«Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Τον Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το νέο παιδικό βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Έχει τον τίτλο «Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!» και την εικονογράφησή του υπογράφει ο Πέτρος Χριστούλιας.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!, Βασίλης ΠαπαθεοδώρουΛοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!, Βασίλης Παπαθεοδώρου

Υπόθεση βιβλίου

Τι θα κάνατε εάν ξαφνικά από το παράθυρο του σπιτιού σας μπούκαρε ένας λαγός; Ένας λαγός όμως, που είναι φορτωμένος με όλα σας τα ελαττώματα! Και μη νομίζετε πως μπήκε από τη μιά για να βγει από την άλλη! Όοοοοοχι! Μπήκε και έχει σκοπό να μείνει! Εγκατάσταση κανονική!

Ναι, σας καταλαβαίνω. Και εγώ, αλλά κυρίως ο μικρός ήρωας του βιβλίου μας φρίξαμε!

Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή τα γεγονότα. Εκεί λοιπόν που καθόταν ήσυχος ήσυχος και διόλου ανήσυχος ο μικρός μας, ξαφνικά χτυπά η πόρτα του σπιτιού του…


Τοκ, τοκ.
“Ποιος είναι;”
“Ο λαγούδος της γειτονιάς”.
“Δεν ανοίγω την πόρτα σε άγνωστους”.
“Καλά, θα μπω απ’ το παράθυρο”.

Μία που το είπε και μία που το έκανε ο λαγούδος!


“Λοιπόν, ξέρεις κάτι;” μου λέει μασουλώντας ένα καρότο. “Πιστεύω πως θα γίνουμε πολύ καλοί φίλοι. Γιατί εμείς οι δύο μοιάζουμε”.

Και πριν καλά καλά καταλάβει τι συνέβη και πως και σε τι μοιάζει με τον λαγούδο, αυτός όρμησε στο επόμενο δωμάτιο αφήνοντας πίσω του τον μικρό με ανοιχτό το στόμα και το πάτωμα γεμάτο με λασπωμένες πατουσιές!

“Έεεεεει! Χάλια το έκανες το πάτωμα!” του φωνάζει ο μικρός.
“Έλα, δεν πειράζει, κι εσύ τα ίδια κάνεις, θα τα καθαρίσει η μαμά σου! Τι; μήπως δεν έχει σκούπα και φαράσι;” του απαντά ο λαγός.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή! Ο λαγός μπαίνει στο δωμάτιό του. Α! τι τέλεια! Νιώθω σαν στο σπίτι μου! Τι καλά που έχεις πεταμένα όλα τα ρούχα, τα παπούτσια και τα παιχνίδια σου στο πάτωμα! Θέλω κι εγώ! Ανοίγει την βαλιτσάρα του (ναι, ξέχασα να σας πω πως κουβαλούσε και μια μεγάλη βαλίτσα μαζί του ο λαγός) και μια και δυό, αρχίζει να πετάει και τα δικά του ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια στο πάτωμα!

Α, αυτό δεν άρεσε καθόλου στον φίλο μας! Καθόλου μα καθόλου! Όταν τόλμησε δε, να του κάνει παρατήρηση για την διόλου διακοσμητική παρέμβαση που έκανε στο δωμάτιο ο λαγός απλά συνέχισε τις… καταστροφές και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Κανένα δεν του ξέφυγε, μα και εκείνος δεν έφυγε! Εκεί και το βράδυ να τον ξυπνάει, να τον τρέχει, όλο κάτι να θέλει, όλο κάτι να χρειάζεται!

Και την επόμενη μέρα; Την επόμενη μέρα ο λαγός ανέλαβε εκ νέου την κουζίνα, τρώγοντας τα πάντα, φτύνοντας ότι δεν του άρεσε και ανταπαντώντας σε ότι κι αν του έλεγε ο πιτσιρικάς της ιστορίας μας. Μα υπήρχε και συνέχεια! Που πήγε μετά ο λαγούδος; Στο σχολείο! Μάλιστα, στο σχολείο! Εκεί κι αν έκανε τον χαμό τον μέγα! Δεν του ξέφυγε κανείς και τίποτα! Έσκισε, χάλασε, είπε ψέματα, έκανε πειράγματα, έκανε και χωρατά.

Ούτε την χαρά της επίσκεψης στην παιδική χαρά δεν άφησε! Δείτε τι μας αφηγείται ο… παθών!


Στην παιδική χαρά τα παιδιά μας αποφεύγουν. Μάλλον έχουν δίκιο. Γιατί όταν πάμε στην κούνια… “Εγώ την είδα πρώτος!”
Όταν πάμε στην τσουλήθρα… “Θέλω κι άλλο! Θέλω κι άλλο! Θέλω κι άλλο!”
Και όταν πάμε στην τραμπάλα: “Να φύγουν αυτοί. Δεν τους θέλω”.

Τι λέτε; θα καταφέρει ο ήρωας του βιβλίου μας να βρει τρόπο να ξεφορτωθεί τον λαγούδο της γειτονιάς;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Διαβάζοντας το παιδικό βιβλίο «Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, γέλασα, με έπιασε και ρίγος, έτριξα και λιγουλάκι τα δόντια μου! Γιατί; Μαμά μεγάλων παιδιών εδώ, οπότε… κάτι παλιά δικά μου, καταλαβαίνετε.

Νομίζω πως κάθε γονιός -εκτός βέβαια από εκείνους, τους ανυποψίαστους, που έχουν ακόμα βρέφος λέω- θα αναγνωρίσει πολλές από τις αταξίες του λαγού και όλα, μα όλα, επακριβώς τα λεγόμενά του!

Με έναν εξαιρετικά αστείο, διασκεδαστικό και κυρίως σωστό τρόπο, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου καταφέρνει να παρουσιάσει στους μικρούς αναγνώστες τον βασικό κανόνα καλής συμπεριφοράς, που λέει πως δεν κάνουμε αυτά που δεν θέλουμε να μας κάνουν.

Ο Λαγούδος της ιστορίας μας δεν συμπεριφέρεται καθόλου σωστά. Ο συγγραφέας με τρόπο ευρηματικό κερδίζει τον αναγνώστη με τις αστείες καταστάσεις που συμβαίνουν με το που εμφανίζεται ο λαγός στην ζωή του και επιτυγχάνει αυτό που τόνοι νουθεσιών δεν θα κατάφερναν. Να υποψιαστεί, να καταλάβει, και να αφομοιώσει ο αναγνώστης το πόσο ενοχλητικό είναι για τους γύρω του αλλά και πόσο επιζήμιο για τον ίδιο του τον εαυτό, το να ζει χωρίς κάποια όρια και τάξη, κάνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη ότι του έρχεται την κάθε στιγμή.

Είναι μια ιστορία σπαρταριστική, ξεκαρδιστική, νουθετηστική και απίστευτα αντιπροσωπευτική! Μια ιστορία που της έχει δώσει όψη ο Πέτρος Χριστούλιας με την εύθυμη, χιουμοριστική και πάρα μα πάρα πολύ επιτυχημένη εικονογράφησή του, δημιουργώντας έτσι ένα βιβλίο καλοδουλεμένο που θα το διαβάζεις κάθε φορά που θέλεις να γελάσεις!

Ναι, το «Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!» είναι τέλειο! Ναι, είναι φανταστικό! Ναι, το απόλαυσα απίστευτα! Ναι, γέλασα δυνατά!

Ναι, διαβάστε το! Διαβάστε το πριν το διαβάσετε στα παιδιά σας! Έτσι θα μπορείτε να τους το διαβάζετε χωρίς να χάνεται η φωνή σας από τα γέλια!

Οπισθόφυλλο:

Ένας πολύ ενοχλητικός και κακότροπος λαγούδος εισβάλει στη ζωή του πρωταγωνιστή και την κάνει άνω κάτω. Φωνάζει, τσιρίζει, τα θέλει όλα δικά του.

«Εμείς οι δύο μοιάζουμε», λέει στο μικρό αγόρι.

Τότε αυτό, σκέφτεται καλά και σιγά σιγά αρχίζει να μη θέλει να είναι όπως αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης.

Το Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει! είναι ένα βιβλίο που δείχνει στα παιδιά πως μερικές φορές είναι καλό να υπάρχουν κάποια όρια και κάποια τάξη.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Πέτρος Χριστούλιας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων

30

ISBN

978-960-03-6900-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.