«Οδύσσεια», Ιωάννα Μπαμπέτα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Οδύσσεια», Ιωάννα Μπαμπέτα

Τον Απρίλιο του 2019, κυκλοφόρησε ένα ακόμα μέλος της εξαίσιας σειρά παιδικών βιβλίων “Γνωρίζω τη Μυθολογία”, των εκδόσεων Μίνωας. Πρόκειται για το «Οδύσσεια», της Ιωάννας Μπαμπέτα, με εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη!

Γράφει: Matia Gr
«Οδύσσεια», Ιωάννα Μπαμπέτα

Υπόθεση βιβλίου

Ο πόλεμος της Τροίας έχει λάβει τέλος και οι Έλληνες είναι πια καιρός να επιστρέψουν στις εστίες τους. Υπό την διοίκηση του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης, δώδεκα πλοία χαράζουν την ρότα του επαναπατρισμού…


Δυνατός άνεμος φύσηξε προς τον βορρά και τα καράβια έφτασαν στης Θράκης τα νερά.
Οι Έλληνες, όταν ησύχασε ο αέρας, στη χώρα των Κικόνων όρμησαν κι άρχισαν να κάνουν καταστροφές. Οι Κίκονες, φοβισμένοι, έτρεξαν και κρύφτηκαν ψηλά στα βουνά. Ο Οδυσσέας επέμενε να φύγουν όσο πιο γρήγορα γινόταν. Όμως οι σύντροφοί του ήθελαν να γλεντήσουν. Ήπιαν άφθονο γλυκό κρασί και το βράδυ αποκοιμήθηκαν γύρω από τη φωτιά. Όταν ο ήλιος ανέτειλε, οι Κίκονες βγήκαν από τις κρυψώνες τους και σκότωσαν πολλούς. Οι υπόλοιποι Έλληνες έτρεξαν στα καράβια να σωθούν.

Όλα όσα πέρασαν ο Οδυσσέας και οι άντρες του στη χώρα των Κικόνων είναι μόνο η πρώτη από τις πολλές περιπέτειες που τους περιμένουν σε αυτό το ταξίδι χωρίς προορισμό. Γιατί χωρίς προορισμό; Μα, μας το έχει φανερώσει ο ίδιος ο Όμηρος. Από τα δώδεκα αυτά πλοία μονάχα ο Οδυσσέας κατάφερε να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο!

Ας μην προτρέχουμε όμως… έχουν και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.

Η Χώρα των Λωτοφάγων είναι ο επόμενος σταθμός τους και αμέσως μετά η Χώρα των Κυκλώπων με τον τρομερό Πολύφημο, τον γιο του θεού Ποσειδώνα! Κατόπιν οι ήρωές μας θα πάρουν μια μικρή ανάσα στο Νησί του Αιόλου και στη συνέχεια θα βρεθούν στο Νησί των Λαιστρυγόνων.

Ο βασιλιάς των ανδρών αυτών είναι πολυμήχανος και πανέξυπνος, αλλά δεν καταφέρνει να τους τραβήξει μακριά από τους νέους μπελάδες που εμφανίζονται στο διάβα τους. Το Νησί της Κίρκης ακολουθεί και ύστερα η επίσκεψη του Οδυσσέα στη Χώρα των Νεκρών, στον Άδη, προς αναζήτηση του μάντη Τειρεσία!

Φυσικά ο μάντης έδωσε την συμβουλή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βάσανά τους τελείωσαν. Στο επόμενο βήμα τους καρτερούν οι Σειρήνες -με τις μαγικές τους φωνές- και στο μεθεπόμενο τα τρομερά στενά ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη!

Ίσως αυτή να ήταν και η τελευταία τους δοκιμασία αν δεν έκαναν το ολέθριο λάθος να φάνε ένα βόδι από το Νησί του Θεού Ήλιου, στο οποίο τους οδήγησαν τα κύματα. Ο θεός Δίας αποφάσισε την τραγική τιμωρία τους για το σφάλμα αυτό. Όλοι, εκτός από τον Οδυσσέα, άφησαν την τελευταία τους ανάσα στην φοβερή καταιγίδα που ξέσπασε και κατέστρεψε το καράβι τους. Ένα είχε μείνει από τα δώδεκα που ξεκίνησαν και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να χαθεί και αυτό.

Με τη βοήθεια του θεού Ερμή και της θεάς Αθηνάς, ο τραγικός βασιλιάς Οδυσσέας κατάφερε να φτάσει στην Ιθάκη όπου, ω τι έκπληξη!, οι περιπέτειές του δεν έλαβαν τέλος! Η συνέχεια, καθώς και οι λεπτομέρειες για το τι συνέβη μέχρι να επιστρέψει στον τόπο του ο τετραπέρατος Οδυσσέας μας, επί των σελίδων του βιβλίου… παρακαλώ!


Αγοράστε το «Οδύσσεια», της Ιωάννας Μπαμπέτα, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Τι να πρωτοπεί κανείς για ένα τόσο έξοχο βιβλίο; Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, που δεν είναι άλλη -φυσικά- παρά το εξώφυλλό του.

Τόσο η ποιότητα της έκδοσης -εύγε στους εργαζόμενους στον Μίνωα- όσο και η εικονογράφηση του ταλαντούχου Θάνου Τσίλη -συνεχίζεται φυσικά μέχρι και το οπισθόφυλλο- σε έλκουν όχι μόνο να το αγγίξεις και να το ξεφυλλίσεις αλλά να το αποκτήσεις και να του χαρίσεις μια περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη σου!

Και πάμε στο κείμενο της εξίσου ταλαντούχας Ιωάννας Μπαμπέτα. Απλό -πρόκειται για παιδικό βιβλίο μην το ξεχνάμε- αλλά περιεκτικό, έχει καταφέρει μέσα σε εβδομήντα δύο μόλις σελίδες να συμπεριλάβει τα κυριότερα σημεία του έπους του Ομήρου! Καθόλου εύκολο και σας πληροφορώ ότι το έχει καταφέρει… αριστοτεχνικά!

Όπως καταλαβαίνετε το παιδικό αυτό βιβλίο με μάγεψε, παρόλο που η παιδική ηλικία μου είναι ένα μακρινό, πολύ πολύ μακρινό παρελθόν.

Με το «Οδύσσεια», της Ιωάννας Μπαμπέτα, τα παιδιά μας θα πάρουν μια πολύ καλή γεύση από την Οδύσσεια και θα τους γεννηθεί και ένας πόθος… να διαβάσουν, όταν μεγαλώσουν, και το πρωτότυπο έργο του τρισμέγιστου Ομήρου.

Όλη η σειρά αυτή των βιβλίων -“Γνωρίζω τη Μυθολογία”- έχει να κάνει με την Ελληνική Μυθολογία την οποία λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Χάρη στις εκδόσεις Μίνωας και στους δύο δημιουργούς, η λατρεία όλων των Ελλήνων έρχεται στα χέρια των μικρών αναγνωστών μέσα από Εξαιρετικά -με το Ε κεφαλαίο- παιδικά βιβλία.

Αποκτήστε τα, χαρίστε τα και απολαύστε τα… ακόμα κι εσείς άνω των -ήντα! Είναι ΜΟΝΑΔΙΚΑ!

Οπισθόφυλλο:

Ο πόλεμος της Τροίας έχει τελειώσει και οι νικητές Έλληνες δώδεκα πλοία έχουν φορτώσει με σκοπό στην πατρίδα τους να γυρίσουν. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας είναι ο αρχηγός τους και ο άνεμος ο οδηγός τους! Στο επικό αυτό ταξίδι πολλές περιπέτειες θα περάσει ο Οδυσσέας μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη…


Αγοράστε το «Οδύσσεια», της Ιωάννας Μπαμπέτα, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οδύσσεια

Συγγραφέας

Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικονογράφος

Θάνος Τσίλης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2019

Αριθμός σελίδων

72

ISBN

978-618-02-1177-1

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.