«Μικροί επιστήμονες 1», Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μικροί επιστήμονες 1», Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού

Ένα υπέροχο βιβλίο με εύκολες ιδέες για να κάνετε Steam στο σπίτι, κατάλληλο για παιδιά 4+, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2020 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει τον τίτλο «Μικροί επιστήμονες 1» και το έχει γράψει η Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Μικροί επιστήμονες 1», Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού

Κριτική και εντυπώσεις

STEM είναι το ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων Science, Technology, Engineering, Mathematics και περιγράφει έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης, με πιο διαδραστικό χαρακτήρα, που άρχισε να εφαρμόζεται στην Αμερική προκειμένου να βελτιώσει στους συγκεκριμένους τομείς την απόδοση των μαθητών, η οποία παρουσίαζε πτώση. Στην πορεία προστέθηκε το Α από τη λέξη Arts και έγινε STEAM. Το νέο δεδομένο μπήκε για να προσθέσει μια καλλιτεχνική πτυχή στη STEM διαδικασία. Κρίθηκε απαραίτητο, αφού τα καλλιτεχνικά αποτελούν πηγή έκφρασης και έμπνευσης των παιδιών.
S: παρατήρηση, ανακάλυψη, διαπίστωση, καταγραφή παρατηρήσεων, υπόθεση, συμπέρασμα.
Τ: εξέλιξη, καινοτομία, προγραμματισμός, ρομπότ, συνδέσεις, εντολές, κώδικες.
Ε: κατασκευές, συναρμολογήσεις, σχέδιο, βίδες, εξήγηση, λύσεις, επιδιορθώσεις, βελτιώσεις, υλικά.
Α: δημιουργικότητα, ελευθερία, χρώματα, φαντασία, τέχνη, σχήματα, υφές, αισθητική, άποψη.
Μ: γεωμετρία, ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις, σειραθετήσεις, ζύγισμα, μέτρημα, υπολογισμοί.

Χρώματα: Μαθαίνουμε ποιά είναι τα βασικά και ποιά τα δευτερεύοντα χρώματα και δοκιμάζουμε πειραματιζόμενοι για το αν μπορούμε να τα… εξαφανίσουμε!

Απορροφητικότητα: Ποιά είναι τα απορροφητικά υλικά που μπορούμε να βρούμε εύκολα γύρω μας; Αν ποτίσουμε ένα χάρτινο χρωματιστό λουλούδι τι μπορεί να συμβεί;

Μαγνήτες: Που τους βρίσκουμε, πως τους χρησιμοποιούμε; Τι συμβαίνει όταν πλησιάζουμε τους πόλους δύο μαγνητών; Ποιά υλικά έλκουν; Τι τους… απωθεί; Εμπρός να φτιάξουμε μια πυραμίδα! Μια πυραμίδα έλξης!

Φως – σκιά: Από που έρχεται το φως και που πηγαίνει; Και η σκιά; Τι κυνηγά; Μπορώ άραγε να δώσω ή να παρακολουθήσω μια παράσταση σκιών;

Ρεύμα: Υπάρχει στη φύση; Μπορώ άραγε να ανάψω την λάμπα χωρίς να αγγίξω τον διακόπτη; Και τι υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;

Υδραυλική πίεση: Πως λειτουργεί η πίεση και τι αποτελέσματα έχει στο καζανάκι της τουαλέτας; Ετοιμαστείτε! Σε τρία απλά βήματα έχουμε Αγώνα νερού! Αμέσως μετά θα θα εκτοξεύσουμε και έναν πύραυλο!

Απλές μηχανές: Βρίσκονται παντού γύρω μας και κάνουν την ζωή μας ευκολότερη. Μπορούμε να φτιάξουμε μια μηχανική πόρτα, ένα κουτί έκπληξη, μια τροχαλία, ένα τελεφερίκ και έναν… μοχλόδειλο!!!

Βάρος: Τι είναι; Γιατί υπάρχει; Πως το μετράμε; Τι λέτε, φτιάχνουμε μαζί μείγμα oobleck να το μελετήσουμε και να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας;

Ισορροπία: Σας αρέσει η τραμπάλα; Κι εμένα, πολύ! Ελάτε! Μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε μια τραμπάλα ατομικής ισορροπίας!

Πρώτα βήματα στην ρομποτική: Αλήθεια; Μπορώ να ακολουθήσω τις οδηγίες να φτιάξω μαρκαδορομπότ;

Το «Μικροί επιστήμονες 1», της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, είναι ένα βιβλίο γεμάτο ιδέες και εικόνες με πολύ ενδιαφέροντα πειράματα που περιγράφονται απλά και κατανοητά. Οι οδηγίες για τα πειράματα γίνονται απόλυτα κατανοητές αφού αναφέρονται τα υλικά, ένα ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά και φωτογραφίες για κάθε βήμα.

Βοηθοί μας σε αυτό το βιβλίο είναι οι μικροί Αθηνά και Νικόλας και όποτε χρειάζεται τους βοηθά στα πειράματα και η Μαριλίζα, η συγγραφέας του βιβλίου. Τις φωτογραφίες υπογράφει ο Μανώλης Τσάφος. Υπάρχει μάλιστα και λεξιλόγιο που έχει το σύνολο των λέξεων που ίσως χρειαστεί να εξηγήσουμε στο παιδί, ώστε να τις κατανοήσει καλύτερα.

Ένα βιβλίο που είναι φτιαγμένο για παιδιά από 4 ετών και άνω. Υπάρχει τρόπος να έχουμε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά μας προσφέροντάς τους και γνώση ακολουθώντας τα βήματα του «Μικροί επιστήμονες 1», της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, και κάνοντας πειράματα και κατασκευές που θα τα βοηθήσουν να κάνουν τα πρώτα τους επιστημονικά βήματα στον χώρο των επιστημών, της τεχνολογίας, των τεχνών, των μαθηματικών και της μηχανικής ώστε να φέρουν με καμάρι τον τίτλο του μικρού επιστήμονα!

Μην το χάσετε!


Αγοράστε το «Μικροί επιστήμονες 1», της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, κάνοντας κλικ εδώ!


Οπισθόφυλλο:

Μπορώ να εφεύρω έναν τρόπο να εξαφανίζω χρώματα; Υπάρχει τρόπος να σκαρφαλώσει το νερό αντί να πέσει κάτω; Γίνεται να εκτοξεύσω πύραυλο μέσα στο σπίτι;

Ένα βιβλίο με ιδέες για εύκολα και διασκεδαστικά πειράματα και κατασκευές, που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι, ώστε αυτά να εξασκηθούν με τον πιο ευχάριστο τρόπο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Κάνετε STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) με το παιδί σας, παίζοντας δημιουργικά με την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά.

Είστε έτοιμοι λοιπόν να γίνετε «Μικροί Επιστήμονες»;

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μικροί επιστήμονες 1

Υπότίτλος βιβλίου

Εύκολες ιδέες για να κάνετε Steam στο σπίτι, για παιδιά 4+

Συγγραφέας

Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού

Φωτογραφίες

Μανώλης Τσάφος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούλιος 2020

Αριθμός σελίδων

73

ISBN

978-960-03-6722-5

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη


Αγοράστε το «Μικροί επιστήμονες 1», της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, κάνοντας κλικ εδώ!


Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα