«Αθανάσιος Διάκος», Γιολάντα Χατζή .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αθανάσιος Διάκος», Γιολάντα Χατζή

Το παιδικό βιβλίο «Αθανάσιος Διάκος», της Γιολάντας Χατζή, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια!

«Αθανάσιος Διάκος», Γιολάντα Χατζή

Υπόθεση βιβλίου

Ο Αθανάσιος γεννήθηκε σε μια πολυπληθή οικογένεια. Ο πατέρας του είχε μια στάνη και ένα κοπάδι πρόβατα. Από μικρό παιδί ο Αθανάσιος, έβοσκε αυτά τα πρόβατα βοηθώντας έτσι με τον τρόπο που μπορούσε. Όταν όμως μεγάλωσε λιγάκι, ο πατέρας του τον έστειλε σε ένα μοναστήρι, τόσο για να ζήσει το παιδί καλύτερα εκεί, όσο και για να ελαφρύνουν τα βάρη της οικογένειας.

Στο μοναστήρι αυτό ο Αθανάσιος έμαθε να διαβάζει, να ψέλνει και να γράφει. Μόλις μάλιστα έφτασε σε κατάλληλη ηλικία, έγινε διάκος και από τότε άρχισαν να τον φωνάζουν Αθανάσιο Διάκο ώσπου…


Μια μέρα φτάνει στο μοναστήρι ένας Αγάς. Είναι άγριος πολύ και δεν μετράει τα λόγια του. Λέει μια κουβέντα στον Διάκο που τον θυμώνει. “Τι είπες, ωρέ;” φωνάζει ο νεαρός παπάς και τον κανονίζει. Αμέσως μετά βγάζει τα ράσα και φεύγει. Παίρνει λίγα εφόδια και ανεβαίνει στα βουνά για να κρυφτεί. Οι άντρες του Αγά τον κυνηγούν.

Εκεί πάνω, στα ψηλά βουνά της Ρούμελης, το θάρρος του απέναντι στον Αγά έγινε γνωστό, κι έτσι εύκολα ο Αθανάσιος Διάκος όχι μόνο εντάχθηκε στους επαναστάτες, αλλά σχημάτισε και την δική του ομάδα, με δυνατούς και γενναίους αγωνιστές.

Η στρατηγική τους είναι ο ανταρτοπόλεμος. Μέχρι που ο Ομέρ Βρυώνης, με πολυάριθμο στρατό, κινείται προς την Πελοπόννησο, με σκοπό να καταστείλει την επανάσταση που έχει ξεσπάσει. Ο Αθανάσιος Διάκος με τους ανδρείους πολεμιστές του, ταμπουρώνεται στη Γέφυρα της Αλαμάνας και περιμένει το πολυάριθμο τουρκικό λεφούσι.

Η μάχη είναι σκληρή. Είναι αδύνατον οι λιγοστοί αυτοί Έλληνες να νικήσουν, αλλά καταφέρνουν να καθυστερήσουν σημαντικά την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη. Ο αρχηγός τους, ο Αθανάσιος Διάκος, μάχεται σαν λιοντάρι. Δεν είναι τυχαίο πως το σπαθί του έσπασε πάνω στη μάχη, ενώ ο ίδιος συνεχίζοντας ακόμα κι έτσι να πολεμά, τραυματίστηκε από ένα εχθρικό βόλι.

Οι Τούρκοι τελικά τον συλλαμβάνουν, τον οδηγούν μπροστά στον αρχηγό τους και εκείνος θαυμάζοντας το θάρρος και την παλικαριά του Διάκου, του προτείνει να αλλάξει την πίστη του και να γίνει δικός του αξιωματικός.


“Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θέλω να πεθάνω!” απαντά ο Διάκος.

Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο «Αθανάσιος Διάκος», της Γιολάντας Χατζή, είναι ένα ακόμα μέλος της σειράς “Μικρές ελληνικές ιστορίες” των εκδόσεων Καστανιώτη. Και σε αυτό, η όμορφη, πολύχρωμη και εκφραστική εικονογράφηση, είναι έργο του Πέτρου Χριστούλια!

Στο νέο της αυτό παιδικό βιβλίο, η ταλαντούχα Γιολάντα Χατζή μας μιλά για τη ζωή και την δράση του Αθανάσιου Διάκου, που το θάρρος και η αυτοθυσία του τον έκαναν έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης του 1821!

Μέσα από το κείμενό της γίνεται ολοφάνερο ότι ένας άνθρωπος που μένει πιστός στις αρχές του, δεν τις εγκαταλείπει ποτέ ακόμα και όταν του δοθούν μεγάλα ανταλλάγματα. Μία η ασφάλεια της ζωής στο μοναστήρι και άλλη μία με την πρόταση του Ομέρ Βρυώνη, ο Αθανάσιος Διάκος θα μπορούσε δύο φορές να επιλέξει μία ασφαλή και άνετη ζωή. Τουναντίον εκείνος επέλεξε το δύσκολο δρόμο του αγώνα, του κινδύνου και εν τέλει της αυτοθυσίας!

Στο τέλος του βιβλίου, όπως σε κάθε μέλος αυτής της σειράς, υπάρχει ένα γλωσσάρι με τις λέξεις που μπορεί οι μικροί αναγνώστες να μην γνωρίζουν την σημασία τους.

Το έχω ξαναγράψει, αλλά το πιστεύω ακράδαντα, γι αυτό θα το επαναλάβω και εδώ… Τα βιβλία της εξαιρετικής αυτής σειράς, θα πρέπει να βρίσκονται σε ΚΑΘΕ ελληνικό σπίτι που μεγαλώνουν μικρά παιδιά. Τα βιβλία αυτά θα τους φωτίσουν γωνιές της ελληνικής ιστορίας και θα τα κάνουν να αγαπήσουν το διάβασμα!

Εξαιρετικά!

Οπισθόφυλλο:

Ο Θανάσης Διάκος, νεαρός μοναχός, το σκάει κρυφά από το μοναστήρι. Καταφεύγει στα βουνά της Ρούμελης και γίνεται επαναστάτης. Συγκρούεται με τον τρομερό και φοβερό Ομέρ Βρυώνη στην Αλαμάνα. Μάχεται πάνω στο γεφύρι με τσακισμένο το σπαθί του. Και δείχνει σε όλους τι σημαίνει ήρωας.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αθανάσιος Διάκος

Συγγραφέας

Γιολάντα Χατζή

Εικονογράφος

Πέτρος Χριστούλιας

Σειρά βιβλίων

Μικρές ελληνικές ιστορίες

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2021

Αριθμός σελίδων

24

ISBN

978-960-03-6864-2

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.