«Ο θησαυρός του κυβερνήτη», Σπύρος Πετρουλάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο θησαυρός του κυβερνήτη», Σπύρος Πετρουλάκης

Αναμφίβολα είναι από τα καλύτερα προεφηβικά βιβλία που κυκλοφορούν και θα σας κρατήσει άριστη συντροφιά τις καλοκαιρινές σας διακοπές -και όχι μόνο- είτε αυτές γίνουν στο Ναύπλιο, είτε σε κάποιο άλλο όμορφο μέρος της Ελλάδας μας.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ο θησαυρός του κυβερνήτη»,  Σπύρος Πετρουλάκης

Υπόθεση βιβλίου

Μια βόλτα και πολύ παιχνίδι ακυρώνονται από την πρωινή καταιγίδα.

Η Άρτεμις απογοητευμένη κοιτάζει τη βροχή από το παράθυρο του σπιτιού της. Ξαφνικά βλέπει τον συμμαθητή της Ερμή, με τον κολλητό του φίλο Ηρακλή, φορώντας τα αδιάβροχά τους, να τρέχουν και να χώνονται στο απέναντι ετοιμόρροπο και εγκαταλελειμμένο από χρόνια σπίτι. Μα τι κάνουν άραγε εκεί;

Μετά από σύντομη τηλεφωνική συζήτηση με τις κολλητές της φίλες, Δήμητρα και Αφροδίτη, αποφασίζουν να τους ακολουθήσουν! Κουκουλωμένες με τα αδιάβροχά τους, και με την Αφροδίτη να σπρώχνει βιαστικά τον Άτλαντα -το αναπηρικό αμαξίδιο της Αρτέμιδος- πέρασαν στην απέναντι πλευρά του δρόμου και…


Το παλιό σπίτι φάνταζε τρομακτικό και απειλητικό, αφού μέσα στο μυαλό τους είχε πάρει φανταστικές διαστάσεις. Φυσικά, τα αγόρια ήταν εκείνα που είχαν γιγαντώσει τον φόβο τους, αφού έλεγαν συχνά για τα φαντάσματα που ζούσαν μέσα στο ερειπωμένο κτίσμα. Ωστόσο, σήμερα τα κορίτσια είχαν αποφασίσει να υπερβούν αυτούς τους φόβους.
Πλίνθινοι τοίχοι και ξύλινα παράθυρα που έσταζαν από το νερό της βροχής τις περίμεναν. Η ξεχαρβαλωμένη πόρτα, κρεμασμένη σε ένα μόνο μεντεσέ, έμοιαζε έτοιμη να σωριαστεί κάτω. Ο αέρας την έκανε να κουνιέται και να τρίζει με έναν ανατριχιαστικό ήχο. Κοίταξαν μέσα.

Όσο για το εσωτερικό του; Είναι γεμάτο αράχνες, σκόνη, υγρούς τοίχους και ένα σωρό παλιά καθημερινά πράγματα από χρόνια αχρησιμοποίητα. Μισοκατεστραμμένα από το πέρασμα του χρόνου έπιπλα και υφάσματα.

Η Δήμητρα βρίσκει και προσπαθεί πρόχειρα να ξεσκονίσει μια εικόνα του Αγίου Αναστασίου του Νεομάρτυρα, πολιούχου του Ναυπλίου -της πόλης τους. Καθώς την σηκώνει στα χέρια της, από πίσω της πέφτουν καλά τυλιγμένα φύλλα χαρτιού! Ένα παλιό, έτοιμο να διαλυθεί, κιτρινισμένο τετράδιο που η ετικέτα του γράφει: “Αντίγραφον” εξάπτει την περιέργεια τους. Τα κορίτσια αποφασίζουν να το πάρουν μαζί τους. Η πρώτη του σελίδα λείπει

  «Τα κλεμμένα μαργαριτάρια», Ένιντ Μπλάιτον


“…και μόνον τότε θα σου αποκαλυφθεί ολάκερο το μυστικό. Η ώρα της ανταμοιβής σου θα έχει φτάσει όταν ο μεγάλος Θησαυρός του Κυβερνήτη θα είναι στα χέρια σου. Όμως, μην ξεχνάς! Για να φτάσεις στον θησαυρό, θα πρέπει να συνεργαστείς με τον Διομήδη, την Αντιγόνη Μ., τον Περικλή, την Ασπασία και τον Μπαρμπέρη. Αυτό θα είναι το τάγμα σου”.

Η συνέχεια του γρίφου φαίνεται κάπως πιο κατανοητή, χάρη στις γνώσεις που έχουν τα κορίτσια τόσο στην Ελληνική Μυθολογία όσο και στην Ιστορία του ιδιαίτερου τόπου τους. Οι επόμενες σελίδες όμως περιέχουν όλο και δυσκολότερα αινίγματα, όλο και πιο περίπλοκους γρίφους.

Έτσι, ζητούν την βοήθεια του νεαρού δασκάλου τους, του κυρίου Άρη, ο οποίος ακούει με προσοχή και δέχεται να τις βοηθήσει θέτοντας έναν και μόνο όρο: να ενταχθούν στην ομάδα -δικαιωματικά- ο Ερμής και ο κολλητός του φίλος Ηρακλής. Η γυμνάστρια του σχολείου, κυρία Αθηνά, μπαίνει μετά χαράς στην παρέα τους που δεν αργεί να δώσει ραντεβού για τη μελέτη των αινιγμάτων του τετραδίου.


Τα μολύβια είχαν πάρει φωτιά και όλοι τους κρατούσαν σημειώσεις. Όμως η απάντηση δεν έλεγε να δοθεί. Μια προσωρινή λύση έδωσε η Άρτεμις, που τους διάβασε το επόμενο αίνιγμα:
– Στον Άγιο με το σκουφί, που φονικό δεν συγχωρεί, εκεί θα δεις παλιάς πληγής σημάδι.
Κοιτάχτηκαν κι αμέσως ξέχασαν τη φωτιά από τη φρουρά, τις στάχτες και τον φοίνικα. Ποιος Άγιος είχε σκουφί; Αν κάποιος που δεν γνώριζε έμπαινε εκείνη την ώρα στην αίθουσα, θα έβλεπε πέντε μαθητές και δύο δασκάλους να ψιθυρίζουν και να μουρμουρίζουν κάτι για σκουφιά, Αγίους, και φονικά! Μπρρρ… Ανατριχιαστικά πράγματα.

  «Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Θα καταφέρει η επταμελής ομάδα των ερευνητών μας να φωτίσει τους γρίφους που περιέχονται στο παλιό κιτρινισμένο τετράδιο; Θα συναντήσουν τον Διομήδη, τον Περικλή, την Αντιγόνη Μ, την Ασπασία και τον Μπαρμπέρη; Και πάνω απ’ όλα, θα καταφέρουν να βρουν τον περίφημο θησαυρό του κυβερνήτη;

Απάντηση σε αυτά τα καυτά ερωτήματα, αλλά και πολλά πολλά ενδιαφέροντα άλλα, θα βρείτε στο μυθιστόρημα «Ο Θησαυρός του Κυβερνήτη» του Σπύρου Πετρουλάκη που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2015 από τις εκδόσεις Μίνωας, και επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 στη σειρά “Μυστική αποστολή” και θέμα: “Ταξίδια στην Ελλάδα – Ναύπλιο”.


Αγοράστε το «Ο θησαυρός του κυβερνήτη», του Σπύρου Πετρουλάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ο Θησαυρός του Κυβερνήτη» του ταλαντούχου συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη είναι ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, μυστήριο, αγωνία, γρίφους, συντροφικότητα, μυστικά, αποκαλύψεις και αστείες καταστάσεις.

Ένα ιδιαίτερα διδακτικό και απίστευτα διασκεδαστικό βιβλίο που, μέσα από το γεμάτο ζωντάνια περιεχόμενό του, προσφέρει απλόχερα γνώσεις για την όμορφη πόλη του Ναυπλίου και την μακρά ιστορία της, από τη μυθολογία μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Με απίστευτα ευχάριστο και αριστοτεχνικά δεμένο με την υπόθεση τρόπο, ο αναγνώστης βρίσκει διάσπαρτες πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την πόλη του Ναυπλίου και των γύρω περιοχών.

Η ύπαρξη της ηρωίδας του -που έχει κινητικά προβλήματα αλλά φροντίζει η ίδια και οι φίλοι της να μην την σταματούν- αποτελεί ξεχωριστή τρυφερή πινελιά αλλά και μια πρόταση σωστής προσέγγισης του θέματος.

Όσο για την αγωνία που νιώθει ο αναγνώστης όταν διαβάζει τις περιπέτειες των παιδιών, αυτή βρίσκεται συνεχώς σε πολύ ψηλά επίπεδα.

  «Οικολογία, 40 ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη», Ελιζαμπέτ Κομπρ

Αναμφίβολα είναι από τα καλύτερα προεφηβικά βιβλία που κυκλοφορούν και θα σας κρατήσει άριστη συντροφιά τις καλοκαιρινές σας διακοπές -και όχι μόνο- είτε αυτές γίνουν στο Ναύπλιο, είτε σε κάποιο άλλο όμορφο μέρος της Ελλάδας μας. Διαβάστε το, χαρίστε το!

Οπισθόφυλλο:

Αν δε σου αρέσουν η περιπέτεια, οι γρίφοι και τα αινίγματα, πρέπει να αφήσεις αμέσως αυτό το βιβλίο από τα χέρια σου.
Αν όμως σου αρέσουν, τότε ίσως κρατάς το πιο περιπετειώδες βιβλίο!

Τι θα έκανες:
Αν έβρισκες ένα ξεχασμένο για χρόνια τετράδιο γεμάτο αινίγματα που ζητούν λύσεις;
Αν ξετύλιγες ένα κουβάρι που στην άκρη του υπάρχει ένας μυθικός θησαυρός;

Μια παρέα πέντε παιδιών ψάχνει ανάμεσα στα κυκλώπεια τείχη, σε αρχαία θέατρα και σε κάστρα και ζει μια διαφορετική περιπέτεια αναζητώντας τον Θησαυρό του Κυβερνήτη. Μήπως τελικά η Ιστορία είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς αν θα τον βρούμε;


Αγοράστε το «Ο θησαυρός του κυβερνήτη», του Σπύρου Πετρουλάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο θησαυρός του κυβερνήτη

Συγγραφέας

Σπύρος Πετρουλάκης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2015 (1η έκδοση)
Σεπτέμβριος 2020 (2η έκδοση)

Αριθμός σελίδων

125

ISBN

978-618-02-1561-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.