«Δέλτα Χι Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Δέλτα Χι Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή

Είναι ένα μυθιστόρημα που θα συναρπάσει κάθε αναγνώστη και θα του χαρίσει πολλές απολαυστικές ώρες διαβάσματος!

Γράφει: Matia Gr
«Δέλτα Χι Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή

"Δέλτα Χι" Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Το πρώτο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας «Δέλτα Χι», των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή δεμένη είναι το «“Δέλτα Χι” Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», της Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή.

Υπόθεση βιβλίου

Κάπου στο 1900μ.Χ.


Η μέρα εκείνη θα έμενε για πάντα χαραγμένη στη θύμηση των σφουγγαράδων από το όμορφο νησί, κι όχι μονάχα εκείνων που βρίσκονταν επάνω στα καΐκια και πάλευαν με τα λυσσασμένα κύματα, αλλά και όλων των επόμενων γενεών.
Τα μικρά σφουγγαράδικα από τη Σύμη, η “Ευτέρπη” και η “Καλλιόπη”, χτυπιόνταν αλύπητα από τα θεριεμένα κύματα, και τα γενναία παλικάρια τους έδιναν μεγάλο αγώνα για να σώσουν το σκαρί τους. Είχαν περάσει τόσα ξενύχτια μαζί και τ’ αγαπούσαν λες και είχανε ζωή… δε θα τα άφηναν να βουλιάξουν. Αντιστέκονταν στη μανία του καιρού, με τον άνεμο να αγγίζει τα έντεκα Μποφόρ. Ήταν, άλλωστε, συνηθισμένοι στου καιρού τα καμώματα.
Πολλές φορές είχαν βρεθεί σε κακοκαιρία και ήταν μαθημένοι σε θαλασσοταραχές. Αυτή όμως η φορά διέφερε από κάθε άλλη. Τα κύματα έκρυβαν το φεγγάρι και οι αέρηδες ήταν τόσο ισχυροί, που δεν μπορούσες να σταθείς εύκολα πάνω στο κατάστρωμα χωρίς να σε παρασύρουν κατευθείαν στη θάλασσα.

Μα, για που το ‘βαλαν τα μικρά σφουγγαράδικα; Προορισμός τους είναι το Τούνεζι, στην Αφρική, όμως προς το παρόν μοναδικό μέλημα του καπετάν Δημήτρη, του Νικήτα, του Γιάγκου, του Σωτήρη και των άλλων γενναίων παλικαριών είναι να γλυτώσουν τα σκάφη και τη ζωή τους από την τρομερή κακοκαιρία. Χάρη στην σωστή απόφαση του καπετάνιου τους για αλλαγή της ρότας, το ξημέρωμα τους βρίσκει σε πολύ πιο ήρεμα νερά.

Στη στεριά τώρα, και 117 περίπου χρόνια μετά από αυτά τα γεγονότα -στο σήμερα δηλαδή- ο μικρός Διονύσης κανονίζει ένα ραντεβού με την κολλητή του Χριστίνα. Έχουν επιλέξει και μεταξύ τους χρησιμοποιούν κωδικά ονόματα (nicknames) από τα αρχικά των ονομάτων τους. Ο Δέλτα και η Χι λοιπόν -παρόλο που είναι ακόμα μαθητές του δημοτικού- διατηρούν μια νεανική ηλεκτρονική εφημερίδα, την οποία κρατούν επτασφράγιστο μυστικό από τους μεγάλους. Αλλά δεν είναι μόνο ο εμπλουτισμός της που πρέπει να συζητήσουν από κοντά. Υπάρχει και η σχολική εργασία που έχουν αναλάβει να κάνουν σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια. Ο χρόνος τους πιέζει και η δασκάλα τους είναι πραγματικά αδέκαστη!

Ο τριαντάχρονος Μπακ -φύλακας άγγελος των παιδιών σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια στο διαδίκτυο- ο τεχνικός υπολογιστών, ένας τύπος που με την εμφάνισή του θα κέρδιζε άνετα μια θέση στα κόμιξ, τους επισκέπτεται βιαστικά και απροειδοποίητα. Ο αγαπημένος του παππούς Ιάκωβος -λίγο πριν πεθάνει- του είχε χαρίσει ένα “δώρο-αίνιγμα”. Φαινόταν παλιό, σημαντικό και παράξενο. Ο Μπακ ξεκινά να ψάχνει το τι είναι, το τι κάνει αλλά και το τι πρέπει ο ίδιος να το κάνει.

Εκείνο ακριβώς το απόγευμα λοιπόν, που οι φίλοι μας έχουν συναντηθεί για να γράψουν στην εφημερίδα τους αλλά και την επείγουσα εργασία τους, ο Μπακ στην απρόσμενη επίσκεψή του, ξεκινά με έναν πρόλογο που ούτε λίγο – ούτε πολύ, περιέχει την σύντομη ιστορία της ζωής του και τους εμπιστεύεται αυτό το παράξενο, παλιό αντικείμενο.


“Τίποτα δε θέλω, μόνο να το κρατήσετε. Αυτό σας ζητώ. Έχω κάτι σημαντικό να κάνω και πρέπει να μ’ εμπιστευτείτε. Να μείνω ήσυχος;”
“Μείνε ήσυχος”, είπε το αγόρι για να τον ηρεμήσει, γιατί με τις πολλές κουβέντες τον είχε πιάσει χειρότερος βήχας.
Ο Μπακ αισθάνθηκε απέραντη ανακούφιση. Το μόνο που δεν τους είχε πει ήταν τα τελευταία δεδομένα που είχε ξεσκεπάσει. Έπρεπε πρώτα να σιγουρευτεί τι ήταν τελικά το αντικείμενο. Έτσι, έβγαλε το δώρο, τυλιγμένο σ’ ένα σεντόνι δεμένο με σπάγκο, και το έδωσε στα δυο παιδιά. Αυτά άρχισαν να το περιεργάζονται.

Ένα δέμα, τυλιγμένο με ένα παλιό βρώμικο σεντόνι και δεμένο σφιχτά με σπάγκο. Και εντός; Τι υπάρχει; Θα σας πω! Ένα παμπάλαιο μπαουλάκι που περιέχει…. κάτι που μοιάζει με σπασμένη τροχαλία!!! Ένα περιεχόμενο που γεννά άπειρα ερωτηματικά στους Δέλτα Χι. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να απαντηθεί από τα λεγόμενα του Μπακ. Και αλήθεια, που πήγε ο Μπακ; Χμ… έφυγε χωρίς ούτε ένα “γεια” να πει στα παιδιά!

Οι Δέλτα Χι δεν μπορούν να κλείσουν μάτι τη νύχτα και νωρίς το πρωί βγαίνουν για βόλτα με τα ποδήλατα, για να συζητήσουν τις απροσδόκητες εξελίξεις, μα δεν προλαβαίνουν να ξεκινήσουν καλά καλά τη συζήτηση και βρίσκουν πεσμένο σε ένα χαντάκι το μηχανάκι του Μπακ!


Τα παιδιά δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το μηχανάκι του φίλου τους πεσμένο στο χαντάκι; Τι να είχε πάθει; Πως θα τον βοηθούσαν τώρα; Έπρεπε να ζητήσουν βοήθεια από τους μεγάλους. Αυτό δεν ήταν ένα ζήτημα που μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους.
Για πότε έφτασαν στο σπίτι του Διονύση… Έκαναν τόσο γρήγορο πετάλι, που λίγο έλειψε να πέσουν κι εκείνα σε κάνα χαντάκι. Παράτησαν στην είσοδο τα ποδήλατα. Μετά μπούκαραν στο σπίτι και άρχισαν ταυτόχρονα τις τσιρίδες: “Τρέξτε, τρέξτε! Η βέσπα του Μπακ! Είναι πεσμένη σ’ ένα χαντάκι”.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη όταν στο κατώφλι του σπιτιού του Δέλτα εμφανίζεται ένας παράξενος άντρας που με το δυσοίωνο όνομα “Σκιά” και σπαστά Ελληνικά αναζητά τον Μπακ…

Αλήθεια, σε τι έχουν μπλέξει οι φίλοι μας; Θα καταφέρουν να βρουν στοιχεία για το παράξενο αντικείμενο που τους εμπιστεύτηκε ο Μπακ; Μπορεί να είναι εξάρτημα του μηχανισμού των Αντικυθήρων; Θα καταφέρουν να λύσουν όλο αυτό το μυστήριο;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το βιβλίο «“Δέλτα Χι” Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», της Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, είναι ένα βιβλίο συναρπαστικό!

Ένα βιβλίο για αγόρια και κορίτσια που τα έχει όλα! Αγωνία, μυστήριο, περιπέτεια, γνώσεις, γοητεία, πλήθος μηνυμάτων, αμεσότητα, αξίες και τόσα και τόσα άλλα.

Οι διάλογοι των ηρώων είναι δοσμένοι με ρεαλιστική γραφή, προσαρμοσμένοι σωστά και ηλικιακά αλλά και χρονικά.

Είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, ξεχωριστό, γλαφυρό. δελεαστικό, εθιστικό. με παραστατική γραφή αλλά και με θαυμαστή -ιδιαιτέρως στα εικαστικά- εικονογράφηση άξια βραβείου. Και μιας και όπως σας είπα αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς, ανυπομονούμε για το επόμενο βιβλίο των μοναδικών Δέλτα Χι!

Είναι ένα μυθιστόρημα που θα συναρπάσει κάθε αναγνώστη και θα του χαρίσει πολλές απολαυστικές ώρες διαβάσματος!

Εξαιρετικό!

Οπισθόφυλλο:

«Όπως και να το κάνεις, τα παιδιά είναι πιο ανοιχτόμυαλα σε υποθέσεις μυστηρίου…»
Εδώ και μερικούς μήνες ο Διονύσης και η Χριστίνα έχουν δημιουργήσει την ηλεκτρονική εφημερίδα «Δέλτα Χι», που την κρατούν κρυφή απ’ τους μεγάλους. Ώσπου μια μέρα ο καλός τους φίλος Μπακ τους ζητάει να φυλάξουν ένα παράξενο εξάρτημα και να το κρατήσουν μυστικό απ’ όλους. Φαίνεται πραγματικά παλιό κι είναι πρασινισμένο απ’ τη φθορά, σαν να το έχει ροκανίσει η θαλασσινή αρμύρα. Πώς όμως βρέθηκε στην αυλή μιας στοιχειωμένης έπαυλης στην Κηφισιά; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να πρόκειται για θραύσμα απ’το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων; Στην προσπάθειά τους να ξεδιαλύνουν την κατάσταση, τα δυο φιλαράκια μπαίνουν σε μία αναπάντεχη περιπέτεια. Όταν ο Μπακ χάνεται ξαφνικά από προσώπου γης, ένας άγνωστος άντρας κάνει απροσδόκητα την εμφάνισή του. Αυτός ο ανατριχιαστικός τύπος σίγουρα δεν αστειεύεται καθόλου, και το καλύτερο που μπορούν να κάνουν τα παιδιά είναι να το σκάσουν απ’ το σπίτι. Ξέρουν πως οι δικοί τους θα τρελαθούν από την αγωνία, μα δε γίνεται διαφορετικά… Πρέπει να ξεφύγουν από τον Σκιά!
Το πρώτο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας «Δέλτα Χι», όπου αστρονομία, αρχαιολογία και ιστορία σμίγουν σε μια σύγχρονη περιπέτεια μυστηρίου, με τον αινιγματικό Μηχανισμό των Αντικυθήρων να ξεκλειδώνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

“Δέλτα Χι” Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Συγγραφέας

Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή

Εικονογράφος

Βασίλης Θαλασσινός

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ημερομηνία έκδοσης

2017

Αριθμός σελίδων

136

ISBN

978-618-5151-36-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.