«Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», Ιωάννα Μπαμπέτα .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», Ιωάννα Μπαμπέτα

Ένα υπέροχο και μοναδικό παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2019 από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για το «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», της Ιωάννας Μπαμπέτα, με εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», Ιωάννα Μπαμπέτα

Υπόθεση βιβλίου

Έχω την καλύτερη δασκάλα στον κόσμο. Τη λένε κυρία Ρένα. Είναι πολύ όμορφη! Όταν περπατάει, τα τακούνια της κάνουν κλακ κλακ και τα μαλλιά της ανεμίζουν με τον ρυθμό. Μια φορά που είχα χτυπήσει το γόνατό μου και έτρεχε αίμα, με πήρε αγκαλιά και μου έβαλε ιώδιο. Το φύσαγε συνέχεια για να μην τσούξει, όπως η μαμά. Δεν έτσουζε, ούτε πόναγε, έκλαιγα όμως για να συνεχίζει να με φροντίζει.

Μα αλήθεια, τι καλή δασκάλα! Και τα παιδιά, όλοι οι μικροί της μαθητές, την αγαπούν πάρα πολύ! Κάθε πρωί, όλοι τους, της προσφέρουν από ένα λουλουδάκι! Κι εκείνη έχει ένα μεγάλο βάζο πάνω στην έδρα της, με λογιών λογιών λουλούδια και μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε μαθητή της.

Έτσι κάθε πρωί τα παιδιά την καλημερίζουν, μπαίνοντας στην τάξη για μάθημα, όλα εκτός από τον Αιμίλιο. Εκείνος, με το που πλησιάζει στην τάξη, λύνει τα κορδόνια του! Κάθε μέρα. Με το που μπαίνει, περνά βιαστικά από την έδρα, κάνει πως δεν βλέπει την κυρία Ρένα, χαμηλώνει το βλέμμα του, κάνει πως δεν ακούει την καλημέρα της, και πηγαίνει βιαστικά να δέσει τα κορδόνια του, έτσι ώστε να φαίνεται απασχολημένος. Γιατί όλα αυτά; Ας δούμε τι μας λέει ο ίδιος…


Δεν έχω τριαντάφυλλο να της δώσω. Κι αν νομίζει πως δεν την αγαπώ;

Ο φίλος του ο Γιώργος, πάντα έχει λουλούδια μαζί του να της προσφέρει. Μερικές φορές μάλιστα, τα δίνει να τα κρατήσει για λίγο και ο Αιμίλιος. Αχ, πόσο θα ήθελε να ξεχαστεί μια φορά, να μην του τα ζητήσει πίσω και έτσι να έχει κι αυτός λουλούδια να πάει στην αγαπημένη του δασκάλα! Όμως ο Γιώργος πάντα το θυμάται και του τα ζητάει πίσω.

Έτσι ο Αιμίλιος, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να ονειρεύεται. Στα όνειρά του τρέχει μέσα σε ολάνθιστα λιβάδια, με την χαμογελαστή κυρία Ρένα. Να! Τώρα θα μπορεί να της προσφέρει όλα τα λουλούδια του τόπου! Όμως, κι αυτό, όνειρο ήταν και τελείωσε, αφήνοντας τον Αιμίλιο να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και την “ξεραΐλα” της τσιμεντούπολης.

Γύρω από το σπίτι του ούτε μια αυλή. Μόνο καταστήματα και ένα πεύκο. Και μια χαρά είναι τα καταστήματα όταν τα χρειάζεσαι, αλλά όταν χρειάζεσαι αγριολούλουδα φαίνονται τόσο περιττά! Τι να κάνει λοιπόν; Σκέφτηκε, σκέφτηκε και είπε να ζητήσει ένα τριαντάφυλλο από τον φίλο του που είχε κήπο. Όμως εκείνος τα θέλει όλα· αν του τελειώσουν, τι θα δώσει στη δασκάλα;

Έτσι ο Αιμίλιος αποφασίζει να το εμπιστευτεί στον μπαμπά του. Ίσως βρει εκείνος κάποια λύση! Ή ο παππούς του, ή η μαμά του. Κάποιος!

Τι λέτε; Θα καταφέρει ο Αιμίλιος να προσφέρει στη δασκάλα του, όσα λουλούδια θα ήθελε να της προσφέρει;


Αγοράστε το «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», της Ιωάννας Μπαμπέτα, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», της Ιωάννας Μπαμπέτα, είναι τόσο μα τόσο τρυφερό, που συγκινεί και προβληματίζει, αφήνοντας τον αναγνώστη όμως με ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη.

Μέσα από τις λάθος συμπεριφορές των προσώπων του βιβλίου αυτού, καταλαβαίνει ο καθένας μας το σωστό, το λάθος, το ευγενικό, το αστόχαστο, την αληθινή αξία των πραγμάτων.

Είναι καταπληκτικό το πως ένα βιβλίο σαν το «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», ευαισθητοποιεί τον αναγνώστη, αγγίζει και τις πιο λεπτές χορδές των συναισθημάτων του και αυξάνει την αυτοπεποίθησή του, δείχνοντας πως ένα παιδί μπορεί να βρει λύσεις πιο εύκολα και πιο ικανοποιητικά από οποιονδήποτε άλλον.

Ένα βιβλίο υπέροχο και μοναδικό, που είναι απαραίτητο να διαβαστεί από πολλά πολλά παιδιά. Ίσως να είναι η ανατολή για έναν κόσμο καλύτερο.

Οπισθόφυλλο:

Κάθε πρωί όλα τα παιδιά προσφέρουν ένα λουλούδι στη δασκάλα τους, την κυρία Ρένα. Είναι τόσο γλυκιά και όμορφη! Εκείνη χαμογελά και τα αγκαλιάζει. Ο Αιμίλιος όμως μπαίνει στην τάξη με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν έχει τριαντάφυλλο να της δώσει. Κι αν η κυρία Ρένα νομίζει πως δεν την αγαπά;


Αγοράστε το «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου», της Ιωάννας Μπαμπέτα, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου

Συγγραφέας

Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-02-1365-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.