«Ο βασιλιάς των Ονείρων», Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ο βασιλιάς των Ονείρων», Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη

Το γεμάτο έμπνευση κείμενο της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη σε συνδυασμό με την υπέροχη ζεστή γλώσσα που χρησιμοποιεί, πλαισιώνεται από την τρυφερά μοναδική εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη δημιουργώντας ένα ονειρεμένο βιβλίο.

Γράφει: Matia Gr
«Ο βασιλιάς των Ονείρων», Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη

Ο βασιλιάς των Ονείρων
Έχετε ακούσει για την Ονειρούπολη; Όχι; Α! Τότε θα σας πω εγώ! Η Ονειρούπολη, λοιπόν, είναι μια πολύ όμορφη και ιδιαιτέρως παράξενη πόλη, χτισμένη ψηλά ψηλά στον ουρανό, πιο πάνω κι απ’ τα σύννεφα…


Χίλια φεγγάρια κι άλλα τόσα, χίλια αστέρια κι άλλα τόσα, φωτίζουν τον ουρανό της. Στις λιμνούλες της, μέσα σε κρυστάλλινα νερά, μελισσοβότανα και ροδόσταμο, κολυμπούν γαλάζια χρυσόψαρα. Μικρές χαριτωμένες γέφυρες από ουράνια τόξα στολίζουν τα μικρά ποταμάκια της, που τρέχουν μέλι και γάλα.
Στα δέντρα της Ονειρούπολης έχει το βασίλειό της η άνοιξη και στα κλαριά τους είναι φωλεμένα αμέτρητα πουλιά. Τόσο όμορφα και τόσο γλυκόλαλα που ανθρώπου μάτι δεν αντέχει να τα δει, που ανθρώπινο αφτί δεν αντέχει να τ’ ακούσει.
Όσο για τους δρόμους της, είναι στρωμένοι με ηλιαχτίδες και αστρολούλουδα.

Τα χρυσόψαρα και τα αμέτρητα πουλιά δεν είναι οι μοναδικοί κάτοικοι της ονειρεμένης πόλης. Στα σπίτια της ζουν κάτι μικρά φτερωτά πλασματάκια, τα Όνειρα. Τα αγαπημένα μας Όνειρα έχουν και ένα βασιλιά! Ένα βασιλιά όμως που δεν είναι σαν αυτούς που ξέρετε. Δεν έχει παλάτια, δεν έχει πλούτη, δεν έχει ακόμα και στρατό! Έχει όμως το πιο πολύτιμο ίσως πράγμα στον κόσμο. Το μικρό κλειδάκι που ανοίγει κάθε σούρουπο την ασημένια βρύση της Ονειρούπολης.

Από αυτή τη βρύση, που δεν μοιάζει με καμία άλλη βρύση του κόσμου μας…


Δεν τρέχει νερό απ’ τ’ ασημένιο στόμα της μα ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους και να λαχταρήσει η ψυχή του ανθρώπου.

…τα Όνειρα κάθε βράδυ γεμίζουν τα τάσια τους και επισκέπτονται τους ανθρώπους, χαρίζοντάς τους ένα όμορφο και χαμογελαστό ύπνο.

Τώρα φαντάζομαι θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο οι άνθρωποι δεν βλέπουν πάντα όμορφα όνειρα, ή ακόμα και γιατί δεν βλέπουν καθόλου όνειρα. Η εξήγηση σε αυτήν την απορία είναι τόσο απλή, όσο και τραγική. Κάποτε, πριν πολλά πολλά πολλά χρόνια, εμφανίστηκε στην Ονειρούπολη ένας μαύρος καβαλάρης. Ο Εφιάλτης.

Το πως έφτασε εκεί, καθώς και το γιατί και με ποιο τρόπο η παρουσία του επηρεάζει τον ύπνο των ανθρώπων, θα το μάθετε όταν διαβάσετε το υπέροχο παραμύθι της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη. Τίτλος του είναι: «Ο βασιλιάς των ονείρων» και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Το γεμάτο έμπνευση κείμενο της συγγραφέως σε συνδυασμό με την υπέροχη ζεστή γλώσσα που χρησιμοποιεί, πλαισιώνεται από την τρυφερά μοναδική εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη δημιουργώντας ένα ονειρεμένο βιβλίο. Όμως οι εκπλήξεις αυτού του παραμυθένιου βιβλίου δεν σταματούν σε αυτά! Στο τέλος του υπάρχει και ένα μουσικό cd με το τραγούδι “Ο βασιλιάς των Ονείρων“. Τους στίχους έχει γράψει η συγγραφέας ενώ η μελοποίηση και η ερμηνεία οφείλονται στην Νένα Βενετσάνου. Είναι ένα cd που θα ακουστεί πολύ από όλους ανεξαιρέτως τους κατόχους του!

Μέσα από το «Ο βασιλιάς των Ονείρων» της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη οι μικροί αναγνώστες θα ψυχαγωγηθούν, θα τραγουδήσουν, θα ξεφυλλίσουν και γιατί όχι; θα προσπαθήσουν να διαβάσουν και μόνοι τους το βιβλίο! Στις γραμμές του θα τους δοθεί μια γλυκιά εξήγηση για το πως μας επισκέπτονται τα όνειρα όταν κοιμόμαστε και γιατί μερικές φορές αυτά δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Το «Ο βασιλιάς των Ονείρων» είναι ένα βιβλίο φτιαγμένο από τα πιο όμορφα παιδικά όνειρα. Αγοράστε το και χαρίστε το στα παιδιά σας και σε όλα τα παιδάκια που αγαπάτε. Θα το λατρέψουν!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένας αλλιώτικος Βασιλιάς, καλόκαρδος, ειρηνικός και σοφός, χωρίς παλάτια και χρυσάφια, δίχως όπλα και σπαθιά, βασιλεύει στην Ονειρούπολη! Μονάχο του βιος μια βρύση μαγική, που σταλάζει φως, χαρά, αγάπη κι ό,τι άλλο λαχταρά η ψυχή μικρών και μεγάλων!
Κάθε σούρουπο, ο Βασιλιάς ανοίγει τη βρύση του μ’ ένα κλειδάκι και τα Όνειρα γεμίζουν τα τάσια τους με τα υπέροχα υλικά της.
Μια μέρα έρχεται στην Ονειρούπολη ένας μαύρος καβαλάρης και ζητά από τον Βασιλιά το κλειδί της βρύσης. Εκείνος αρνείται να του το παραδώσει. Προσπαθεί επί τρία μερόνυχτα να μαλακώσει την ψυχή, να αλλάξει τη βουλή του ξένου. Με ποιο τρόπο;
Τον κερνά μέλι και γάλα!
Τον ψυχαγωγεί με το κελάηδημα των αηδονιών και με τον χορό των πουλιών.
Του κάκου όμως! Έτσι…
Γλυκός και τρυφερός, ποιητικός και σοφός «ο Βασιλιάς των Ονείρων» εξηγεί στα παιδιά γιατί ο ύπνος τους δεν είναι όλα τα βράδια γεμάτος με όνειρα και γιατί τα όνειρά τους άλλοτε είναι όμορφα και γλυκά κι άλλοτε άσχημα και πικρά. Τους μαθαίνει, ακόμα, πως ο κόσμος μας δεν είναι μονοσήμαντος. Πως μέσα του υπάρχει το καλό και το κακό που αντιμάχονται.
Και πως η μάχη ανάμεσά τους είναι αέναη!

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.