Ματιά

«Λούλου η ανήσυχη γουρουνίτσα», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ένα ακόμα μέλος της παιδικής-προεφηβικής σειράς «Απρόσμενοι Φίλοι» των εκδόσεων Καστανιώτη, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία και σας περιμένει. Με κείμενο του Βασίλη Παπαθεοδώρου και εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, η Λούλου η ανήσυχη γουρουνίτσα, θα σας κλέψει την καρδιά!

Γράφει: Matia Gr
«Λούλου η ανήσυχη γουρουνίτσα», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Υπόθεση βιβλίου

“Μαμά; Θα πάω διακοπές! Μπορείς σε παρακαλώ να μου κρατήσεις την Λούλου αυτές τις μέρες;” Έτσι ξεκίνησαν όλα! Η Έλινορ και ο Τζακ -ο άντρας της- δέχτηκαν και η κόρη τους έφυγε ήσυχη και ευτυχισμένη για τις διακοπές της.

Η ζωή του ζευγαριού κυλούσε ήρεμα. Ο Τζακ κάθε μέρα έπαιρνε μαζί του τον σκύλο τους τον Μαξ και πήγαινε για κυνήγι. Όσο για την Έλινορ; Ω, η Έλινορ δεν έβγαινε συχνά από το σπίτι -ήταν άρρωστη και έπρεπε να παίρνει τακτικά τα φάρμακά της- αλλά έκανε την καλύτερη παρέα με την Λούλου.

Όχι, δεν ήταν εγγονάκι της η Λούλου. Ήταν μια αεικίνητη… μικρή γουρουνίτσα που όλη μέρα έπαιζε, έτρωγε και χοροπηδούσε γύρω από την Έλινορ. Μα κι εκείνη…


Το τάιζε, του μίλαγε, το έβαζε στο σπίτι, παίζανε μαζί. Η Λούλου ήταν ευτυχισμένη. Και πάχαινε, πάχαινε συνέχεια. Κι όταν μετά από καιρό γύρισε η κόρη να την πάρει, η Λούλου δεν ήθελε να φύγει. Τόσο πολύ είχε αγαπήσει την Έλινορ και το καινούργιο σπιτικό της.

Όπως και να το κάνουμε, η Λούλου είχε βρει την βολή της στο σπίτι της Έλινορ, συν κάποια προνόμια, λιχουδιές και συντροφιά όλη μέρα. Γιατί να θέλει να επιστρέψει;

Έτσι έκατσαν μαζί κρατώντας συντροφιά η μία στην άλλη. Τις σπάνιες φορές που έβγαινε η Έλινορ και πήγαινε στην πόλη για ψώνια, οι κάτοικοι την έβλεπαν να κρατά από το λουρί την Λούλου και την κορόιδευαν.


“Έρχεται η τρελή με το γουρούνι”, έλεγαν μεταξύ τους και γελούσαν.
Και μετά, όταν πλησίαζαν τη Λούλου, γελούσαν μαζί της.
“Πόπο, τι χοντρό γουρούνι”, “Πρώτη φορά βλέπουμε κάτι τέτοιο”, “Μα καλά, τι άσχημο ζώο είναι αυτό;”.
Γελούσαν και τους απέφευγαν.

Στις παιδικές χαρές οι γονείς απέτρεπαν τα παιδιά τους ακόμη και από το να κοιτάζουν την Λούλου και τα έπαιρναν μακριά. Ήταν χοντρή και άσχημη, λέει, και ίσως και να ήταν -θα πω εγώ- μα έλεγαν και πως ήταν βρώμικη, γεμάτη μικρόβια, πράγμα που δεν ίσχυε καθόλου. Καθημερινό μπάνιο προσέφερε η Έλινορ στην αγαπημένη της Λούλου και αυτή το απολάμβανε με χαρά!

Ώσπου μια μέρα, το ζεύγος αποφάσισε να πάει μια μεγάλη εκδρομή! Θα πήγαιναν με το τροχόσπιτο στην λίμνη! Η Έλινορ θα άλλαζε παραστάσεις, ο Τζακ θα έκανε το αγαπημένο του ψάρεμα και ο Μαξ ο σκύλος με την Λούλου την γουρουνίτσα θα έτρεχαν ελεύθερα στο δάσος!

Έτσι κι έγινε. Μα κάποια στιγμή, ενώ ο Τζακ είχε πάει για ψάρεμα και τα ζώα έκαναν τις βόλτες τους στο δάσος, η Έλινορ αισθάνθηκε αδιαθεσία. Πήγε να πάρει τα χάπια της, μα τα είχε ξεχάσει στο σπίτι. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει πριν λιποθυμήσει, ήταν να πετάξει με δύναμη το ξυπνητήρι στο τζάμι του τροχόσπιτου και να το σπάσει, ζητώντας βοήθεια.

Ο Μαξ τρόμαξε πολύ από αυτόν τον θόρυβο, μα η Λούλου, όχι! Η Λούλου κατάλαβε πως η κυρά της χρειαζόταν βοήθεια, πως κινδύνευε! Με όλη της τη δύναμη λοιπόν άρχισε να πέφτει πάνω στην πόρτα του τροχόσπιτου μέχρι να την ρίξει κάτω. Ναι, δεν είχε κάνει λάθος, η Έλινορ ήταν πεσμένη αναίσθητη στο πάτωμα.

Η Λούλου βγήκε τρέχοντας έξω και έτρεξε με όλες της τις δυνάμεις μέχρι τον δρόμο, μακριά, πέρα από το δασάκι προσπαθώντας να καλέσει σε βοήθεια τα περαστικά αυτοκίνητα. Μα κανείς δεν έδινε σημασία σε ένα γουρούνι. Έκανε ότι μπορούσε, ακολουθούσε τρέχοντας τα αυτοκίνητα, γυρνούσε πίσω και στο τροχόσπιτο να δει την Έλινορ και ξανά πίσω πάλι να ζητά βοήθεια από τους ανθρώπους.

Μέχρι που ένα αυτοκίνητο σταμάτησε! Ο οδηγός του θα καταλάβει τι θέλει η ανήσυχη γουρουνίτσα από αυτόν; Η Λούλου θα καταφέρει να σώσει την αγαπημένη της Έλινορ;


[grbk https://www.greekbooks.gr/loyloy-i-anisychi-goyroynitsa.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Το νέο μέλος της παιδικής-προεφηβικής σειράς «Απρόσμενοι Φίλοι» των εκδόσεων Καστανιώτη, είναι ένα βιβλίο άρτιο, μοναδικό και απολαυστικό, όπως ακριβώς όλα τα προηγούμενα και αγαπημένα βιβλία της σειράς αυτής, που μας αφηγούνται εκπληκτικές ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα με πρωταγωνιστές ζώα.

Στο πρώτο μέρος είναι η απολαυστική αφήγηση της ιστορίας δοσμένη με μοναδικό τρόπο από τον ταλαντούχο συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει με λίγα λόγια μα με συγκεκριμένα στοιχεία η πραγματική ιστορία και στο τρίτο μέρος υπάρχει ένα εξαιρετικό τρίβιαλ γνώσεων για το συγκεκριμένο είδος του ζωικού βασιλείου γραμμένο με ιδιαίτερα ευχάριστο, αστείο και απολαυστικό τρόπο!

Η εξαιρετική εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή συνοδεύει άριστα το κείμενο και μαζί του δημιουργεί ένα ακόμα λογοτεχνικό στολίδι από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα στολίδι που θα λατρέψετε όσο και την ηρωίδα του την Λούλου την γουρουνίτσα που όλοι -μετά το κατόρθωμά της- της έδιναν λιχουδίτσα!

Οπισθόφυλλο:

ΗΠΑ, 1998: Η Λούλου δεν ήταν όμορφη, τα αφεντικά της όμως τη λάτρευαν. Και αυτή τους το ανταπέδωσε, όταν η κυρία της έπεσε κάτω άρρωστη και η Λούλου βγήκε στο δρόμο προσπαθώντας να φέρει βοήθεια από τα αμάξια που περνούσαν. Η συγκινητική ιστορία μιας γουρουνίτσας που έσωσε την κυρία της και έγινε διάσημη, κάνοντας όλους τους ανθρώπους να δουν την πραγματική της ομορφιά.

Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


[grbk https://www.greekbooks.gr/loyloy-i-anisychi-goyroynitsa.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Λούλου η ανήσυχη γουρουνίτσα

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτης

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2021

Αριθμός σελίδων

30

ISBN

978-960-03-6865-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα