«Η Φιλική Εταιρεία», Γιολάντα Χατζή .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η Φιλική Εταιρεία», Γιολάντα Χατζή

Στη σειρά “Μικρές Ελληνικές Ιστορίες” των εκδόσεων Καστανιώτη, προστέθηκε το Νοέμβριο του 2020, το «Η Φιλική Εταιρεία» της Γιολάντας Χατζή, με εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

«Η Φιλική Εταιρεία», Γιολάντα Χατζή

Υπόθεση βιβλίου

Σε μια απάνεμη παραθαλάσσια πόλη, στα νότια της Ρωσίας, υπάρχει ένα μεγάλο λιμάνι όπου πολλά καράβια αγκυροβολούν. Εκεί, στην Οδησσό, γιατί Οδησσός λέγεται η πόλη αυτή, συναντιούνται ναυτικοί από όλα τα μέρη του κόσμου.


Έμποροι φορτώνουν και ξεφορτώνουν τα εμπορεύματά τους νύχτα μέρα. Πληρώνουν λίγους φόρους και τα περισσότερα χρήματα μένουν στην τσέπη τους. Οι Έλληνες που ζουν στην Οδησσό δουλεύουν πολύ και προκόβουν. Αποκτούν περιουσίες, φτιάχνουν ωραία σπίτια, χτίζουν εκκλησίες και σχολεία.

Τρεις Έλληνες έμποροι, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, φλογεροί πατριώτες μιας σκλαβωμένης πατρίδας, θέλουν να αλλάξουν την ζωή των Ελλήνων ραγιάδων. Θέλουν να ζήσουν όλοι ελεύθεροι μακριά από τον ζυγό του Οθωμανού σουλτάνου.

Συχνά βρίσκονται τυχαία, αλλά και πολλές φορές καθόλου τυχαία, στην εκκλησία, στις λέσχες και στα καφενεία. Μιλούν χαμηλόφωνα μεταξύ τους, πολύ προσεκτικά και συζητούν για το πως θα ξεσηκωθεί ο Ελληνισμός να κάνει επανάσταση!


Επανάσταση; Ποιός θα τολμήσει να παραβεί τις προσταγές του Οθωμανού σουλτάνου; Εδώ και εκατοντάδες χρόνια κυβερνούν οι σουλτάνοι τους Έλληνες. Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Και οι βασιλιάδες της Ευρώπης; Αυτοί δεν θέλουν ούτε να ακούν για επαναστάσεις και αλλαγές! Έχουν μάλιστα συμφωνήσει να πνίγουν με βία την κάθε εξέγερση.

Κρυφά από όλους οι τρεις έμποροι ιδρύουν μια μυστική εταιρεία που σκοπός της είναι να προετοιμάσει την επανάσταση. Μιλάνε ψιθυριστά για την ιδέα τους σε άλλους ομοεθνείς. Κάποιοι φοβούνται πολύ, μα υπάρχουν και μερικοί που ενθουσιάζονται. Έχουν ακούσει για τους αγώνες των Σουλιωτών, έχουν ακούσει για τους αγώνες των ναυτικών, και δέχονται με χαρά να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Έτσι ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία! Οι Φιλικοί ορκίζονται να αγωνιστούν για την ελευθερία της Ελλάδας, κρατώντας πάντα μυστική την ύπαρξη της εταιρείας. Τώρα πρέπει να βρουν και άλλους πρόθυμους να βοηθήσουν. Γίνονται ταξίδια μυστικά σε άλλες πόλεις, σε άλλες χώρες, μα με έναν σκοπό: να πάψουν οι Έλληνες να είναι ραγιάδες του κάθε σουλτάνου.


Θρίαμβος! Στη Φιλική Εταιρεία προσχωρούν πρόκριτοι, καραβοκύρηδες, κληρικοί, οπλαρχηγοί. Όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν για να προχωρήσει η επανάσταση.

Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι μαθαίνουν για τη Φιλική Εταιρεία και γίνονται μέλη της. Τώρα δεν μένει παρά να βρεθεί ο αρχηγός της Εταιρείας.

Ο Έλληνας πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης δέχεται με χαρά να γίνει ο ελευθερωτής της Ελλάδας. Συγκεντρώνει χρήματα, στρατό και ξεκινάει την επανάσταση στη Μολδαβία. Πιστεύει πως ο Ρώσος αυτοκράτορας θα τον βοηθήσει. Μα κάνει λάθος…

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Η Φιλική Εταιρεία», της Γιολάντας Χατζή, είναι ένα ακόμα προεφηβικό ανάγνωσμα της σειράς “Μικρές Ελληνικές Ιστορίες” των εκδόσεων Καστανιώτη.

Όπως και όλα τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, έτσι και αυτό, παρουσιάζει στους μικρούς αναγνώστες κομμάτια της Ιστορίας του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα γεγονότα που έχουν να κάνουν με το έπος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Η πολύχρωμη -με έντονα χρώματα- εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια, συνοδεύει άριστα το κείμενο της Γιολάντας Χατζή, κάνοντας την ανάγνωση του βιβλίου εκτός από ενδιαφέρουσα και ευχάριστη!

Αν αναζητάτε δώρο για κάποιον λιλιπούτειο αναγνώστη και θέλετε τόσο να το απολαύσει όσο και να του προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, τότε τα μέλη της σειρά “Μικρές Ελληνικές Ιστορίες” και το «Η Φιλική Εταιρεία», της Γιολάντας Χατζή, ειδικότερα, είναι μια τίμια πρόταση.

Οπισθόφυλλο:

Τρεις συμπατριώτες έμποροι ανταμώνουν κρυφά στις λέσχες και στα καφενεία της Οδησσού. Γιατί κρυφά; Τι φοβούνται και δεν θέλουν να μαθευτεί; Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και τι σχέση έχει με τη Φιλική Εταιρεία; Μια ιστορία με συνωμοσίες, θαρραλέους πράκτορες και ήρωες επαναστάτες, που ανάβουν τη φλόγα της Επανάστασης του 1821.

Η σειρά «Μικρές ελληνικές ιστορίες» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής δίνονται με απλό τρόπο και με χαρούμενη εικονογράφηση, για να είναι κατανοητά από τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η Φιλική Εταιρεία

Συγγραφέας

Γιολάντα Χατζή

Εικονογράφος

Πέτρος Χριστούλιας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

9 Νοεμβρίου 2020

Αριθμός σελίδων

24

ISBN

978-960-03-6699-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.