«Φως σε μαύρο ουρανό», Ελένη Πριοβόλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Φως σε μαύρο ουρανό», Ελένη Πριοβόλου

Το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου, με τίτλο «Φως σε μαύρο ουρανό», κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Φως σε μαύρο ουρανό», Ελένη Πριοβόλου«Φως σε μαύρο ουρανό», Ελένη Πριοβόλου

Υπόθεση βιβλίου

Για μήνες υποσιτιζόμουνα. Η μάνα μου έφερνε μαγειρεμένα φαγητά από κάτι συσσίτια, αλλά προτιμούσα να δίνω τη μισή μερίδα μου στην αδελφή μου, την Ίριδα, που βρισκόταν στην ανάπτυξη. Για να μη νιώθουν άσχημα, τους έλεγα του κόσμου τα ψέματα. Τη μια πως είχα φάει στο σπίτι ενός συμμαθητή, την άλλη πως κάποιος κέρασε στο σχολείο πίτσες για τη γιορτή του και πάει λέγοντας. Όμως η αλήθεια είναι πως προσπαθούσα να χορτάσω με ό,τι έβρισκα στους σκουπιδοτενεκέδες.

Ο Ντίνος, είναι μαθητής της τρίτης Λυκείου και όπως καταλαβαίνετε περνάει δύσκολα, πολύ δύσκολα.

Έχει δύο γονείς που αδυνατούν να αντιδράσουν στην οικονομική καταστροφή που τους βρήκε. Ανέμελοι και ξέγνοιαστοι πίστευαν πως η ζωή τους θα συνεχιζόταν μέσα στην οικονομική ευμάρεια, παρ’ όλη την γενική κατάσταση της κοινωνίας. Οι τσακωμοί στο σπίτι είναι συχνοί και μάλιστα καταλήγουν σε σωματική βία προς την μητέρα, γεμίζοντας τα δύο παιδιά με φόβο.

Η αδερφή του Ντίνου είναι μικρότερη, αδύναμη και ανίσχυρη· άλλωστε ποιος θα περίμενε να δώσει λύση ένα παιδί; Όσο για τον ίδιο τον Ντίνο; Είναι μόνος, με έναν ιδιαίτερα κλειστό χαρακτήρα, που δεν ανοίγεται ούτε στους συμμαθητές του, αλλά ούτε και στους ολιγάριθμους καθηγητές που δείχνουν ενδιαφέρον.

Η επίδοσή του στο σχολείο, όπως θα περίμενε κανείς, άρχισε να καταποντίζεται όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα διαβίωσής τους. Άλλωστε πως να διαβάσεις όταν γουργουρίζει η κοιλιά σου και το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι σου είναι κομμένο λόγω οφειλών; Όταν όλη σου η ενεργητικότητα έχει εξαφανιστεί επειδή φυτοζωείς και ο οργανισμός σου έχει αδειάσει όλες τις αποθήκες του;

Όταν…


Τι να πω; Ότι πάλι με περίμεναν στο σπίτι τα κολλημένα μακαρόνια, μια μάνα αλλόκοτη, τυλιγμένη μόνιμα στους καπνούς του τσιγάρου, να μη σηκώνεται από το λάπτοπ, ένας πατέρας φευγάτος ή μέσα στα νεύρα και μια αδερφή να μυξοκλαίει όλες τις ώρες;
Δεν τα λες αυτά. Τα καταπίνεις αλλά δεν σου γεμίζουν το στομάχι.

Από όλα αυτά ο Ντίνος προσπαθεί να ξεφύγει και έτσι βρίσκεται να τριγυρνά στους δρόμους τις πόλης. Οι μόνοι από το σχολείο του που πραγματικά θα ήθελε να κάνει παρέα είναι μια ομάδα γκραφιτάδων, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, που στέκι τους έχουν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο παγοποιείο. Ταλέντα αληθινά! Όχι μόνο στο γκράφιτι αλλά και στην μουσική. Γράφουν μάλιστα και δικά τους κομμάτια Ραπ και Ροκάδικα.

Είναι και η Ντόρη ανάμεσά τους, μαθήτρια της τρίτης λυκείου, το κορίτσι με το κατακόκκινο σκουφί για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Ο Ντίνος νιώθει υπέροχα όταν βρίσκεται κοντά της, μα και στην ίδια δεν φαίνεται να είναι καθόλου αδιάφορος. Όσο όμορφα όμως κι αν νιώθει ο Ντίνος όταν την σκέφτεται ή όταν είναι μαζί, η πραγματικότητα δεν τον αφήνει ούτε να ονειρευτεί.

Μια μέρα, γυρίζοντας αργά από την πρόβα σπίτι του, τον αρπάζει ο πατέρας του και δεν σταματά· δέρνει όλη του την οικογένεια. Παύει μόνο όταν παρουσιάζονται αστυνομικοί, μα κι αυτοί απλά ρωτούν τι συμβαίνει χωρίς ιδιαίτερη επιμονή. Ο Ντίνος φεύγει από το σπίτι του, αφήνοντας πίσω μάνα και αδερφή, και έναν πατέρα όμοιο με τέρας να φωνάζει να βρίζει και να απειλεί.

Καταφεύγει στο πλάι του άστεγου φίλου του, Σκιάχτρου, για να περάσει την κρύα νύχτα, μα όλα αλλάζουν τροπή όταν το πρωί τον βρίσκει εκεί η Ντόρη. Και αυτό είναι μόνο η αρχή…

Ένας διαγωνισμός μαθηματικών, μια συναυλία των Ελεύθερων Πολιορκημένων, μια ιδέα που με όραμα, κόπο και συλλογική προσπάθεια γίνεται πραγματικότητα και πολλά πολλά μικρά, ανθρώπινα όνειρα υλοποιούνται, κόντρα σε όσους και όσα τους πολεμούν.

Μη νομίζετε, πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος για να γίνει ευτυχισμένος. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Ντίνος…


Τι κατάντια να κρέμεται η ζωή του ανθρώπου από τα χρήματα! Άραγε, αν δεν είχαν εφευρεθεί, πως θα ήταν ο κόσμος; Πριν καιρό, δεν μπορούσα να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς λεφτά. Έμαθα να ζω στον λαβύρινθο. Σε αυτόν τον πολύπλοκο μηχανισμό της πόλης. Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω πως οι ανάγκες είναι λίγες. Γιατί τις κάναμε πολλές; Ποιός τις έκανε πολλές;


Αγοράστε το «Φως σε μαύρο ουρανό», της Ελένης Πριοβόλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το μυθιστόρημα «Φως σε μαύρο ουρανό», της Ελένης Πριοβόλου, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ανάγνωσμα. Απευθύνεται στους έφηβους αναγνώστες, στους οποίους μεταφέρει μηνύματα και προβληματισμούς σχεδόν σε κάθε του σελίδα!

Όχι, δεν θα διασκεδάσετε διαβάζοντάς το, δεν θα γελάσετε, δεν δεν θα ξεσκάσετε· όμως διαβάζοντάς το, θα νιώσετε, θα χαμογελάσετε, θα δακρύσετε, θα πεισμώσετε, θα αγωνιστείτε, θα πάρετε αποφάσεις για την δική σας ζωή. Η στάση ζωής που έχουν όλοι οι ήρωες του «Φως σε μαύρο ουρανό», οι αλλαγές που διακρίνουμε σιγά σιγά στην συμπεριφορά τους, στον τρόπο σκέψης τους, στην ζωή τους γενικότερα, είναι μια αγωγή του νου και της ψυχής που θα δοθεί απλόχερα σε όποιον το διαβάσει.

Είναι ένα μυθιστόρημα σύγχρονο, γεμάτο με νιάτα, προβληματισμούς αλλά και προτάσεις για το πως μπορεί κάποιος να σταθεί απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να συμβούν σε όλους μας. Άλλωστε, όπως μας έχει δείξει η εποχή μας, τα πράγματα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, από τη μια στιγμή στην άλλη!

Η γραφή της Ελένης Πριοβόλου είναι στρωτή, λιτή και επαρκώς αιχμηρή. Μέσα από τις σελίδες αυτού του έργου της, θίγει πάρα πολλά από τα σημερινά προβλήματα τόσο στις οικογενειακές όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Φωτίζει πτυχές που σπάνια αναφέρονται και το κυριότερο; δείχνει διεξόδους στον νεαρό αναγνώστη!

Ένα ξεχωριστό και δύσκολο βιβλίο, γεμάτο όμως με ζητήματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν όλους. Βαθιά αληθινό και ωφέλιμο!

Οπισθόφυλλο:

… Μερικές φορές ένιωθα ότι δεν τα ζούσα εγώ, ρε συ. Τότε, εκείνο το βράδυ που κατέφυγα στο σκουπιδοτενεκέ και έσκυψα να πάρω ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς, είπα «πάει, αυτός είναι ο κόσμος μου πια. Θα ζω ανάμεσα στα σκουπίδια και τα αποφάγια, ένα σκουπίδι με ψυχή, που θα λιώνει μέσα στην αδικία και στο ψέμα».
Όμως η τύχη μίλησε αλλιώς σ’ εμένα. Και την άκουσα. Δεν της γύρισα την πλάτη κάνοντας τον καμπόσο, γιατί την τύχη την φτιάχνεις εσύ, φίλε μου…

Ο δεκαεξάχρονος Ντίνος, μαθηματικό κεφάλι, κατεβάζει διαρκώς την κουκούλα. Για να μη βλέπει και να μην τον βλέπουν. Οι συνθήκες της ζωής του δεν τον ευνοούν. Τρέχει σαν δαρμένο σκυλί. Και πεινασμένο. Η οικογένεια έχει πάψει να αποτελεί γι’ αυτόν ασφαλές καταφύγιο κι εκεί έξω ο κόσμος μοιάζει εχθρικός. Όμως βγαίνει να τον αντιμετωπίσει. Μέσα στα ερείπια, ένα όνειρο φυτρώνει. Το ακολουθεί. Στην αβέβαιη πορεία του συναντά ανθρώπους σαν και αυτόν. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν τα υποστυλώματα, όχι απλά της επιβίωσης, αλλά της ζωής.

Ένα βιβλίο για την καταστολή του μίσους, την πίστη σε έναν σκοπό και την καλλιέργεια της αγάπης σαν μόνο προορισμό, μέσα σε έναν εχθρικό κόσμο που αλλάζει δραματικά.


Αγοράστε το «Φως σε μαύρο ουρανό», της Ελένης Πριοβόλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Φως σε μαύρο ουρανό

Συγγραφέας

Ελένη Πριοβόλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

25 Μαΐου 2020

Αριθμός σελίδων

146

ISBN

978-960-03-6706-5

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.