Το βάπτισμα της πρώτης οικογένειας Μαορί

Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας και Ωκεανίας

Γράφει: Η Ματιά είσαι ΕΣΥ
Το βάπτισμα της πρώτης οικογένειας Μαορί

Οι Μαορί, οι γηγενείς κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, και οι Έλληνες έχουν κοινή ιστορία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 280 Τάγμα Μαορί πολέμησε και έδωσε 677 νεκρούς για την ελευθερία της Κρήτης και της Ελλάδος στη Μάχη της Κρήτης. Η θυσία αυτή και η κοινή ιστορία εξακολουθεί να γίνεται σεβαστή και να τιμάται μέχρι σήμερα από πολλούς Μαορί.

Τα τελευταία δύο χρόνια με τη Χάρη του Θεού, ιερείς της Μητροπόλεώς μας έχουν ξεκινήσει μια συστηματική ιεραποστολική προσπάθεια κοντά στους Μαορί, τον λαό της Aotearoa (όπως αποκαλούν οι Μαορί τη Νέα Ζηλανδία). Είναι άνθρωποι με ισχυρή παράδοση και κουλτούρα, η οποία υποστηρίζεται ποικιλοτρόπως από το επίσημο κράτος, για να κρατηθεί ζωντανή και να αναπτυχθεί.

Ρόδος
Ρόδος, ΔωδεκάνησαΡόδος, Δωδεκάνησα

Σήμερα, μετά από σχεδόν 80 χρόνια από την πρώτη συνάντηση, επιτελείται ιδιαίτερη κατήχηση πολλών Μαορί. Πρώτος καρπός, προς δόξαν Θεού, το βάπτισμα της πρώτης οικογένειας Μαορί, του Πέτρου και της Μαρίας King και των παιδιών τους, Δημήτριου (15), Αθανασίας (11), Ιωάννη (9), και Γεωργίου (1). Η οικογένεια ετοιμάζεται τώρα να βαπτίσει το νεογέννητο παιδί τους. Θα λάβει το όνομα του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, τον οποίο αγαπά πολύ ο Πέτρος. Πολλές οι αναφορές της παρουσίας του Αγίου σε πολλούς χριστιανούς της Νέας Ζηλανδίας!

Όταν ρωτήσαμε γιατί προσήλθαν στην Ορθοδοξία, ο Πέτρος μάς απάντησε «καταλαβαίνουμε ότι η Ορθοδοξία είναι η Πρώτη (Αρχαία) Εκκλησία και φέρει την αληθινή πίστη. Μέσα από την συναναστροφή μας με τον π. Γεώργιο είδαμε τον Θεό σε δράση και τον μετασχηματισμό της ζωής μας να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, σαν θαύμα. Νιώσαμε μια ειρήνη που δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε».

Ο Πέτρος, η Μαρία και η οικογένειά τους βαφτίστηκαν στο Τεπάπα Τάπου, το λιμάνι της Αοτέας. Είναι μια τοποθεσία ιερή για την οικογένεια της Μαρίας και με ειδικό σύνδεσμο με την οικογένεια του βασιλιά Μαορί Tawhiao (1822-1894). Χρησιμοποιούσαν αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια της υπερασπίσεως της πατρίδος τους εναντίον των Βρετανών. Στο Μυστήριο του βαπτίσματός τους παραβρέθηκαν πολλοί ντόπιοι Μαορί με πνεύμα σεβασμού και κατανύξεως. Απετέλεσε για περισσοτέρους από 70, την έναρξη της εσωτερικής τους αλλαγής και άρχισαν να ρωτούν, να μαθαίνουν, να ζητούν και να παρευρίσκονται στις εκκλησιαστικές συνάξεις και προσευχές, κατηχούμενοι στην Ορθόδοξη πίστη και συνάμα πρεσβευτές της στις οικογένειές τους!

Ο π. Γεώργιος, σοφά σκεπτόμενος, δεν βιάζεται για νέες βαπτίσεις. Δίδει προτεραιότητα στην κατήχηση και το προσωπικό παράδειγμα, για να βοηθήσει ουσιαστικά τους κατηχουμένους να προετοιμαστούν, να γίνουν συνειδητοί στρατιώτες Χριστού και να λάβουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Ο π. Γεώργιος μάς λέει: «Δεν θέλουμε αυτοί οι όμορφοι εσωτερικά και ευσεβείς άνθρωποι να προσέλθουν στο Άγιο Βάπτισμα χωρίς βαθιά κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι και να ζεις ως Ορθόδοξος Χριστιανός. Χρειάζονται στέρεα θεμέλια, στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε την πίστη της Εκκλησίας. Πέντε αδελφοί θα μπορούσαν να βαπτιστούν αλλά δεν βιαζόμαστε. Τους μαθαίνουμε επίσης προσευχές και τροπάρια στην ελληνική γλώσσα. Έχουμε προσκληθεί και πραγματοποιούμε θείες λειτουργίες στο «Μαρά», τον παραδοσιακό Τόπο συγκέντρωσης των φυλών Μαορί. Είναι η πρώτη φορά που Ορθόδοξες προσευχές ακούστηκαν σε αυτό το παραδοσιακό περιβάλλον. Είναι πολύ συγκινητικό. Την επόμενη χρονιά, με την ευλογία του Μητροπολίτη μας, και την συνδρομή πολλών ικανών κατηχουμένων σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί η μετάφραση της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην «Te Reo Maori», τη γλώσσα των Μαορί.

Ο Πέτρος έχει διαθέσει τον εαυτό του με την σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Μαρίας, ώστε να χειροτονηθεί Διάκονος, ο πρώτος Ορθόδοξος κληρικός Μαορί. Ο Δημήτριος και ο Ιωάννης διακονούν στο ιερό κάθε Κυριακή ενώ η Αθανασία βρίσκεται στο Ψαλτήρι. Ο εννέα χρονών Ιωάννης έχει δηλώσει πολλές φορές τον πόθο του να γίνει ο πρώτος Ορθόδοξος Επίσκοπος Μαορί! Ας είναι ευλογημένοι! Αυτή η προσπάθεια είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ορθοδοξία στην Aotearoa.

Η πίστη μας μεταφέρθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν τη Χώρα από τους Έλληνες μετανάστες που άνοιξαν εκκλησίες και ίδρυσαν ενορίες στις μεγάλες πόλεις, το Ουέλλινγκτον, το Κριστ-τσέρτς, το Πάλμερστον Νορθ και το ‘Ωκλαντ. Σήμερα γίνεται το επόμενο βήμα και η πίστη μας φτάνει στους γηγενείς λαούς του Waikato και παραπέρα. Σας παρακαλούμε πολύ, αδελφοί μας, εσάς που τόσο μάς έχετε βοηθήσει, κρατήστε τους ιεραποστόλους μας, τους νεοφωτίστους και τους κατηχουμένους στις προσευχές σας. οι νέοι μας αδελφοί εν Χριστώ, Μαορί, Φιτζιανοί, Τογκανοί, Σαμοέζοι έχουν ανάγκη και προσδοκούν την προσευχή σας.

Η εν Χριστώ Ιησού οικογένειά μας μεγαλώνει. Ας μεγαλώνει μαζί και η αγάπη μας.

Με αγάπη Χριστού
Ο Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Τεύχος 250 του περιοδικού “Εξωτερική Ιεραποστολή” της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής!

Μάθετε για το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τους τρόπους που μπορείτε να το συνδράμετε, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα