«Η αδελφή μου», Σαρίτα Χαΐμ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η αδελφή μου», Σαρίτα Χαΐμ

Τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μίνωας, το τρίτο μυθιστόρημα της Σαρίτα Χάΐμ, με τίτλο «Η αδελφή μου».

«Η αδελφή μου», Σαρίτα Χαΐμ

Υπόθεση βιβλίου

Η Μάρθα είναι μια επιτυχημένη επαγγελματικά τριανταεννιάχρονη Ελληνίδα που εδώ και πολλά χρόνια -από το καιρό που έκανε το μεταπτυχιακό της- ζει και εργάζεται στο Τορόντο του Καναδά. Διευθύνει μια πολύ μεγάλη εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που βρίσκεται σε συνεχή, στενή συνεργασία με την καναδική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της.

Οι γονείς της Μάρθας δεν ζουν πια. Τελευταία έφυγε η μητέρα της -πριν τρία χρόνια- έχοντας ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της, πάσχοντας από γεροντική άνοια. Η Μάρθα είχε αναθέσει την φροντίδα της μητέρας της -έναντι αδράς αμοιβής- σε μια γειτόνισσα, η οποία με τη σειρά της φρόντιζε να υπάρχει κάποια γυναίκα που θα περιποιείται καθημερινά την ηλικιωμένη αλλά και ό,τι άλλο προέκυπτε.

Η Μάρθα πλέον δεν έχει κάτι να την δένει με την Ελλάδα. Ή μάλλον έχει… την Κατερίνα, την αδερφή της!


Δεν τη θυμάμαι την Κατερίνα· δεν έχω κάποια μεστή, ολοκληρωμένη αίσθηση της παρουσίας της, κάτι που να παραπέμπει σε ατόφια αντίληψη. Θυμάμαι κάποια φυσικά χαρακτηριστικά της, τα μάτια της, ας πούμε, που είχαν μία ελαφριά κλίση προς τα κάτω, σαν θλιμμένου μικρού ελαφιού. Θυμάμαι και τα πόδια της μέσα στα ασφυκτικά στενά μπλου τζιν της εποχής· μακριά, καλλίγραμμα και αεικίνητα, συνέχεια ενός σφιχτού ανασηκωμένου πισινού. Μπορώ με κάποια συγκρατημένη βεβαιότητα να ανασύρω στη μνήμη μου τα μαλλιά της, σκούρα καστανά, ίσια, στιλπνά, με χωρίστρα στη μέση, και αρκετά μακριά, πιο κάτω από τους ώμους της· με δυο λόγια, όμορφα, το ακριβώς αντίθετο από το δικό μου -απαράδεκτο από κάθε στυλιστική άποψη- παιδικό καρέ.

Πως γίνεται η Μάρθα να μην θυμάται την Κατερίνα; Τι συνέβη και οι δρόμοι των δύο αδελφών χώρισαν;

Μια μέρα, όταν η Μάρθα ήταν επτά ετών και η Κατερίνα δεκαέξι, τις άφησαν μόνες τους στο σπίτι οι γονείς τους για λίγες ώρες. Η μεγάλη φυσικά είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη της μικρής. Τα δύο κορίτσια τα πήγαιναν πολύ καλά μεταξύ τους. Ένα τραγικό ατύχημα όμως συνέβη και το διαμέρισμα που έμεναν πήρε φωτιά. Η Κατερίνα έβγαλε στην αγκαλιά της την Μάρθα μέσα από τις φλόγες, αλλά το μικρό κορίτσι είχε εκτεταμένου βαθμού εγκαύματα!

Μετά από πολυήμερη διαμονή στο νοσοκομείο, όταν η Μάρθα επέστρεψε στην πατρική εστία, η Κατερίνα είχε εξαφανιστεί! Οι γονείς τους, στις επίμονες ερωτήσεις της μικρής, απαντούσαν με μισόλογα μέχρι που εκείνη έπαψε κάποια στιγμή να ρωτά.

Τα χρόνια πέρασαν, η Μάρθα μεγάλωσε, σπούδασε και έφυγε για τον Καναδά, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω της! Και να όμως, που τώρα στα τριανταεννιά της, πιστεύοντας ότι έχει τελειώσει με την Ελλάδα και τις δυσάρεστες αναμνήσεις, ένα μήνυμα στο messenger έρχεται να ανακατέψει τα στάσιμα νερά του παρελθόντος της.

Κάποιος Ηλίας Π. της γράφει λέγοντάς της πως ζει με την αδελφή της, την Κατερίνα, σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Επίσης της λέει πως είναι ευπρόσδεκτη να τους επισκεφθεί, να γνωρίσει την αδελφή της και να τακτοποιηθούν όλα όσα έχουν μείνει μετέωρα στη μνήμη και στις ψυχές τους. Μάλιστα, για να την πείσει πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα, της στέλνει μια παλιά φωτογραφία όπου απεικονίζονται οι δύο αδελφές, τραβηγμένη φυσικά πριν το ατύχημα.

Πως είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια φωτογραφία; Αφού σε εκείνη τη φωτιά, κάηκαν όλα όσα υπήρχαν μέσα στο σπίτι!

Η Μάρθα, μετά από την θετική παρέμβαση και υποστήριξη της συντρόφου της τής Τζο, αποφασίζει να κάνει το ταξίδι μέχρι το απομονωμένο αυτό νησί του Αιγαίου. Εκεί θα βρει την Κατερίνα, περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο άγριο τοπίο και από λιγοστούς ιδιόρρυθμους ανθρώπους!

Θα καταφέρουν οι δύο γυναίκες να έρθουν κοντά; Θα λυθούν τα μυστήρια της οικογενειακής τους ιστορίας; Και από δω και πέρα, πώς θα κινηθούν οι ζωές τους;

Επί των σελίδων του «Η αδελφή μου», της Σαρίτα Χαΐμ, παρακαλώ!


Αγοράστε το «Η αδερφή μου», της Σαρίτα Χαΐμ, κάνοντας κλικ εδώ!


Οπισθόφυλλο

Έχω μια αδελφή. Σε αυτή την παραδοχή εγκλωβίστηκε η παιδική, η εφηβική και η ενήλικη ζωή μου, τις περισσότερες φορές τρώγοντας τα μούτρα της, καθώς το αυτονόητο της ύπαρξής της στεκόταν πάντα πλάι στη διαρκή απουσία της.

Μια πυρκαγιά που λίγο έλειψε να σκοτώσει την επτάχρονη Μάρθα βγάζει ανεξήγητα από τη ζωή της τη μεγαλύτερη αδελφή της, Κατερίνα. Ύστερα από χρόνια, ένα μήνυμα στο messenger από τον άγνωστο Ηλία Π. που ζει σε ένα ελληνικό νησί έρχεται να ταράξει την επιτυχημένη ζωή της Μάρθας, η οποία μένει πλέον μόνιμα στο Τορόντο.
Μια συνάντηση που επιφυλάσσει εκπλήξεις ωθεί τις δύο γυναίκες να βουτήξουν στα κατάβαθα της ύπαρξής τους αλλά και να αποτινάξουν από τις πλάτες τους το βάρος μιας ατελούς ταυτότητας.
Οι ανείπωτες αλήθειες είναι αδυσώπητες, μα στέκονται μπροστά στα μάτια καθαρές κι έντιμες. Φτάνει να είσαι σε θέση να τις ακούσεις.


Αγοράστε το «Η αδερφή μου», της Σαρίτα Χαΐμ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η αδελφή μου

Υπότιτλος βιβλίου

Η ζωή δεν σου οφείλει εξηγήσεις

Συγγραφέας

Σαρίτα Χαΐμ

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

446

ISBN

978-618-02-1396-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.