«Ξωτικομπερδέματα», Εύα Κασιάρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ξωτικομπερδέματα», Εύα Κασιάρου

Ένα ακόμα εξαίσιο παιδικό ανάγνωσμα της Εύας Κασιάρου κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016, από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Πρόκειται για το «Ξωτικομπερδέματα», με εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Ξωτικομπερδέματα, Εύα ΚασιάρουΞωτικομπερδέματα, Εύα Κασιάρου

Υπόθεση βιβλίου

Κάθε μέρα από τις αρχές του Δεκέμβρη, στις πόλεις και στα χωριά της χώρας τα παιδιά μαζεύονταν έξω από τα ταχυδρομεία.
Λόγω όμως της συνεχόμενης απεργίας των υπαλλήλων τους, τα ταχυδρομεία είχαν τα ρολά κατεβασμένα και δεν μπορούσαν να στείλουν τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη.

Μα… αν δεν στείλουν τα παιδιά γράμμα στον Άγιο Βασίλη, πως εκείνος θα γνωρίζει το δώρο που επιθυμούν να πάρουν αυτά τα Χριστούγεννα; Μέσα στα τόσα παιχνίδια που υπάρχουν πως θα ξέρει ποιό θέλει ο καθένας τους; Άραγε, αν δεν του στείλουν γράμμα, εκείνος θα τους θυμηθεί;

Με αυτές τις σκέψεις να τριγυρίζουν στα μυαλουδάκια τους, τα μουτράκια τους κατεβασμένα και τα μάτια τους βουρκωμένα τόσο που κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή να κυλήσουν στα μαγουλάκια, συναντιούνται καθημερινά, που αλλού; Έξω από το ταχυδρομείο. Εκεί, συζητούν και προσπαθούν να βρουν μια κάποια λύση.

Από την άλλη πλευρά τώρα, μη σκεφτείτε πως ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του κάθονται ξέγνοιαστοι. Ίσα ίσα! Έχουν ενημερωθεί για την απεργία και την στενοχώρια των παιδιών. Κάθονται λοιπόν γύρω από το αναμμένο τζάκι, σκέφτονται και συζητούν πως να βοηθήσουν. Μια σκέψη του Άι Βασίλη φαίνεται πως θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά τους.


“Αγαπημένα μου παιδιά, μη στενοχωριέστε. Αντί για γράμμα, μπορείτε, μόνο για φέτος, να τηλεφωνείτε στο 010020030040050060070080090010 και να αφήνετε το μήνυμά σας. Όλα τα ξωτικά θα ετοιμάσουν τα δώρα σας, τα οποία θα έρθουν κανονικά στο σπίτι σας, όπως κάθε χρόνο.
Ο αγαπημένος σας Άγιος”

Τα μικρά και νεαρά ξωτικά -που κανονικά θα έφτιαχναν τα δώρα- έχουν αφοσιωθεί με μεγάλη χαρά στο παιχνίδι με το χιόνι, που υπάρχει άφθονο γύρω από το εργαστήρι του Άι Βασίλη. Ο Άγιος Βασίλης, που αγαπά όλα τα παιδιά είτε είναι ανθρωπάκια, είτε ξωτικά, είτε ζωάκια, δεν μπορεί να αντισταθεί στα παρακάλια τους να τα αφήσει φέτος, και μόνο φέτος, να παίξουν με το χιόνι. Τους κάνει λοιπόν το χατήρι κι εκείνα φεύγουν κατενθουσιασμένα για χιονοπόλεμο!

Τα μεγάλης ηλικίας ξωτικά αναλαμβάνουν με χαρά και ενθουσιασμό να πάρουν τις παραγγελίες των παιδιών, να φτιάξουν και να διακοσμήσουν τα δώρα, να τα τυλίξουν με πολύχρωμα χαρτιά και πλούσιες κορδέλες και να τα φορτώσουν στο έλκηθρο του Άγιου Βασίλη για να τους τα μοιράσει.

Όπως ήταν φυσικό, με το που δημοσιεύεται η ανακοίνωση, το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά! Ποιός όμως θα σηκώνει το τηλέφωνο; Το διαρκές κουδούνισμά του δεν αφήνει τα γέρικα ξωτικά να συγκεντρωθούν στο δύσκολο πια -για την ηλικία που έχουν- έργο τους.

Την κοπιαστική αυτή δουλειά αναλαμβάνει ο Πίντο, που δεν άκουγε έτσι κι αλλιώς καλά, και δεν τον εκνευρίζει το ντριν-ντριν του τηλεφώνου.

Μια και δυό, παίρνει μολύβι και χαρτί, κάθεται σε μια καρέκλα δίπλα στο τηλέφωνο και δέχεται τις οδηγίες της Λόμπο:


– Πίντο, του είπε τρεις φορές στο αυτί δυνατά η Λόμπο. Θα πρέπει να ακούς με μεγάλη προσοχή τι σου λένε τα παιδιά, κι αν κάτι δεν καταλαβαίνεις, να ζητάς να σ’ το ξαναπούν.

Ο Πίντο ευγενέστατος ξεκινά να απαντά στα τηλεφωνήματα. Γράφει επιμελώς ονόματα και επιθυμίες. Η Ρόζα τσεκάρει την λίστα, ο Ντούι πακετάρει τα δώρα -μα… για κοιτάξτε πόσο τεράστια είναι!- και η Λόμπο γράφει πάνω τους τις διευθύνσεις των παιδιών.

Ο Άγιος Βασίλης φορτώνει τα ογκωδέστατα δέματα στο έλκηθρο που στενάζει από το μέγεθός τους και ξεκινά το μακρύ ταξίδι του για να τα μοιράσει στα παιδιά…

Για να δούμε όμως, θα γίνουν άραγε όλα όπως πρέπει; Το μεγάλο μέγεθος των γιορτινά τυλιγμένων δώρων και η βαρηκοΐα του Πίντο ίσως θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες…


Αγοράστε το βιβλίο «Ξωτικομπερδέματα», της Εύας Κασιάρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το βιβλίο «Ξωτικομπερδέματα» της Εύας Κασιάρου, είναι ένα ευχάριστο, χαριτωμένο, διασκεδαστικό αλλά και διδακτικό ανάγνωσμα που όχι μόνο ψυχαγωγεί αλλά και δείχνει δρόμους σκέψης στα παιδιά. Διαβάζοντάς το, θα μαγευτούν από την εκφραστική εικονογράφηση του “Στάθη Πετρόπουλου”, θα γελάσουν με τα παθήματα παιδιών και ξωτικών και κυρίως θα μάθουν και χρήσιμα πράγματα.

Για παράδειγμα θα καταλάβουν πως λύση στα προβλήματα δίνουν οι συζητήσεις, πως σημασία έχει να προσπαθούν παρ’ όλες τις δυσκολίες, και να δείχνουν κατανόηση για τις αδυναμίες και την έλλειψη αντοχών και σωματικών δυνάμεων των κατά πολύ μεγαλυτέρων τους, που όμως πάντα προσπαθούν να υπερβούν αυτές τις αδυναμίες και να προσφέρουν χαρά.

Το βιβλίο «Ξωτικομπερδέματα», της Εύας Κασιάρου, είναι ένα βιβλίο που τα παιδιά σίγουρα θα λατρέψουν και θα διασκεδάσουν διαβάζοντας ή ακόμα και ξεφυλλίζοντάς το! Τι καλύτερο δώρο λοιπόν για αυτές τις γιορτινές μέρες;

Οπισθόφυλλο:

Λόγω της συνεχόμενης απεργίας των υπαλλήλων του ταχυδρομείου, τα παιδιά δεν μπορούν να στείλουν τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη.

Αυτός, στενοχωρημένος, σκέφτεται μαζί με τα μεγαλύτερα σε ηλικία ξωτικά του πώς να τα βοηθήσουν.

Τη λύση δίνει ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών.

Καθώς τα μικρά ξωτικά ενδιαφέρονται μόνο για χιονοπόλεμο και παιχνίδι, την όλη προετοιμασία αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία, γιατί θέλουν να δουν χαρούμενα τα παιδιά.

Λόγω, όμως, των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, παρ’όλη την καλή τους διάθεση, προκαλούν πολλά ξωτικομπερδέματα…

Τι παιχνίδια θα πάρουν τελικά τα παιδιά;


Αγοράστε το βιβλίο «Ξωτικομπερδέματα», της Εύας Κασιάρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ξωτικομπερδέματα

Συγγραφέας

Εύα Κασιάρου

Εικονογράφος

Στάθης Πετρόπουλος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ημερομηνία έκδοσης

14 Νοεμβρίου 2016

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-5151-29-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.