Η αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια, Ντιμίτερ Ινκιόφ .: Ξένη Λογοτεχνία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Η αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια, Ντιμίτερ Ινκιόφ

Η αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια, είναι ο τίτλος του νέου παιδικού βιβλίου του Ντιμίτερ Ινκιόφ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη τον Μάρτιο του 2022, σε μετάφραση από τα γερμανικά της Εύας Βαρδάκη Βασιλείου, με εικονογράφηση του Φριτζ Γκόλερ.

Η αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια, Ντιμίτερ ΙνκιόφΗ αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια, Ντιμίτερ Ινκιόφ

Υπόθεση βιβλίου

Μία μέρα ήρθε η αδερφή μου η Κλάρα και μου ανακοίνωσε:
– Ξέρεις κάτι; Σήμερα πήρα μία πολύ σημαντική απόφαση.
– Δηλαδή;
– Αποφάσισα να γίνω πάρα πολύ πλούσια.
– Πόσο πλούσια;
– Πάρα πολύ πλούσια. Τόσο πλούσια, που να έχω όλες μου τις τσέπες γεμάτες λεφτά και το ίδιο και τη σχολική μου τσάντα.

Αυτό αποφάσισε η Κλάρα και να ξέρετε… ότι αποφασίσει αυτό το κορίτσι το καταφέρνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο! Όσο για τον μικρό της αδερφό; Καθόλου δεν τον χάλασε η απόφασή της, μιας και αν γινόταν η Κλάρα πολύ πλούσια, θα μπορούσε να του αγοράζει καθημερινά παγωτό! Έτσι δεν είναι; Χμ, θα δείξει!

Προς το παρόν πρέπει τα δύο αδέρφια να στύψουν τα μυαλά τους για να εξασφαλίσουν ένα γρήγορο και εύκολο πλουτισμό. Η πρώτη σκέψη είναι να γίνουν τσιγκούνηδες και να μην χαλάνε ούτε σεντς από το χαρτζιλίκι τους. Τότε όμως όχι κάθε μέρα, αλλά ούτε κάθε μήνα δεν θα μπορούσαν να αγοράζουν λιχουδιές και παγωτά. Α πα πα! Να λείπει τέτοιος τρόπος… κάτι άλλο θα πρέπει να σκεφτούν.

Επόμενη ιδέα είναι να κληρονομήσουν ένα πλούσιο συγγενή μετά τον θάνατό του. Καλή ιδέα και χωρίς να απαιτείται κάποιος κόπος από μέρους τους, αλλά υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι… δεν έχουν πλούσιο συγγενή! Φτου! Τζίφος κι αυτή η ιδέα. Μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολο να πλουτίσει κανείς, αλλά τα δύο αδέλφια δεν το βάζουν κάτω. Που θα πάει, θα τη βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους.

Ίσως αν ζητούσαν τη συμβουλή κάποιου που είναι ήδη πλούσιος; Πολύ πλούσιος όπως ο γείτονάς τους με το μεγάλο σπίτι. Μια που το σκέφτηκαν, μια που το έκαναν και μια που προσγειώθηκε η συμβουλή του πλουσίου στα μυαλουδάκια τους…


– Θα πρέπει να κάνετε αποταμίευση, είπε ο πλούσιος. Θα πρέπει ν’ αποταμιεύετε κάθε ευρώ. Θα πρέπει να τριπλοδιπλώνετε το κάθε δεκάευρο. Τότε μόνο θα γίνετε μία μέρα πλούσιοι.
– Ευχαριστούμε πολύ! φώναξα εγώ και η αδερφή μου η Κλάρα. Ακριβώς έτσι θα κάνουμε κι εμείς.
Τρέξαμε σπίτι. Εκεί ψάξαμε όλες μας τις τσέπες και βάλαμε στους κουμπαράδες μας όλα τα ψιλά που βρήκαμε.

Καλά δούλεψε το σχέδιο για μερικές μέρες, αλλά όταν τέθηκε το ζήτημα σε πόσο χρόνο θα καταφέρουν να βάλουν στην άκρη ένα εκατομμύριο ευρώ, χρειάστηκαν τις μαθηματικές γνώσεις του πατέρα. Οι αριθμοί όμως, δυστυχώς, είναι αμείλικτοι. Μετά από λίγες μόλις αριθμητικές πράξεις το αποτέλεσμα ήταν αδυσώπητα δυσάρεστο. Θα χρειάζονταν περίπου… 3.000 χρόνια!

Να όμως που όσα δεν φέρνει ο χρόνος -ή τα χιλιάδες χρόνια στην περίπτωσή μας- τα φέρνει η στιγμή! Στην τηλεόραση είδαν τα δύο αδέρφια την καύση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που είχαν κριθεί πολύ βρώμικα και πολύ κουρελιασμένα! Δεν είμαστε καλά! Τι σπατάλη! Ευθύς αμέσως θα γράψουν ένα γράμμα στο διευθυντή της Κρατικής Τράπεζας που είναι υπεύθυνος για την καύση αυτή και θα του ζητήσουν όλα τα βρόμικα και κουρελιασμένα χαρτονομίσματα να τα στέλνει σε εκείνους.

Αυτό είναι! Έτσι σίγουρα θα γίνουν όχι εκατομμυριούχοι αλλά δισεκατομμυριούχοι! Θα γίνουν δύο νεαροί Κροίσοι και τότε να δείτε πόσα παγωτά θα μπορούν να αγοράζουν κάθε μέρα! Λέτε τελικά να τα καταφέρουν;Κριτική και εντυπώσεις

Τι τρυφερό παιδικό βιβλίο το “Η αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια”, του Ντιμίτερ Ινκιόφ! Ένα όνειρο, δύο παιδιά και οι προσπάθειές τους να το πραγματοποιήσουν, αποτελούν το κεντρικό κορμό της υπέροχης αυτής ιστορίας.

Η δροσερή γραφή του συγγραφέα -γεμάτη χιούμορ και ευεργετικά για τους μικρούς αναγνώστες μηνύματα- σε συνδυασμό με την πολύ όμορφη εικονογράφηση Φριτζ Γκόλερ -που κοσμεί και δένει άριστα με το κείμενο- δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βιβλίο κατάλληλο για παιδιά από πέντε ετών και πάνω.

Οι δύο ήρωες της ιστορίας μας, προσπαθούν να πλουτίσουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι είναι ήδη ζάπλουτοι. Είναι ζάπλουτοι σε αισθήματα και σε ψυχικά χαρίσματα. Εκεί άλλωστε δεν αξίζει πραγματικά να είναι κανείς πλούσιος; Μια γεμάτη καρδιά είναι απείρως πιο ωφέλιμη από ένα γεμάτο πορτοφόλι και αυτό είναι κάτι που τόσο η Κλάρα όσο και ο μικρός αδερφός της, θα μας το καταστήσουν απολύτως σαφές μέσα από την κατάληξη της περιπέτειάς τους.

Ιδανικό δώρο για νεαρούς αναγνώστες -ιδιαιτέρως ψυχαγωγικό και ψυχωφελές- το “Η αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια”, του Ντιμίτερ Ινκιόφ, σας περιμένει στα ράφια των βιβλιοπωλείων να το αποκτήσετε και να το χαρίσετε στα παιδιά σας. Εξαιρετικό!

Οπισθόφυλλο

Ευχήθηκες ποτέ να βρεις τη σχολική σου τσάντα γεμάτη λεφτουδάκια; Η Κλάρα πάντως θέλησε κάτι περισσότερο. Και ό,τι βάλει στο μυαλό της το πετυχαίνει!

Οι αξεπέραστοι ήρωες του Ντιμίτερ Ινκιόφ, με το μοναδικό χιούμορ και την ανόθευτη αθωότητα της ηλικίας τους, μπλέκουν σε απίθανες περιπέτειες!

Στο όγδοο βιβλίο η Κλάρα γίνεται εκατομμυριούχος, ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο παίρνει φωτιά κι ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας λαμβάνει ένα παράξενο γράμμα στο οποίο και απαντάει!Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η αδερφή μου η Κλάρα και τα ωραία λεφτουδάκια
Meine schwester Klara und das liebe geld

Συγγραφέας

Ντιμίτερ Ινκιόφ
Dimitar Janakiew Inkiow

Εικονογράφος

Φριτζ Γκόλερ
Fritz Goller

Μετάφραση

Εύα Βαρδάκη Βασιλείου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Πατάκη

Ημερομηνία έκδοσης

Πρώτη έκδοση: Πατάκης, 1998
Πρώτη παρούσα έκδοση: Πατάκης, Μάρτιος 2022

Αριθμός σελίδων

96

ISBN

978-960-16-8615-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.