Ματιά

Χριστόψωμο και Χριστόπιτα

Όμορφα ήθη και έθιμα που όσο τα κρατάμε δεν θα σβήσουν ποτέ…

Χριστόψωμο και Χριστόπιτα

Καθώς ψήνεται η Χριστόπτα, από την πύρα του φούρνου φουσκώνει το Χριστόψωμο…

Προπαραμονή Της Γέννησης οι νοικοκυρές ξεκινούσαν την προετοιμασία… Άναβαν κάρνα, έβαζαν την πυροστιά και έφτιαχναν την πίτα στο καπάκι…

Στη Χαλκιδική γίνεται η πίτα με το φρέσκο λάδι που βγήκε λίγες μέρες πριν… Καθώς κάνουν τη συγκομιδή της ελιάς ψάχνουν να βρουν ένα σταύρωμα σε κάποιο ελαιόδεντρο, το κρατούν κ το βάζουν μέσα στην πίτα, για να είναι τα δέντρα τούς γερά…

Το Χριστόψωμο, με ένα σταυρό κ ψωμάκια όσα τα μέλη της οικογένειας, το σπίτι η δουλειά κ στη μέση του Χριστού…

Το Δεκέμβρη λίγο πριν της γιορτές, έσφαζε ο πατέρας μου τα κατσικάκια κ ξεκινούσε η μεγάλη αρμεγή… Γάλα πολύ, ατελείωτες ώρες άρμεγμα… ερχόταν σπίτι αργά… Μόλις έφτανε το αυτοκίνητο στη αυλή, η μάνα μου άναβε το θυμιατό, έβαζε στο τραπέζι το χριστόψωμο που ήταν τυλιγμένο σε υφαντό πανί, στην τάβλα δηλαδή κ ένα πιάτο με μέλι… Καθόμασταν στο τραπέζι, θυμίαζε ο πατέρας το ψωμί κ με το καρυδάκι Του Χριστού, σταυρώνοντας, μέλωνε κ τα υπόλοιπα… Ένα απ’ όλα αυτά είχε το κέρμα… Έταζε 500 δραχμές σε όποιον το κέρδιζε… Τώρα τάζει 50€… Το Χριστόψωμο το κόβαμε με το χέρι, δεν έμπαινε μέσα σίδερο, μαχαίρι δηλαδή… Ότι περίσσευε το τάιζε ο πατέρας μου στα ζώα…

Όμορφα ήθη και έθιμα που όσο τα κρατάμε δεν θα σβήσουν ποτέ…

Μπράβο σε όλους που κρατάτε τις παραδόσεις… Η ομάδα μας πετάει…

Σας φιλώ όλους…

Λιλίκα

Τόσο το κείμενο όσο και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα