάτο μηνύματα ζωής.

Γράφει: Matia Gr
«Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα», Μαίρη Μανδάλη

Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2009, από τις εκδόσεις Διόπτρα, προσθέτοντας ένα ακόμα αξιόλογο ανάγνωσμα σε αυτά της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας υψηλού επιπέδου. Αλήθειες κρυμμένες που θα αφήσουν στους αναγνώστες -όπως στους ήρωές του- Σημάδια ανεξίτηλα!

Υπόθεση βιβλίου

Ιανουάριος του 1933, Αθήνα.

Από το θάνατο της Τζούλιας έχουν περάσει δέκα χρόνια. Δέκα χρόνια από τότε που η φυματίωση την πέρασε στην αντίπερα όχθη του ποταμού, που χωρίζει τους ζώντες από τους τεθνεώτες. Δέκα χρόνια που ο αγαπημένος της Νίκος και τα έξι λατρεμένα τους παιδιά, επιβίωσαν· οφείλοντας μεγάλο μέρος αυτής της επιβίωσης στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Αννεζώς.

Είκοσι τριών ετών ήταν η Αννεζώ όταν μπήκε στο σπίτι τους για να τους βοηθήσει, πράττοντας από την πρώτη μέρα πολλά περισσότερα απ’ όσα της επέβαλε η θέση της οικιακής βοηθού. Δείγμα αυτού είναι ότι η μικρή κόρη της οικογένειας η Βιργινία -τεσσάρων ετών τότε- την αποκαλεί μαμά· την φυσική μητέρα της δεν την θυμάται, μάνα της είναι για εκείνη η Αννεζώ.

Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο Νίκος αποφάσισε -μετά από μια δεκαετία χηρείας και μοναξιάς- να ξαναφτιάξει όπως λέμε τη ζωή του. Και ποια θα ήταν καλύτερη σύντροφος για εκείνον και άξια μητριά για τα παιδιά του; Μα φυσικά, η γυναίκα, που είχε αναλάβει ήδη όλους τους ρόλους στο σπιτικό του, εκτός από εκείνον της συζύγου.


Η Αννεζώ, στα τριάντα τρία της χρόνια όμορφη δεν ήταν, απαρατήρητη δεν περνούσε. Καλλιεργημένη δεν ήταν, μα είχε την ικανότητα να στέκεται με επιτυχία σε απαιτητικές κοινωνικές περιστάσεις. Μορφωμένη δεν ήταν, μα είχε την εξυπνάδα να φέρνει εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή, ακόμα και επαγγελματικές υποθέσεις του Νίκου. Ήταν αφοσιωμένη, ποτέ δε ζητούσε κάτι για τον εαυτό της, λάτρευε τα παιδιά, ακόμα και αυτά που της έκαναν το βίο αβίωτο και είχε αφιερώσει δέκα ολόκληρα χρόνια από τη ζωή της προσπαθώντας να γίνει καλύτερη, μόνο για κείνον.

Αν και τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα πια, ο ρόλος της θα εξακολουθήσει να είναι καθοριστικός. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε άλλωστε και τα παιδιά για τους γονείς, παραμένουν πάντα παιδιά. Ίσως μάλιστα τώρα που είναι πιο μεγάλα να χρειαστεί η οικογένεια περισσότερο τις ικανότητες της άξιας αυτής γυναίκας, μιας και από την μία τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πιο σημαντικά και από την άλλη η εποχή του Μεσοπολέμου είναι μια εποχή δύσκολη… πολύ δύσκολη, για όλους!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η Μαίρη Μανδάλη ωσάν μια άριστη μαριονετίστα, κινεί τα ανδρείκελά της σε μια σκηνή που έχει έντονο χρώμα και άρωμα από την Αθήνα του Μεσοπολέμου αλλά και των μετέπειτα χρόνων, μέχρι -κυρίως- τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Οι λογοτεχνικές μαριονέτες της είναι εξαίσια σχεδιασμένες -μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του χαρακτήρα τους- και αυτό δημιουργεί στον αναγνώστη μια αίσθηση ότι τα πρόσωπα του μυθιστορήματος του είναι απόλυτα οικεία, λες και τα γνώριζε πριν τα συναντήσει στις σελίδες του βιβλίου.

Η πλοκή της ιστορίας ευφάνταστη και γεμάτη ανατροπές συμβάλει τόσο στην ροή της ανάγνωσης όσο και στην αμείωτη αγωνία για τα όσα έπονται στην επόμενη σελίδα, στην επόμενη παράγραφο!

Είναι αξιοθαύμαστο το πως η ταλαντούχα συγγραφέας κατάφερε με λίγους -σχετικά- ήρωες, να καλύψει σχεδόν όλο το κοινωνικό φάσμα της εποχής και μάλιστα το κατάφερε όταν οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν σε μια -οικονομικά τουλάχιστον- ευνοούμενη μερίδα ανθρώπων!

Ψυχαγωγικό, με ηθογραφικές αναφορές και γεμάτο μηνύματα ζωής -τα σημαντικότερα πράγματα άλλωστε είναι διαχρονικά- το «Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα», της Μαίρης Μανδάλη, είναι ένα βιβλίο που σίγουρα πρέπει να διαβάσετε και κατόπιν να μεταβολίσετε· ο κάθε ένας από τους ήρωές του έχει πολλά να μας δώσει! Εξαιρετικό!

Οπισθόφυλλο:

Το ξύλινο σκαλιστό κουτί θα ανοίξει για πρώτη φορά πολλά χρόνια μετά το θάνατο του κατόχου του. Μία μαυρόασπρη φωτογραφία του 1930, κρυμμένη για δεκαετίες, έμελλε να ανατρέψει την ιστορία μίας ολόκληρης οικογένειας.
Άνθρωποι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου που, κρατώντας μυστικά και κρύβοντας αλήθειες, υπέκλεψαν την ευτυχία τους από τη μοίρα και πλήρωσαν το τίμημα της αλαζονείας τους.
Μία μοναδική ιστορία, γεμάτη ανατροπές, με πρωταγωνιστές ανθρώπους που αισθάνεσαι ότι τους ήξερες πάντα.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα

Συγγραφέας

Μαίρη Μανδάλη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Διόπτρα

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2009

Αριθμός σελίδων

351

ISBN

978-960-364-396-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.