«Ρήγας Φεραίος», Γιολάντα Χατζή .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ρήγας Φεραίος», Γιολάντα Χατζή

Το Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το παιδικό βιβλίο «Ρήγας Φεραίος», της Γιολάντας Χατζή με εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

Γράφει: Matia Gr
«Ρήγας Φεραίος», Γιολάντα Χατζή

Υπόθεση βιβλίου

Μερικά χρόνια πριν το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση, κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μας, στην όμορφη Βιέννη, πηγαίνει να εγκατασταθεί ο Ρήγας Φεραίος. Έλληνας κι αυτός ανάμεσα σε πολλούς ομοεθνείς, έμπορους, τεχνίτες μα και σπουδαστές, έχει επιλέξει ως τόπο για να ζήσει την πρωτεύουσα της Αυστρίας, της ισχυρής αυτοκρατορίας των Αψβούργων.


Η Βιέννη, την εποχή αυτή, είναι γεμάτη κατασκόπους. Παρακολουθούν και κρυφακούν κάθε τι που λένε οι άνθρωποι όταν περπατούν, ή όταν κάθονται στα καφενεία. Γίνονται παντού έλεγχοι. Δεν πρέπει να περάσει στην Αυστρία κανένας που να έχει μαζί του βιβλία με τις επαναστατικές ιδέες που έρχονται από τη Γαλλία.

Ο Ρήγας, δάσκαλος πολυμαθέστατος και πολυγλωσσότατος, δεν σταματά στιγμή να εμπλουτίζει τις γνώσεις του μα και την καλλιέργειά του. Μελετά βιβλία που μιλούν για τα αγαθά της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας. Διαβάζει για την Γαλλική επανάσταση μα και για τις αλλαγές που επέφερε στην ζωή των Γάλλων.


Γράφει κι ο ίδιος βιβλία. Γράφει τραγούδια και ποιήματα. Το αγαπημένο του ποίημα είναι ο Θούριος. Σ’ αυτό υμνεί την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.

Του αρέσει να παίζει φλάουτο και να πηγαίνει σε μέρη όπου συχνάζουν κι άλλοι Έλληνες και να τραγουδούν ή να απαγγέλλει τα ποιήματά του. Θέλει οπωσδήποτε να μεταδώσει στους ομοεθνείς του την γνώση για το ποια είναι η Ελλάδα· γεγονότα, μάχες, μυθολογία, αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός… Ακόμη και χάρτη της Ελλάδας φτιάχνει -που τον ονομάζει Χάρτα- και σημειώνει πάνω του τους ιστορικούς τόπους.

  «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – Το χρονικό της Νάρνια», του Κ. Σ. Λιούις - « The Lion, The Witch and The Wardrobe - The Chronicles of Narnia», by Clive Staples Lewis


Ο Ρήγας έχει ένα όραμα: να συνεργαστούν οι λαοί που ζουν στα Βαλκάνια. Να αποκτήσουν όλοι την ανεξαρτησία τους.

Δεν αντέχει να τους νιώθει σκλαβωμένους να υπακούουν στις εντολές του σουλτάνου. Για να μάθουν περισσότεροι Έλληνες το τι εστί Ελλάδα τυπώνει τα ποιήματά του και την Χάρτα και τα μοιράζει σε όποιον μιλά ελληνικά. Γράφει και τυπώνει την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μα όπως είπαμε στην αρχή η Βιέννη είναι γεμάτη κατασκόπους. Η δραστηριότητα του Ρήγα Φεραίου φτάνει στ’ αφτιά ενός μοχθηρού ανθρώπου…


Αυτός ο ύπουλος άνθρωπος δεν διστάζει να προδώσει τον συμπατριώτη του. Τον καταδίδει κρυφά στην αυστριακή αστυνομία.

…και τότε…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο «Ρήγας Φεραίος», της Γιολάντας Χατζή, συμπεριλαμβάνεται στη σειρά «Μικρές ελληνικές ιστορίες» των εκδόσεων Καστανιώτη. Τα βιβλία της σειράς αυτής απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και μέσα από τις σελίδες τους, προβάλουν -με απλό τρόπο και με χαρούμενη εικονογράφηση- τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής πριν από την επανάσταση του 1821.

Στο προκείμενο τώρα, το «Ρήγας Φεραίος» είναι ένα βιβλίο εξαιρετικό που συνδυάζει τα γεγονότα δοσμένα με προσιτό και ευνόητο τρόπο ώστε να γίνονται απόλυτα κατανοητά, με την απλότητα και την χαρά της διασκεδαστικής και θαυμαστά ευρηματικής εικονογράφησης.

Η ιστορία του μεγάλου αυτού άντρα του Ελληνισμού, είναι γραμμένη με αδρές γραμμές, αναφέροντας τα κομβικά σημεία έτσι ώστε να χαρίζει γνώσεις που καλό είναι να λάβει ένα παιδί, ώστε να μπορέσει αργότερα να χτίσει πάνω τους περισσότερες πτυχές της ιστορίας.

  «Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Είτε τους το διαβάζουμε, είτε το διαβάζουν μόνα τους θα αρχίσουν με έναν πραγματικά πολύ όμορφο τρόπο να μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου τους, της Ελλάδας.

Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να έρθει εξ απαλών ονύχων σε επαφή με την ιστορία της πατρίδας του. Να γνωρίσει τους αγώνες των προγόνων του, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και σημάδεψαν την πορεία του έθνους του και πάνω απ’ όλα να εμποτιστεί με ιδανικά και αξίες που φτάνουν σε αυτόν από τα βάθη των αιώνων.

Το «Ρήγας Φεραίος», της Γιολάντας Χατζή, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς «Μικρές ελληνικές ιστορίες» φροντίζουν για όλα τα προηγούμενα με τρόπο διασκεδαστικό και ανάλαφρο, έτσι όπως μια παιδική ψυχή δέχεται ευκολότερα τα διάφορα ερεθίσματα.

Αφού σας αναφέρω και ότι στο τέλος της αφήγησης υπάρχει γλωσσάρι που θα βοηθήσει να λυθούν οι περισσότερες απορίες που μπορεί να έχουν οι μικροί αναγνώστες, να σας προτρέψω να αναζητήσετε -με την πρώτη ευκαιρία- το παιδικό αυτό βιβλίο και να το αποκτήσετε.

Θα είναι ένα στολίδι στην παιδική βιβλιοθήκη του σπιτιού σας και θα γεμίσει με πολύτιμα διαμάντια την ψυχή των λιλιπούτειων βιβλιόφιλων της οικογένειάς σας! Εξαιρετικό!

Οπισθόφυλλο:

Στη Βιέννη του 18ου αιώνα ένας άνθρωπος αγωνίζεται για την απελευθέρωση της πατρίδας του.

Ποιος είναι αυτός; Και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο αγώνας του;

Ρήγας Φεραίος, η ιστορία ενός ελεύθερου ανθρώπου.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ρήγας Φεραίος

  «Η ιστορία των μελισσών», Μάγια Λούντε

Συγγραφέας

Γιολάντα Χατζή

Εικονογράφος

Πέτρος Χριστούλιας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2020

Αριθμός σελίδων

24

ISBN

978-960-03-6697-6

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.