Ματιά

Για ένα νέο ξεκίνημα

Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρη

Για ένα νέο ξεκίνημα

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με την βοήθεια του Θεού είμαστε καλά, θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα νέα μας από την Ινδονησία ως εξής:

1. Η γενική κατάσταση στην Ινδονησία δεν είναι καλή. Τώρα να σας εξηγήσω λίγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ιεραποστολή μας γενικά. Οι εκκλησίες και τα τζαμιά κλείσανε και δεν λειτουργούν κανονικά. Μπορούν να ανοίγουν, αλλά ο κόσμος που επιτρέπεται να εκκλησιάζεται είναι περιορισμένος. Έτσι και στις ενορίες μας, είμαι συνήθως μόνος μου μαζί με την πρεσβυτέρα Ελισάβετ μέσα στον ναό. Η κατάσταση αυτή διαρκεί ήδη 6 μήνες και δεν προβλέπεται να σταματήσει σύντομα. Τα σχολεία είναι κλειστά, κάνουν μαθήματα online. Όπως γνωρίζετε, τα εισοδήματα της Ιεραποστολής μας προέρχονται μόνο από τις μικρές μας εκκλησίες και τα σχολεία. Βεβαίως, εγώ λαμβάνω μισθό από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας ως ιερέας, επειδή εκεί χειροτονήθηκα, αλλά όλοι οι ιερείς μας εδώ στην Ινδονησία δεν έχουν καθόλου μισθούς. Πριν από το Covid-19, τα σχολεία μας ήταν ανοιχτά. Σχεδόν όλοι οι ιερείς μας εδώ είναι και δάσκαλοί στα σχολεία αυτά. Τώρα τα σχολεία είναι κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, έτσι οι ιερείς δεν έχουν καθόλου εισοδήματα. Οι τοπικές ενορίες είναι κλειστές. Από την Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρης δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρώσουν τους ιερείς μας. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Εδώ η προτεσταντική εκκλησία προσέχει τους ιερείς της και δεν έχει πρόβλημα. Εμείς πώς και τι να κάνουμε; Έχουμε οικογένεια και υποφέρουν πολύ, επειδή δεν έχουμε κάτι να τους δώσουμε. Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην νεοπαγή ορθόδοξη ιεραποστολή μας εδώ στην Ινδονησία.

2. Η ιεραποστολή μας στο νησί Νιας έχει τα ίδια προβλήματα όπως στην πόλη Μεντάν. Εκτός από την περασμένη εβδομάδα, έγινε μεγάλη θύελλα στο νησί αυτό, και περάσαμε μεγάλο αέρα και πήρε το μισό ταβάνι της εκκλησίας μας. Θέλουμε να το διορθώσουμε αυτό, αλλά στην σημερινή εποχή δυσκολευόμαστε, διότι έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα… Τώρα η εκκλησία μας και τα σχολεία μας είναι κλειστά. Έτσι o πάτερ Χαρίτων αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Ευτυχώς εκεί έχει πολλές μπανάνες και τις τρώνε για να ζήσουν.

3. Αδελφοί μου, επειδή υπάρχει η πανδημία αυτή και πρέπει να κάτσουμε στο σπίτι, είχαμε χρόνο να μεταφράσουμε μερικά πατερικά και άλλα πνευματικά βιβλία, όπως τον Συναξαριστή, τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, την Εκκλησιαστική Ιστορία, το Γεροντικό, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτά τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμα ως μέσα Ιεραποστολής και έχω σκοπό να βάλουμε μερικά στην βιβλιοθήκη της Θεολογικής μας Σχολής του Αποστόλου Παύλου. Θέλουμε να τα τυπώσουμε αυτά και μετά να τα πουλάμε, ώστε οι ιερείς μας να έχουν εισοδήματα για να ζήσουν. Επειδή οι ιερείς μας δεν έχουν μέσα για να κάνουν την ιεραποστολή, είναι μια λύση προς το παρόν. Το συναξάρι έχει δύο τεύχη. Η εκκλησιαστική ιστορία έχει δύο τεύχη. Έτσι έχουμε τώρα συνολικά 7 τεύχη που είναι έτοιμα να τα τυπώσουμε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε χρήματα. Τα βιβλία αυτά πρέπει να τυπωθούν τουλάχιστον σε 100 αντίτυπα το καθένα. Έτσι, ένα βιβλίο για να τυπωθεί κοστίζει περίπου 9 ευρώ. Ο καθένας, αδελφοί μας αναγνώστες, αν θέλει μπορεί να βοηθήσει και να συμμετάσχει σε όσα βιβλία θέλει να τυπώσει, π.Χ 10, 20, 30, 40 βιβλία, και τα χρήματα αυτά θα τα συγκεντρώσει η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Τα ονόματα των δωρητών, θα τα λάβουμε για να τα μνημονεύουμε στην Αγία Πρόθεση. Με αυτό τον τρόπο, εμείς οι ιερείς εδώ ενισχυόμαστε στην προσπάθεια να κάνουμε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και επιπλέον θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε και ένα μικρό εισόδημα.

4. Οι επιστήμονες εδώ στην Ινδονησία προβλέπουν ότι αυτό με τον κορωνοϊό δεν θα σταματήσει γρήγορα. Γι’ αυτό έχω σκοπό να γυρίσουμε πάλι στο χωριό, να φυτέψουμε κάτι, ούτως ώστε 4-5 μήνες μπροστά να έχουμε κάτι να τραφούμε και να μοιράσουμε και στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη. Βεβαίως έχουμε ακόμη τις πορτοκαλιές, αλλά δεν βγάζουν πολύ καλά φρούτα, γιατί δεν τους βάλαμε πολύ καλό λίπασμα, διότι δεν έχω αρκετά χρήματα να τ’ αγοράσω. Θέλω να αγοράσω τα καλά λιπάσματα, ώστε τον Δεκέμβριο του 2020 να βγάζουν καλά φρούτα. Εάν έχετε δυνατότητα, παρακαλώ να μας βοηθήσετε στο θέμα αυτό. Στο χωριό μου έχω πατρική γη κι έχω σκοπό να φυτέψω εκεί καλαμπόκια, περίπου 100 στρέμματα. Για να διευκολυνθεί το έργο πρέπει να βάλουμε τρακτέρ. Εδώ μπορούμε να νοικιάσουμε τρακτέρ και το ένα στρέμμα κοστίζει 32 ευρώ για το τρακτέρ. Να μας βοηθήσετε, παρακαλώ, αν είναι δυνατόν.

5. Αδελφοί μου, επειδή τώρα δεν μπορούμε να συναντηθούμε ενώπιος ενωπίω εξαιτίας του κορωνοϊού, έτσι τόσο για την διδασκαλία στη Θεολογική Σχολή όσο και για την επικοινωνία μας με τους ιερείς μας, χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά μέσα. Επειδή το κινητό μου δεν είναι καλό, δημιουργεί θορύβους, όταν κάνουμε συνδέσεις επικοινωνίας. Θέλουμε να αγοράσουμε μια μηχανή με λίγο πιο καλή ποιότητα για τον σκοπό αυτό, ώστε να φτάνει η φωνή στους άλλους χωρίς πολύ θόρυβο. Ρωτήσαμε και αξίζει περίπου 750 ευρώ. Την χρειάζομαι πολύ, διότι με αυτήν θα κάνουμε τη διδασκαλία μας.

6. Αδελφοί μου, αν συνεχιστεί αυτή η επιδημία μέχρι το 2021, εμείς ως καινούργια ιεραποστολή εδώ στην Ινδονησία πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε οι ιερείς μας να μπορέσουν να ζήσουν. Μερικά πράγμα τα σας τα εξήγησα παραπάνω. Να προσεύχεστε, σας παρακαλώ, για αυτό το θέμα, για να έχουμε βαθιά πίστη στον Θεό.

Πολλά πράγματα σας ανέφερα και σας ζήτησα. Όμως ήθελα να μοιραστώ τα βάρη που αντιμετωπίζουμε εδώ, καθώς εσείς είστε αυτοί που πάντοτε μάς στηρίζετε.

Εύχομαι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός Δεσπότης των πάντων να σας προστατεύει με τη δύναμή Του.

π. Χρυσόστομος Manalu

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Τεύχος 250 του περιοδικού “Εξωτερική Ιεραποστολή” της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής!

Μάθετε για το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τους τρόπους που μπορείτε να το συνδράμετε, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα