«Μπαμπά σ’ αγαπώ», Μάρω Θεοδωράκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μπαμπά σ’ αγαπώ», Μάρω Θεοδωράκη

Το νέο παιδικό βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη έχει τίτλο «Μπαμπά σ’ αγαπώ» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, τον Μάιο του 2020, με εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Μπαμπά σ’ αγαπώ», Μάρω Θεοδωράκη

Υπόθεση βιβλίου

Τον μπαμπά μου τον ξέρω από τότε που γεννήθηκα. Για μένα είναι ο ήλιος μου. Για κείνον είμαι το λουλούδι του. Δηλαδή η χαρά του. Πόσο μου αρέσει όταν με φωνάζει έτσι.

Πιο πολύ όμως ξέρετε τι απολαμβάνει η μικρή μας φίλη; Το να χώνεται στο κρεβατάκι της το βράδυ, να κάνει τάχα πως κοιμάται, ενώ περιμένει να την φιλήσει ο μπαμπάς της. Όταν αυτός το κάνει πέφτει σε έναν ύπνο γλυκό και ήσυχο και όλα γίνονται μαγικά.

Ο μπαμπάς της βλέπετε, το έχει αυτό το συνήθειο, να τα καταφέρνει πάντα ώστε να μην μουτρώνει το κοριτσάκι του αλλά να μην της κάνει και όλα τα καπρίτσια και τις παραξενιές.


Ο μπαμπάς μου, ο δικός μου ήλιος, συνήθως γυρίζει αργά από τη δουλειά. Μάλιστα, υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνω να τον ευχαριστηθώ. Ξέρω, βέβαια, ότι αυτό συμβαίνει με πολλούς μπαμπάδες. Όμως εγώ θέλω περισσότερο χρόνο μαζί του!

Έφτασε όμως ένα απόγευμα που στο σπιτικό τους υπήρχε μια παράξενη ησυχία, υπήρχε λίγος θυμός, λίγο πείσμα, και μπόλικα κατσουφιάσματα. Και όταν γύρισε ο μπαμπάς από την δουλειά, τα σύννεφα μέσα στο σπίτι έγιναν σκοτεινότερα και ακόμα πιο μουντά.

Κάτι έγινε στη δουλειά, κάτι καθόλου ευχάριστο. Υπήρχαν “θέματα” στη δουλειά του, είπε ο μπαμπάς. Θέματα που τον έκαναν να κάθεται παραιτημένος στην πολυθρόνα, με τα μάτια να κοιτάζουν χαμηλά στο πάτωμα.

Το κοριτσάκι, όσο κι αν το σκεφτόταν, δεν μπορούσε να καταλάβει πως ήταν δυνατό να υπάρχει κάτι που να τον μεταμορφώνει από μάγο της χαράς και του ζεστού χαμόγελου σε άνθρωπο που δεν είχε διάθεση ούτε καν για το “λουλουδάκι” του.

  «Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», Ελιζαμπέτ Κομπρ


– Μπαμπάκα μου, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά. Που πουλάνε δουλειές να σου αγοράσω μία; ρώτησα αφού δεν κρατιόμουν άλλο.
– Λουλουδάκι μου εσύ! Δεν αλλάζει κάνεις τόσο εύκολα δουλειά, απάντησε εκείνος σχεδόν ψιθυριστά.
– Μα τόσο σπουδαία είναι η δουλειά σου, μπαμπά;
– Ναι, είναι. Σπουδαία και χρήσιμη. Είναι όπως έχεις εσύ το σχολείο. Αυτή είναι η δική σου η δουλειά. Μία πολύ σημαντική δουλειά. Δεν είναι χρήσιμη;

Μα ναι! Ήταν πολύ σημαντικό για την ηρωίδα του βιβλίου να πηγαίνει στο σχολείο της! Μάθαινε ένα σωρό πράγματα εκεί κάθε μέρα! είχε τη δασκάλα της, τους φίλους και συμμαθητές της. Τι να έκανε; όλη μέρα σπίτι; Α πα πα, ούτε να το σκεφτεί! Ε, από ότι της είπε ο μπαμπάς της και για αυτόν ήταν έτσι η δουλειά του. Του άρεσε πολύ, του ήταν απαραίτητη, αλλά… είχε και τις δυσκολίες της.

Και θα είχε χρόνο να τον περνάει μαζί της; Θα είχαν τις δικές τους ώρες; Να παίζουν επιτραπέζια ή την πριγκίπισσα και τον πρίγκιπα του παραμυθιού, να ζωγραφίζουν, να κάνουν αστεία και σκανταλιές;

Δυστυχώς από εκείνο το απόγευμα και μετά ο μπαμπάς δούλευε ακόμα περισσότερες ώρες και δεν είχε κέφι ή κουράγιο για τίποτα.


Αυτές τις αναποδιές όμως εγώ δεν θα τις άφηνα έτσι. Αλίμονο και αν άφηνα κάθε αναποδιά να μας κάνει κουμάντο. Άλλωστε ο μπαμπάς μου είναι πάντα εδώ για μένα. Έτσι τώρα θα είμαι κι εγώ εδώ για εκείνον.

Τι λέτε; θα τα καταφέρει η μικρή μας φίλη να βοηθήσεις τον μπαμπά της;;;

  «Ο θυμός», Δρ. Κατρίν Ντολτό και Κολίν Φορ Πουαρέ

Αγοράστε το «Μπαμπά σ’ αγαπώ», της Μάρως Θεοδωράκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Μπαμπά σ’ αγαπώ», της Μάρως Θεοδωράκη, είναι ένα βιβλίο συγκινητικό, αληθινό και ανθρώπινο.

Ασχολείται με θέματα που όλες οι σημερινές οικογένειες έχουν αντιμετωπίσει. Με ποιο σημαντικό από αυτά, τον χρόνο που οι γονείς μπορούν -λόγω των ωρών της εργασίας τους- να αφιερώσουν στα παιδιά τους, αλλά και την κακή διάθεση που μεταφέρουν από τον εργασιακό χώρο -αλλά και από την πίεση που τους ασκείται εκεί καθημερινά- στο σπίτι. Όμως για τα παιδιά οι γονείς είναι αυτό που όλη μέρα περιμένουν για να τους πουν τα νέα τους, να παίξουν, να μιλήσουν, να διαβάσουν βιβλία, να ονειρευτούν…

Το «Μπαμπά σ’ αγαπώ», της Μάρως Θεοδωράκη, είναι φωτεινό δείγμα του ότι ακόμα και ένα παιδί μπορεί, με τα αθώα του μάτια και τις μικρές του δυνάμεις, να βοηθήσει να πάρουν όλα τις πραγματικές τους διαστάσεις και να μπουν οι σωστές προτεραιότητες στην ζωή των ενηλίκων.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικογένεια και ακόμη περισσότερο η αγάπη του γονιού προς το παιδί αλλά και του παιδιού προς τον γονέα διαποτίζουν με τρυφερότητα και αγάπη την κάθε του σελίδα.

Με κείμενο πρωτότυπο, ουσιώδες και άμεσο, το «Μπαμπά σ’ αγαπώ» αποτελεί ένα γερό ταρακούνημα για κάθε γονιό. Θα μου πείτε είναι ένα βιβλίο παιδικό, τι δουλειά έχει να το διαβάσει ο γονιός; Έλα όμως που αυτό το βιβλίο θα είναι καλό να το διαβάσουν και οι δύο γονείς, γιατί αυτούς θα ωφελήσει ακόμη περισσότερο και από τον μικρό αναγνώστη για τον οποίο προορίζεται;

  «Το τέρας», Βασίλης Κουτσιαρής και Λίλα Καλογερή

Όταν -και όχι αν- ο μπαμπάς ή η μαμά το διαβάσουν, θα αλλάξουν εύκολα διάφορες καταστάσεις στη ζωή τους. Καταστάσεις που θα κάνουν καλό στους ίδιους αλλά κυρίως στο παιδί τους, στο πολυτιμότερο που έχουν επί γης.

Όσο για τους μικρούς μας φίλους; Θα το ευχαριστηθούν, θα μάθουν αλήθειες, θα καταλάβουν πολλά και θα τους ψυχαγωγήσει! Σε αυτό συμβάλλει φυσικά και η ποιοτική και αβρή εικονογράφηση που το πλαισιώνει. Ένα βιβλίο στολιδάκι γραμμένο με προσοχή και ευαισθησία από την Μάρω Θεοδωράκη!

Μην το χάσετε!

Οπισθόφυλλο:

Μπορεί στ’ αλήθεια ένας μπαμπάς να χαμογελάει περισσότερο και να κατσουφιάζει λιγότερο; Μπορεί να χαρίσει χρόνο στο «λουλούδι του», στην κόρη του, και να μην αφήσει τις αναποδιές να μπαίνουν στη μέση; Οι στιγμές και οι συνήθειες αλλάζουν όταν εκείνη ταρακουνάει τα νερά, διεκδικεί και απαιτεί την παρουσία του. Ένας όμορφος κόσμος ξετυλίγεται με άξονα τον πιο ισχυρό δεσμό, εκείνον του πατέρα και της κόρης. Μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα κι αγάπη για την πιο ζεστή αγκαλιά του κόσμου.


Αγοράστε το «Μπαμπά σ’ αγαπώ», της Μάρως Θεοδωράκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μπαμπά σ’ αγαπώ

Συγγραφέας

Μάρω Θεοδωράκη

Εικονογράφος

Νίκη Λεωνίδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2020

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-02-1508-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.