Ματιά

Νέο ξεκίνημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Ιερά Μητρόπολη Άκκρας

Νέο ξεκίνημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Η ιστορία της Ορθοδοξίας στην Μπουρκίνα Φάσο χρονολογείται από την πρώτη επίσκεψη των ορθόδοξων ιεραποστόλων από την Ακτή Ελεφαντοστού, συγκεκριμένα του Αιδεσιμότατου π. Ιερεμία και του υποδιακόνου (και νυν ιερέα) Mahi τον Αύγουστο του 2017. Με τη χάρη του Θεού, αυτή η επίσκεψη άνοιξε τις καρδιές πολλών ιθαγενών για την υποδοχή της Ορθοδοξίας, που ήδη πολλοί αναζητούσαν.

Βασιζόμενος στην επιτυχία της η Ορθόδοξη κοινότητα της Μπουρκίνα Φάσο έβαλε και επίσημα τα θεμέλια της πρώτης επίσκεψης, ο πατέρας Ιερεμίας συνοδευόμενος από μια αξιόλογη αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης κοινότητας της Ακτής Ελεφαντοστού, έκανε τα πρώτα βήματα στην Μπουρκίνα Φάσο την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019. Η Ιεραποστολή έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους ιθαγενείς, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να υποδεχτούν την Ορθόδοξη πίστη.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, μετά την πρώτη Θεία Λειτουργία, η Ορθόδοξη κοινότητα της Μπουρκίνα Φάσο έβαλε και επίσημα τα θεμέλια με τη βάφτιση των πρώτων ιθαγενών Ορθοδόξων. Αυτή η κοινότητα αριθμεί πενήντα περίπου μέλη. Με την ευκαιρία αυτή, ιδρύθηκε το κοινοτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Coeffe Alain Roger, ο οποίος είναι και ευεργέτης της αναδυόμενης αυτής κοινότητας.

Ένα σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή Benogo είναι εκείνο που στεγάζει την έδρα αυτής της μικρής κοινότητας. Αυτό είναι επίσης το σημείο όπου οι πιστοί συγκεντρώνονται προκειμένου να λειτουργηθούν, να ακούσουν τον λόγο του Θεού και να γευματίσουν μαθαίνοντας περισσότερα για την Ορθοδοξία.

Ωστόσο, η παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού έχει διαταράξει την ομαλή πορεία της νέας αυτής κοινότητας. Πράγματι, για αρκετές εβδομάδες, οι Κυριακάτικες Λειτουργίες τέθηκαν σε αναστολή. Τα μέλη της κοινότητας αντιμετώπισαν το ξαφνικό και επώδυνο κλείσιμο των ναών, το οποίο προκλήθηκε όχι μόνο από τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες αλλά και από τους υγειονομικούς κανονισμούς του κράτους λόγω πανδημίας.

Κάποια μέλη της κοινότητας δε δίστασαν να εκμεταλλευτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως WhatsApp και Facebook, προκειμένου να διαδώσουν τον Ορθόδοξο λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του εγκλεισμού. Αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, καθώς καθημερινώς νέοι άνθρωποι εξέφραζαν το ενδιαφέρον τους για την Ορθόδοξη πίστη.

Ως προοπτική για τις άμεσες ανάγκες, η Ορθόδοξη κοινότητα της Μπουρκίνα Φάσο θα ευδοκιμούσε, εάν είχε έναν Ιερό Ναό και έναν ιερέα για να τελεί τη Θεία Λειτουργία κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, θα μπορούσε να διεισδύσει πολύ πιο εύκολα στις καρδιές του πληθυσμού, με την ανοικοδόμηση ενός Ορθόδοξου σχολείου το οποίο θα μπορούσε να μορφώνει τους ιθαγενείς της Μπουρκίνα Φάσο.

Αγαπητά μου αδέλφια, απευθυνόμαστε και πάλι στην αγάπη σας. Βοηθήστε το έργο μας για τη διάδοση της Ορθοδοξίας στη νέα αυτή ιεραποστολική προσπάθεια.

Με ευχές και αγάπη
Ο Άκκρας Πέτρος

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Τεύχος 250 του περιοδικού “Εξωτερική Ιεραποστολή” της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής!

Μάθετε για το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τους τρόπους που μπορείτε να το συνδράμετε, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα