«Οι Άγγελοι της Φλωρεντίας», της Τζοάνας Χάινς – Angels of the flood – Joanna Hines

Είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει το σασπένς των αστυνομικών μυθιστορημάτων με την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα που απέπνεε η Φλωρεντία στα μέσα του προηγούμενου αιώνα αλλά και το άρωμα της Ιταλικής υπαίθρου των ημερών μας. Η […]

Γράφει: Matia Gr
«Οι Άγγελοι της Φλωρεντίας», της Τζοάνας Χάινς – Angels of the flood – Joanna Hines
Tags

Είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει το σασπένς των αστυνομικών μυθιστορημάτων με την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα που απέπνεε η Φλωρεντία στα μέσα του προηγούμενου αιώνα αλλά και το άρωμα της Ιταλικής υπαίθρου των ημερών μας. Η γραφή της Χάινς πάντα δροσερή, γεμάτη με εικόνες και με ένα ιδιαίτερο χιούμορ συμβάλει στο να κάνει αυτό το βιβλίο ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Η συγγραφέας όντας μία από τους Αγγέλους της Φλωρεντίας ή Αγγέλους της λάσπης, έχει ζήσει τόσο την πόλη όσο και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Νοέμβρη του 1966 και έτσι μπορεί και το καταφέρνει με επιτυχία, όχι απλά να μας δώσει μια γεύση από το παρελθόν της Φλωρεντίας αλλά να μας μεταφέρει μέσα από το βιβλίο της σε αυτές τις δύσκολες ώρες της πανέμορφης Ιταλικής πόλης.
Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Κέιτ Χόλαντ μια Αγγλίδα συντηρήτρια έργων τέχνης η οποία ήταν μία από τους Αγγέλους της Λάσπης όπως και η συγγραφέας. Το βιβλίο ξεκινά με μια διάλεξη της Κέιτ για τον πίνακα του Τιτσιάνο (Tiziano) «η εκδορά του Μαρσύα». Την διάλεξη αυτή παρακολουθεί και ο Ντέιβιντ Κλέι, ένας άνθρωπος που είχε να δει η Κέιτ από τις ημέρες της πλημμύρας της Φλωρεντίας το 1966. Τότε που από όλα τα μέρη της γης μαζεύτηκαν νέοι άνθρωποι για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των έργων τέχνης και των κτιρίων που είχαν πάθει ζημιές από την πλημμύρα του ποταμού Άρνου. Εκείνη την εποχή, εκτός από τον Ντέιβιντ, η Κέιτ είχε γνωριστεί και με την Φραντσέσκα Μπερτόνι μια ιδιόρρυθμη κοπέλα που έχασε τη ζωή της σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από τότε η Κέιτ δεν είχε ξαναπάει στην Ιταλία μιας και μεταξύ άλλων η Ανέτε Μπερτόνι, η μητέρα της Φραντσέσκας, θεωρεί την Κέιτ υπεύθυνη για τον θάνατο της κόρης της. Προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το μυστήριο που έχουν δημιουργήσει κάποιοι πίνακες ζωγραφικής, η Κέιτ θα επισκεφθεί την Ιταλία αποφασισμένη να αντιμετωπίσει και τις δικές της ερινύες που έχουν στοιχειώσει το παρελθόν της.
Το «ταξίδι» με ξεναγό την Τζοάνα Χάινς ήταν τόσο απολαυστικό όσο και ενδιαφέρον. «Οι Άγγελοι της Φλωρεντίας» δεν είναι απλά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα λογοτεχνικό έργο αξίας που πρέπει τόσο να το διαβάσετε όσο και να το συμπεριλάβετε στα βιβλία της βιβλιοθήκης σας. Η συγγραφέας αξίζει αναμφίβολα την προσοχή σας και είμαι σίγουρος ότι θα μας απασχολήσει όλους μας ευχάριστα και στο μέλλον.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένα παγερό χειμωνιάτικο πρωινό σε μια λοφοπλαγιά στην Τοσκάνη, το πάρτι έχει τελειώσει, η παρέα των φίλων είναι χαρούμενη… για μια πολύτιμη νύχτα κατάφεραν να δραπετεύσουν απ’ τον όλεθρο της πλημμύρας στη Φλωρεντία. Πώς θα μπορούσαν να ξέρουν ότι η μεγαλύτερη φρίκη έπεται;

Φλωρεντία 1966: η πιο όμορφη πόλη στον κόσμο βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής από μια τρομερή πλημμύρα. Ούτε τουρίστες, ούτε αυτοκίνητα, μόνο μια θάλασσα λιπαρής λάσπης. Οι νεαροί εθελοντές από το εξωτερικό που ήρθαν προς διάσωση των κτιρίων και των έργων τέχνης έγιναν γνωστοί με το όνομα «Άγγελοι της Φλωρεντίας». Η Κέιτ Χόλαντ ήταν μια απ’ αυτούς, μέχρι που ο φρικιαστικός θάνατος της φίλης της, της Φραντσέσκα την ανάγκασε να επιστρέψει στην Αγγλία δίνοντας όρκο να μην ξαναγυρίσει ποτέ.

Τώρα, για πρώτη φορά ύστερα από τριάντα χρόνια, η Κέιτ πρέπει να ξαναπάει στην Ιταλία. Κάποιος της έχει στείλει έναν ανεκτίμητο πίνακα… αλλά του έχει κάνει αλλαγές που αγγίζουν τα όρια του βανδαλισμού. Ποιο είναι το μυστήριο μήνυμα που κρύβει; Ο δρόμος της την οδηγεί πίσω στο πατρικό της Φραντσέσκα, όπου ξαναβρίσκει την οικογένειά της, μια οικογένεια που τα σκοτεινά της μυστικά ήταν τόσο πολλά όσο και τα έργα τέχνης που τους ανήκαν. Κι όταν συναντά ξανά την μικρότερη αδελφή της Φραντσέσκα, η ζωή της Κέιτ βρίσκεται ξαφνικά σε κίνδυνο.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα