«Ο Παραμυθούλης», Ελένη Διακοπαναγιώτη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ο Παραμυθούλης», Ελένη Διακοπαναγιώτη

Ένα παραμύθι για τα παραμύθια, για τους προσωπικούς αγώνες μικρών και μεγάλων, για το πείσμα και την επιμονή με τα οποία πρέπει να αγωνίζεται κανείς για να τα καταφέρει. Μια ιστορία για την αξία της κοινωνικοποίησης, της φιλίας και της καλοσύνης.

Γράφει: Matia Gr
«Ο Παραμυθούλης», Ελένη Διακοπαναγιώτη

Ο Παραμυθούλης

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χειμωνιάτικη νύχτα που ο αέρας φυσούσε δυνατά και τα ξύλα στο τζάκι τριζοβολούσαν πετώντας μαγικές σπίθες, γεννήθηκε ένα χαριτωμένο και στρουμπουλό μωρό, ο Μυθούλης. Μητέρα του ήταν η αστείρευτη Φαντασία, πατέρας του ο ευγενής Παραμυθάς. Οι γονείς του τον καμάρωναν πολύ και ονειρεύονταν πως όταν μεγαλώσει, θα γίνει ένα όμορφο και αγαπημένο παραμύθι.

Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που θα γίνει, έτσι από μόνο του, αυτόματα. Χρειάζεται ο ίδιος ο Μυθούλης να προσπαθήσει και μάλιστα να προσπαθήσει πολύ για να το καταφέρει. Γι αυτόν τον λόγο κι όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, ο Παραμυθάς και η Φαντασία κάθισαν και φανέρωσαν στον γιο τους ποιος είναι ο προορισμός του, καθώς και τι θα πρέπει να κάνει για να φτάσει με επιτυχία σε αυτόν.


Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις το ταξίδι σου για να βρεις τον δικό σου ήρωα. Να φτιάξεις την δική σου ιστορία. Μια ιστορία με ζώα ή με ανθρώπους, με φτωχούς ή με βασιλιάδες, με νεράιδες ή με δράκους. Μια ιστορία που όλοι θα αγωνίζονται μέχρι το καλό να νικήσει το κακό.

Έτσι, ξεκίνησε η αναζήτηση του Μυθούλη για την δική του τέλεια, μοναδική, παραμυθένια ιστορία. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε -και πολύ σωστά έκανε- ήταν να ζητήσει βοήθεια. Και ποιος θα μπορούσε να του δώσει πιο σωστές συμβουλές από τους ίδιους τους ήρωες των παραμυθιών που έχουν ήδη γραφτεί; Για καλή του τύχη, οι περισσότεροι από αυτούς ζούνε σε ένα δάσος.

Μέσα σε αυτό το δάσος βρήκε τη Χιονάτη και τους 7 νάνους, την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Λύκο, τα τρία Γουρουνάκια και πολλούς, πολλούς άλλους. Ο καθένας απ’ αυτούς του έδωσε πολύτιμες συμβουλές, σύμφωνα βέβαια πάντα με την προσωπική του εμπειρία και διαδρομή στον κόσμο των παραμυθιών. Το πολυτιμότερο όμως που έλαβε από αυτούς τους
ήρωες, ήταν η φιλία τους. Γνώρισε πολύ κόσμο, ανθρώπους και ζώα, φτωχούς και βασιλιάδες, νεράιδες και δράκους. Η ζωή του άλλαξε και οι ορίζοντές του διευρύνθηκαν…

Καλά όλα αυτά, θα μου πείτε, με το ποθούμενο όμως τι έγινε; Κατάφερε ο Μυθούλης να ανακαλύψει ποιά θα είναι η υπέροχη, μοναδική και προσωπική του ιστορία; Το ολόδικό του παραμύθι; Χμ… Καταλαβαίνω την αγωνία σας, όμως πολλά πολλά δεν μπορώ να σας πω. Θα σας πω όμως πως οι φίλοι είναι πολύτιμοι. Και ο Μυθούλης είχε καλό του φίλο και αρωγό τον Κοντορεβυθούλη!

Τα τι, τα πως και κυρίως το αν τα κατάφερε θα τα μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο της Ελένης Διακοπαναγιώτη, «Ο Παραμυθούλης». Είναι ένα παραμύθι για τα παραμύθια, για τους προσωπικούς αγώνες μικρών και μεγάλων, για το πείσμα και την επιμονή με τα οποία πρέπει να αγωνίζεται κανείς για να τα καταφέρει. Μια ιστορία για την αξία της κοινωνικοποίησης, της φιλίας και της καλοσύνης. Είναι ακόμη κι ένα μάθημα για τους γονείς, που δεν πρέπει να δίνουν εκείνοι τους αγώνες των παιδιών τους αλλά να τα αφήνουν μόνα τους να ωριμάζουν, να αυξάνουν την αυτοεκτίμησή τους και την δύναμη της ψυχής τους. Η αγάπη των γονιών θα πρέπει να μην γίνεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη του παιδιού αλλά να μεγαλώνει την δύναμη του…


“Αυτό που θέλουμε και εγώ και η μητέρα σου, Μυθούλη, είναι να θυμάσαι πάντα πόσο ξεχωριστός είσαι για μας και να μη χάσεις ποτέ το χαμόγελό σου”, είπε σοφά ο Παραμυθάς κρατώντας σφιχτά από το χέρι τη Φαντασία.

Το «Ο Παραμυθούλης», της Ελένης Διακοπαναγιώτη, είναι μια ευχάριστη ιστορία με βαθιά νοήματα που θα γίνουν όμως εύκολα κατανοητά από τους μικρούς αναγνώστες του. Η συγγραφέας είχε την πρωτότυπη αυτή ιδέα και δημιούργησε το πλούσιο σε μηνύματα αυτό παιδικό ανάγνωσμα. Η εικονογράφος Θέντα Μιμηλάκη ζωντάνεψε την όμορφη αυτή ιστορία με τα πολύχρωμα, ιδιαίτερα, σχέδιά της. Έτσι φτιάχτηκε ο «Παραμυθούλης» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και σας περιμένει στα βιβλιοπωλεία για να σας μαγέψει με τη δική του ιστορία. Αναζητήστε το και χαρίστε το στα παιδάκια από 4 ετών και άνω.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια φορά κι έναν καιρό, μπροστά σ’ ένα αναμμένο τζάκι, γεννήθηκε ένα χαριτωμένο μωρό, ο Μυθούλης.
Ο Μυθούλης είχε προορισμό να ψάξει, να βρει και να διηγηθεί τη δική του ιστορία, έτσι ώστε να πάρει και το όνομά του.
Για να το καταφέρει αυτό, ζήτησε τη βοήθεια ηρώων άλλων παραμυθιών. Άραγε τον βοήθησαν;
Τι έμαθε για τη ζωή τους όταν τελειώνει η ιστορία κάθε παραμυθιού;
Γιατί στο τέλος ο Μυθούλης ονομάστηκε Παραμυθούλης;
Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν, μαζί την κόκκινη κλωστή της ανέμης παρέα με τον Μυθούλη, τον Παραμυθούλη.

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.