«Μπουμπουλίνα», Γιολάντα Χατζή .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Μπουμπουλίνα», Γιολάντα Χατζή

Το νέο παιδικό βιβλίο της Γιολάντας Χατζή έχει τίτλο «Μπουμπουλίνα» και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

«Μπουμπουλίνα», Γιολάντα Χατζή

Υπόθεση βιβλίου

Στις Σπέτσες, στο όμορφο νησί, ζει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, μια ξεχωριστή γυναίκα. Είναι πλούσια και έχει δικά της καράβια. Ταξιδεύουν σε θάλασσες και μεταφέρουν εμπορεύματα σε κοντινά και μακρινά λιμάνια. Τα πλοία τα διοικεί μόνη της. Κάθε πρωί σηκώνεται από τα χαράματα και τρέχει στο λιμάνι.

Ναι, η Μπουμπουλίνα διοικεί καράβια και ναυτικούς, την ώρα που οι άλλες γυναίκες εργάζονται μόνο στο σπίτι ή στα χωράφια.

Όταν η επανάσταση του 1821 ξεσπά, η Μπουμπουλίνα αποφασίζει να λάβει ενεργό μέρος. Το πρώτο που κάνει είναι να οπλίσει το μεγαλύτερο καράβι της, το “Αγαμέμνων”, με δεκαοκτώ μεγάλα κανόνια. Η δικαιολογία που έδωσε στον Πασά του νησιού για τον οπλισμό αυτό, ήταν πως χρειαζόταν τα κανόνια για να αμύνεται ενάντια στους πειρατές.

Επόμενη κίνησή της ήταν -τι άλλο;- να επιβιβαστεί στο “Αγαμέμνων” μαζί με τους γιούς της και να κατευθυνθεί προς το Ναύπλιο έχοντας τα αμπάρια του καραβιού γεμάτα όπλα και πυρομαχικά. Εκεί, μάχεται μέσα από το πλοίο, εξασφαλίζοντας ότι κανένα εχθρικό πλεούμενο δεν θα πλησιάσει στο λιμάνι του Ναυπλίου και θα σταματήσει την πολιορκία.

Κατόπιν μαζί με τους άντρες της αποβιβάζεται στη στεριά και μαχόμενη φτάνει μέχρι την Τρίπολη, η οποία έχει περιέλθει στα χέρια των Ελλήνων. Τον αγώνα της θα τον συνεχίσει για άλλη μια φορά από το κατάστρωμα του “Αγαμέμνων”, όπου θα λάβει μέρος στην ανακατάληψη της πόλης του Ναυπλίου!

Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο «Μπουμπουλίνα», της Γιολάντας Χατζή, ανήκει στη σειρά “Μικρές ελληνικές ιστορίες” των εκδόσεων Καστανιώτη. Το εύκολα κατανοητό κείμενο της ταλαντούχας συγγραφέως, συνοδεύει η όμορφη πολύχρωμη και εκφραστική εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

Αυτό το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο σε μία από τις σημαντικότερες γυναίκες αγωνίστριες του 1821, μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες τόσο την δράση της μεγάλης αυτής γυναικός, όσο και το γεγονός πως αν κάποιος επιθυμεί κάτι πάρα πολύ παλεύει με νύχια και με δόντια για να το καταφέρει, ανεξάρτητα από το πόσα και πόσο μεγάλα εμπόδια θα βρεθούν στο δρόμο του.

Η Μπουμπουλίνα έζησε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, στην οποία κατάφερε όχι μόνο να μεγαλώσει μόνη τα έξι παιδιά της αλλά και να συνεισφέρει έμπρακτα στην επανάσταση του 1821 με την περιουσία, αλλά και τον προσωπικό της αγώνα.

Οι εκδόσεις Καστανιώτη, όπως και στα άλλα βιβλία της σειράς αυτής έτσι και σε αυτό, αγκάλιασαν το κείμενο και την εικονογράφηση και τα έντυσαν σε μια πολύ προσεγμένη, σκληρόδετη έκδοση!

Σημαντικό επίσης είναι ότι στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα γλωσσάρι με τις λέξεις που -πιθανόν- οι μικροί μας φίλοι να μην γνωρίζουν την σημασία τους.

Η εξαιρετική αυτή σειρά, στην οποία η Χριστίνα Κουλούρη είναι ιστορικός σύμβουλος, πιστεύω ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι που υπάρχουν μικρά παιδιά. Μέσα από τέτοια βιβλία όχι μόνο θα μάθουν κομμάτια της ιστορίας μας, αλλά θα αγαπήσουν και το διάβασμα, κάτι που θα τους φανεί πολύ χρήσιμο στη μετέπειτα ζωή τους.

Οπισθόφυλλο:

Με την έκρηξη της επανάστασης του 1821, η καραβοκύρισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα σαλπάρει για το Ναύπλιο. Ο Αγαμέμνων, το πλοίο της με τα 18 κανόνια, συμμετέχει στην πολιορκία του κάστρου. Τίποτα δεν τρομάζει τη Μπουμπουλίνα και τους τολμηρούς ναύτες της. Από τις Σπέτσες στο Ναύπλιο, σε θάλασσα και στεριά, η σημαία της γράφει «Ελευθερία ή Θάνατος».

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μπουμπουλίνα

Συγγραφέας

Γιολάντα Χατζή

Εικονογράφος

Πέτρος Χριστούλιας

Σειρά βιβλίων

Μικρές ελληνικές ιστορίες

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2021

Αριθμός σελίδων

24

ISBN

978-960-03-6863-5

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.