«Το τέλος των τεράτων», της Κίρα Σίνου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το τέλος των τεράτων», της Κίρα Σίνου

Η ιστορία της Γης μας, από τον καιρό που ο πλανήτης μας έγινε στερεό σώμα, χωρίζεται σε τέσσερις γεωλογικούς αιώνες: τον Προκάμβριο, όταν εμφανίστηκε η πρώτη ζωή, δηλαδή τα φύκια και τα μικρόβια, τον […]

Γράφει: Matia Gr
«Το τέλος των τεράτων», της Κίρα Σίνου

Το τέλος των τεράτων

Η ιστορία της Γης μας, από τον καιρό που ο πλανήτης μας έγινε στερεό σώμα, χωρίζεται σε τέσσερις γεωλογικούς αιώνες: τον Προκάμβριο, όταν εμφανίστηκε η πρώτη ζωή, δηλαδή τα φύκια και τα μικρόβια, τον Παλαιοζωικό, όταν παρουσιάστηκαν τα έντομα και τα ψάρια, τα αμφίβια και τα ερπετά, το Μεσοζωικό με τους δεινόσαυρους, τα πουλιά και τα θηλαστικά και, τελευταίο, τον Καινοζωικό, τον αιώνα που ζούμε εμείς, με κυρίαρχα ζώα τα θηλαστικά.

Στο βιβλίο της «Το τέλος των τεράτων» -κυκλοφόρησε το 1980 από τις εκδόσεις Κέδρος με εικονογράφηση της Νίνας Σταματίου- η Κίρα Σίνου μας ταξιδεύει στην τελευταία περίοδο του Μεσοζωικού αιώνα. Στην Κρητιδική περίοδο, όπως την ονομάζουν οι παλαιοντολόγοι. Την περίοδο που διήρκεσε 70 εκατομμύρια χρόνια -με την αυλαία της να πέφτει 65 ολόκληρα εκατομμύρια χρόνια πριν από τις μέρες μας- και που πήρε το όνομα της από την κρητίς (κιμωλία) η οποία σχηματίστηκε τότε στις ρηχές θάλασσες του πλανήτη.

Ξεναγός μας σε αυτά τα τόσο μακρινά χρόνια, στην τόσο διαφορετική Γη -στο σκηνικό που πρωταγωνιστούν οι δεινόσαυροι- είναι ο Ρικ…


διάλεξα για ήρωα αυτού του βιβλίου ένα εντομοφάγο, το δελταθηρίδειο, που τα απολιθώματά του βρέθηκαν σε στρώματα της Άνω Κρητιδικής εποχής, στην έρημο Γκόμπι της Μογγολίας. Μόνο που το έκανα πολύ πιο έξυπνο απ’ ό,τι θα ήταν στην πραγματικότητα και το προίκισα μ’ ένα χαρακτηριστικό, που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το ζώο: μια αχόρταγη περιέργεια.
Τα πρώτα θηλαστικά ζήσανε πολλά εκατομμύρια χρόνια κάτω από τη σκιά των δεινοσαύρων προσμένοντας την ώρα τους. Και η ώρα αυτή έφτασε τελικά. Όταν ήρθε το τέλος των τεράτων, τα θηλαστικά ήταν που κληρονόμησαν τη Γη.

Τι λέτε; Θα ακολουθήσουμε τον Ρικ στο ταξίδι που μας έχει σχεδιάσει η Κίρα Σίνου; Μα να! Τον βλέπω να ξεμυτίζει από την φωλιά του για πρώτη φορά. Το υπόγειο λαγούμι που ζει μαζί με τα αδερφάκια του και την μητέρα του. Κάνει το πρώτο βήμα στον έξω κόσμο, καθώς ο ήλιος δύει στον ορίζοντα. Η εξερεύνηση έχει αρχίσει.

Και τι δεν είδε σε εκείνη την πρώτη βόλτα! Φυτά και ζώα πρωτοείδωτα για εκείνον, αλλά αυτό που πραγματικά τον μάγεψε ήταν οι φυτοφάγοι Ανατόσαυροι που βρέθηκαν στο διάβα του! Όταν μετά από ώρα γύρισε στην ασφάλεια της φωλιάς και στην μητρική αγκαλιά ήταν πλήρης εμπειριών, αλλά όπως είπαμε… το ταξίδι μόλις ξεκίνησε!

Καθώς ο μικρός μας φίλος μέρα με την μέρα βαδίζει προς την ενηλικίωση του θα συναντά όλο και περισσότερους αντιπροσώπους της χλωρίδας και της πανίδας του κόσμου του. Έτσι, μέσα από τις περιπέτειες του θα πάρουμε κι εμείς μια πολύ καλή γεύση του πλανήτη όπως ήταν πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, με την αφήγηση της ταλαντούχας συγγραφέως να φαντάζει σαν τον πιο τέλειο, το πιο ενδιαφέρον, το πιο ζωντανό ντοκιμαντέρ που έχετε δει ποτέ.

Από την οθόνη των 155 σελίδων του «Το τέλος των τεράτων» θα παρελάσουν λιμπελούλες, κουκουβάγιες, κατσαρίδες, οπόσσουμ, χελώνες, κροκόδειλοι, πύθωνες, πλατύποδες και φυσικά δεινόσαυροι. Δεινόσαυροι διαφόρων ειδών, μεγεθών και τροφικών προτιμήσεων…

Επιβλητικοί Στυρακόσαυροι, σαρκοφάγοι Γοργόσαυροι, γιγαντιαίοι Βροντόσαυροι, Παχυκεφαλόσαυροι, Λεπτοκεράτορες, Σαυρορνιθίδες, Σκολόσαυροι, Σπινόσαυροι, Τρικεράτοπες, Τυραννόσαυροι, Παρασαυρόλοφοι, Πτερανόδοντες, Τυλόσαυροι, Κορυφόσαυροι, και πολλοί πολλοί άλλοι.

Μια εγκυκλοπαίδεια για δεινοσαύρους, σε μορφή μυθιστορήματος, το «Το τέλος των τεράτων» της Κίρα Σίνου, θα καθηλώσει μικρούς και μεγάλους καθώς θα τους ανοίξει ένα μεγάλο υπέροχο παράθυρο σε ένα πλανήτη τόσο μα τόσο διαφορετικό από αυτόν που κατοικούμε! Το ταλέντο τις συγγραφέως σε συνδυασμό με την ενδελεχή έρευνα που έχει κάνει γύρω από το θέμα, δημιούργησαν ένα εκπληκτικό εφηβικό ανάγνωσμα που πρέπει πάση θυσία να διαβάσουν τα παιδιά σας (θα σας ευγνωμονούν) αλλά και όσοι από εσάς δεν έτυχε να το διαβάσετε μέχρι τώρα. Δηλώνω μαγεμένος και σας αφήνω να τρέξετε προς αγορά και ανάγνωση του! Εγώ που θα είμαι; Κάπου εκεί… κρυμμένος μαζί με τον Ρικ… οι δεινόσαυροι είναι μοναδικά πλάσματα αλλά δεν είναι να παίζεις μαζί τους! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι χάθηκαν ξαφνικά, για λόγους που δεν ξέρουμε και ούτε φυσικά θα μάθουμε ποτέ στα σίγουρα. Το βιβλίο αυτό μας μεταφέρει στο τέλος του Μεσοζωικού αιώνα, λίγο πριν από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Ο ήρωας του βιβλίου δεν είναι άνθρωπος -αφού άνθρωποι δεν υπήρχαν τότε- αλλά ένα προϊστορικό εντομοφάγο, το δελταθηρίδειο. Μαζί του ζούμε τις περιπέτειές του και τον αγώνα του για επιβίωση, και γνωρίζουμε τα ζώα και τα φυτά, τους διάφορους δεινόσαυρους και τα πρωτόγονα θηλαστικά της εποχής εκείνης.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.