Ματιά

Στις όχθες της Βικτωρίας

Ιερά επισκοπή Κισούμου και Δυτικής Κένυας

Στις όχθες της Βικτωρίας

Η Ιερά επισκοπή Κισούμου και Δυτικής Κένυας ιδρύθηκε το 2015 με συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και ευλογία του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’ και της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου.

Ως πρώτος επίσκοπος Κισούμου εξελέγη το 2015 ο μακαριστός πλέον επίσκοπος κυρός Αθανάσιος (Αμώς) Akuda.

Η Ιεραποστολή στην Κένυα ξεκίνησε δυναμικά πριν από πάρα πολλά χρόνια με τον εθνάρχη και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’ και συνεχίζει μέχρι σήμερα υπό την ηγεσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ναϊρόμπης και εξάρχου πάσης Κένυας κ. Μακαρίου. Άλλοι ιεράρχες όπως o πρώην Μητροπολίτης Κένυας και νυν Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, o νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, και άλλοι κληρικοί, ιεραπόστολοι, εθελοντές, κληρικοί και λαϊκοί, όλοι προσφέρανε τα μέγιστα στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κένυας. Σήμερα, πέρα από την κεντρική Μητρόπολη Ναϊρόμπι, υπάρχουν και δύο νέες επισκοπές, η επισκοπή Νυέρι και Ανατολικής Κένυας με τον Επίσκοπο κ. Νεόφυτο και η Επίσκοπη Κισούμου και Δυτικής Κένυας με τον Επίσκοπο κ. Μαρκο.

Ο κ. Μάρκος εξελέγη Επίσκοπος Κισούμου στις 9 Οκτωβρίου 2019 μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ευλογία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Υπάρχουν σήμερα στην Εκκλησία της Κένυας και την Επισκοπή Κισούμου, σχολεία, ορφανοτροφεία, κλινικές και άλλα ιδρύματα, όπου περιθάλπονται και βοηθούνται άπορα και ορφανά παιδιά, όπως επίσης και το μοναστήρι μας, η Ιερά Μόνη Παναγίας Τριχερούσας με τον γέροντα και τις μοναχές μας.

Αυτά όλα γίνανε με τη βοήθεια, την προσφορά και τις δωρεές των καλών και αγαθών ανθρώπων, δωρητών και ευεργετών από την Κένυα και από το εξωτερικό, από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Οι ιερείς μας στην επισκοπή Κισούμου είναι 62. Με τις δωρεές των ευσεβών και ορθοδόξων Χριστιανών μπορούμε να δίνουμε στους κληρικούς μας ένα μισθό, για να μπορούν να φροντίζουν τις οικογένειές τους.

Όπως κάθε χώρα έχει τα προβλήματά της, έτσι και εδώ στην Κένυα και Ιδιαίτερα στη Δυτική Κένυα τα προβλήματα δυστυχώς δεν είναι λίγα, προπαντός με τα τελευταία γεγονότα και την πανδημία που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο και βλέπουμε πόσο δυσκόλεψαν τα πράγματα παντού.

Εμείς όμως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και το καλό έργο του Θεού και να φροντίσουμε, ώστε αυτοί οι φτωχοί και απλοί άνθρωποι να έχουν τον καθημερινό τους άρτο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον αγώνα μας και τον συνεχίζουμε με τη βοήθεια και τη στήριξη ανθρώπων, όπως εσάς.

Θα φροντίσουμε να σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις της Ιεραποστολής μας και -γιατί όχι;- θα χαρούμε να επισκεφτείτε την ιεραποστολή μας στο μέλλον, διότι αλλιώς είναι να βλέπει κάνεις την ζωή της Ιεραποστολής από κοντά, όπως έχουν κάνει κατά καιρούς με προσωπικά τους έξοδα πολλά στελέχη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Μας επισκέφθηκαν και μπόρεσαν να γευτούν τις χαρές μα και τις αγωνίες της Ιεραποστολής.

Είναι βέβαιο, εξάλλου, πως μόνο οποίος έχει εύσπλαχνη ελεήμονα καρδιά και πονάει αυτά τα παιδιά που έχουν τόση ανάγκη, θα αφουγκραστεί τον πόνο και την δυστυχία τους και μέσα στις δοκιμασίες που περνάει όλος ο κόσμος τον τελευταίο καιρό θα θυσιάσει από το υστέρημα του, για να βοηθήσει έστω και ένα παιδί. Ο Θεός μαζί μας.

Εκ της Ιεράς Επισκοπής

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Τεύχος 250 του περιοδικού “Εξωτερική Ιεραποστολή” της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής!

Μάθετε για το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τους τρόπους που μπορείτε να το συνδράμετε, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα